Do przepisu
Dla odmiany zrób na śniadanie słodki omlet. Do omletu deserowego nadaje się każde słodkie nadzienie – dżemy i dżemy, owoce i suszone owoce, świeże jagody i syropy jagodowe. Wyobraź sobie, spróbuj.
Złożoność: łatwo Kalorie: 498,90 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 15 minut Używany: 14,98 g/25,30 g/51,61PrażenieNa patelniŚniadanieKolacjaDrugie danieDeserOmletDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJE2 średnie słodko-kwaśne jabłka5 dużych jaj3 łyżki. l. śmietana o zawartości tłuszczu 30–38%1–2 łyżki. l. Miód1 łyżka. l. cukier z naturalną wanilią1 łyżka. l. skrobia kukurydzianamasłoszczypta solicukier puder do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować nadzienie, jabłka obierz, pokrój na 6-8 kawałków i usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w cienkie (4–5 mm) plasterki
Krok 2
Na patelni, na której będziesz smażyć omlet (płytkiej, o średnicy 20–22 cm i najlepiej z powłoką nieprzywierającą), rozgrzej 2 łyżki. l. masło, dodać jabłka, posypać cukrem waniliowym i smażyć na średnim ogniu, aż jabłka będą miękkie, około 7 minut.
Krok 3
Jajka ubić z miodem, solą i śmietaną na gładką masę. Przesiej skrobię do masy jajecznej i ponownie wymieszaj.
Krok 4
Połóż jabłka na talerzu. Dodaj kolejne 1-2 łyżki na patelnię, na której się smażyły. l. olej, podgrzać na dużym ogniu. Wlać połowę mieszanki jajecznej, odstawić na 20 sekund. Następnie zacznij przesuwać gotowe elementy, aby wciąż płynne jaja spłynęły na swoje miejsce.
Krok 5
Gdy omlet jest prawie gotowy, ale jego powierzchnia jest jeszcze wilgotna, na jedną połówkę omletu ułóż połowę jabłek. Przechyl omlet nad talerz, pozwól mu lekko zsunąć się – a następnie wolną częścią omletu przykryj jabłka. Z pozostałych składników usmaż drugi omlet, a pierwszy podawaj od razu posypany cukrem pudrem.