Śledź pod „lisem”

Śledź pod „lisem”

gastronomia 27 listopada 2023 r5.00(4)Dodaj do ulubionychUdział„Śledź pod futrem z lisa” Do przepisu

Słyszeliście o śledziu pod „lisem”? Jeśli nie, to skorzystaj z naszego przepisu krok po kroku i w razie potrzeby koniecznie przetestuj go w działaniu. Co ciekawe, w odróżnieniu od tradycyjnego śledzia pod futrem, nasz nie zawiera gotowanych buraków! Ale są grzyby, ziemniaki i jajka smażone z cebulą. A co z „lisim płaszczem”? Jej rolę pełni marchewka pokrojona w cienkie paski na specjalnej tarce i usmażona na oleju roślinnym. Swoją drogą, można dodać więcej tego składnika, żeby „sierść lisa” była naprawdę gęsta i puszysta!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 435,96 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 3 godziny Używany: 14,49 g/33,59 g/18,77SałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIziemniaki – 300 gjaja C1 – 3 szt.marchewka – 400 golej roślinny – 4 łyżki. l.cebula – 250 gpieczarki – 250 gfilet śledziowy – 250 gmajonez – 150 gsól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotować składniki na śledzie pod „futrem lisa”. Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką i gotować do miękkości (25–30 minut). Odcedź warzywa korzeniowe i pozwól im całkowicie ostygnąć. Zetrzyj na grubej tarce.

Krok 2

Jajka włóż do rondla, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez 10 minut. Ostudzić pod bieżącą wodą i oczyścić. Marchewkę na „lisą sierść” obierz, umyj i zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi.

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki. Smażyć marchewki na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż uzyskają złoty kolor. Lekko sól i pieprz. Układać na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar oleju.

Krok 4

Obierz i posiekaj cebulę dla śledzia pod „lisą sierścią”. Pieczarki wytrzyj wilgotną ściereczką i drobno posiekaj. Smażymy z cebulą na pozostałym oleju na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem. Układać na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar oleju.

Krok 5

Śledzie pokroić w drobną kostkę, usuwając po drodze drobne ości. Na dużym płaskim talerzu umieść pierścień grzewczy o średnicy 20 cm. Na dnie ułożyć ziemniaki i wyrównać.

Krok 6

Na wierzchu połóż śledzie. Spłaszczyć i posmarować majonezem. Ułożyć warstwę jajek. Nasmaruj także majonezem. Na wierzchu rozłóż smażone grzyby z cebulą. Posmaruj majonezem. Następnie przykryj „lisią skórką” smażonej marchewki. Sałatkę włóż do lodówki na 2 godziny. Zdejmij pierścień grzewczy i podawaj.

UWAGA DO GOSPODARKI

Smażąc pieczarki na śledzie pod futrem z lisa, należy pamiętać, że po ugotowaniu należy je posolić. W przeciwnym razie podczas gotowania uwolni się dużo płynu, a grzyby okażą się „ugotowane” bez chrupiącej skórki.

PRZY OKAZJI

Jeśli chcesz, zmień kolejność warstw według własnego gustu. Na dno można na przykład ułożyć śledzie, następnie warstwami ziemniaki, pieczarki i cebulę, jajka, a na końcu smażoną marchewkę.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja