Do przepisu
Szaszłyki z indyka są bardzo szybkie i łatwe. A także baaaardzo pyszne!
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godzinyGrill/grillGotowanieNa grilluKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneSzaszłykWegetarianizmMenu dla dzieci23 lutegoPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1,8 kg filetu z indykaroztopione masłobrązowy cukiersól, świeżo zmielony czarny pieprzsłodki sos chili do podaniaDla solinady:3 litry wody3 łyżki l. sól3 łyżeczki Sahara1 łyżka. l. ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu2 bukiety garni (po 3 gałązki tymianku, pietruszki i liścia laurowego)1 mała główka czosnku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Solenade należy przygotować wcześniej: rozcieńczyć 3 łyżki stołowe w 3 litrach wody. l. sól i 3 łyżeczki. cukier, dodać ziarna pieprzu, rozgnieciony czosnek (opcjonalnie bez obierania) i bukiety garni. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut, zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
Krok 2
Usuń ewentualną cienką warstwę z powierzchni fileta. Indyka pokroić w podłużne kawałki o wymiarach 5x2x3 cm. Kawałki włożyć do solenady na 1 godzinę do 24 godzin (po 2 godzinach należy je przechowywać w chłodnym miejscu). Oprócz mięsa można w roztworze wbić drewniane szaszłyki.
Krok 3
Rozpal węgle na grillu lub rozgrzej grill do wysokiej temperatury. Kawałki indyka osusz papierowym ręcznikiem i posmaruj roztopionym masłem, wcierając je w mięso.
Krok 4
Nadziewaj kawałki na patyczki do szaszłyków wzdłuż. Smażyć na węglu drzewnym lub na grillu tak, aby ze wszystkich stron były pokryte skórką, ale po wyjęciu pozostały lekko miękkie w dotyku. Pozostawiamy je pod folią na 3-4 minuty. i podawać z sosem.