Sos jogurtowy grecki
gastronomia 12 lipca 20125,00 (2)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Sos jogurtowy grecki nazywany jest „tzatziki” lub „tzatziki” i podaje się go do kurczaka, mięsa i ryb. Okazuje się bardzo smaczne! Grecy na przykład uzupełniają tym sosem souvlaki, czyli szaszłyki z kurczaka. A czasem po prostu maczają w nim kawałki pity szybko smażone na suchej patelni. Sos ten przygotowuje się bardzo szybko i prosto, co dodaje mu punktów w oczach każdej gospodyni domowej. To prawda, że u200bu200bjest jeden bardzo ważny szczegół: jogurt do tego musi być bardzo gęsty. Ale wiemy dokładnie, jak rozwiązać ten problem! Zapoznaj się więc z przepisem, przetestuj go w praktyce i ciesz się pysznym i aromatycznym sosem z jogurtu greckiego.
Złożoność: łatwo Kalorie: 147,95 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 15 minut Używany: 2,85 g/13,61 g/3,20Kuchnia greckaSos, dressingWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIJogurt grecki – 300 gśredni ogórek – 2 szt.czosnek – 4-6 ząbkówoliwa z oliwek – 4 łyżki. l.biały ocet winny – 1 łyżeczka.sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jeśli używasz zwykłego jogurtu, który jest mniej tłusty i bardziej płynny niż jogurt grecki, musisz wyłożyć durszlak kilkoma warstwami gazy, tak aby brzegi mocno zwisały. Jogurt umieścić w gazie, zawiązać brzegi i powstałą torebkę powiesić, aby odsączyć nadmiar płynu na 3 godziny.
Krok 2
Umyj i osusz świeże ogórki. Następnie zetrzyj na grubej tarce, dodaj trochę soli, aby puścić płyn, dobrze odciśnij, przełóż do miski i dodaj więcej soli.
Krok 3
Czosnek obrać i drobno zetrzeć, wymieszać z ogórkami i jogurtem. Dodać oliwę i ocet, wymieszać i podawać. Jest to idealny sos nie tylko do warzyw i pity, ale także do kebabów souvlaki i wszelkich grillowanych mięs.
PRZYDATNE RADY
Jeśli mówimy o proporcjach zamiany jogurtu greckiego na zwykły naturalny, to trafna byłaby następująca opcja: zamiast zalecanych w przepisie 300 g gęstego jogurtu, weź 450 ml płynu.
PRZY OKAZJI
Aby podkreślić smak sosu z jogurtu greckiego, dodaj drobno posiekane liście mięty, bazylię, koperek lub pietruszkę.