Jak ugotować najlepszego burgera w domu
Wiele osób uwielbia burgery, ale nie każdy wie, jak je ugotować w domu. Każdy kucharz amator popełnia średnio co najmniej jeden z 7 błędów podczas ich przygotowywania. Podpowiemy Ci, jak uniknąć tych błędów i uzyskać idealnego burgera w domu.
O czym porozmawiamy w artykule:Błąd nr 1. Zły dobór mięsa do burgera Błąd nr 2. Obfitość niepotrzebnych składników w mielonym burgerze. Błąd nr 3. Robienie idealnego kotleta Błąd nr 4. Używanie bułek do burgerów, które są zbyt puszyste. Błąd nr 5. Stale sprawdzamy gotowość burgera. Błąd nr 6. Przy składaniu burgera używamy dużej ilości sosów i dodatków. Błąd nr 7. Nieprawidłowy montaż burgera
Ach te burgery… Takie soczyste, smaczne… Zdobyły popularność na całym świecie. Często te domowe okazują się nie gorsze, a czasem nawet lepsze, niż te kupowane w sklepie. Najważniejsze jest, aby nie popełniać błędów podczas przygotowywania własnego burgera.
Burgery z bułką ziemniaczaną
Błąd nr 1. Zły wybór mięsa burgerowego
Zasada „im drożej, tym lepiej” nie sprawdza się tutaj. Ale działa coś innego: im grubszy, tym lepiej. Naszym celem jest, aby nasze kotlety burgerowe były jak najbardziej soczyste, a to może pochodzić jedynie z kawałków zawierających dużą ilość tłuszczu. Idealny stosunek mięsa do tłuszczu w mięsie mielonym powinien wynosić 80% mięsa i 20% tłuszczu lub 75% mięsa i 25% tłuszczu. Na przykład mięso mielone składające się z 2/3 łopatki wołowej i 1/3 flanki jest idealne do burgera.
Błąd nr 2. Bogactwo niepotrzebnych składników w mielonym burgerze
Bułka namoczona w mleku, musztarda, jajko, przyprawy i przyprawy… Wszystko to jest dobre w klopsie, ale nie w pasztecie burgerowym. Wystarczy, że do mielonego mięsa dodamy cebulę, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Do mięsa mielonego natychmiast dodaj pieprz, ale posyp gotowy surowy kotlet solą, w przeciwnym razie może się po prostu rozpaść podczas gotowania lub stać się twardy.
Błąd nr 3. Przygotowanie idealnego kotleta
Przygotuj mięso mielone samodzielnie, obracając je przez największą dyszę. I koniecznie ostudź go przed modelowaniem, aby tłuszcz nie kleił się do dłoni. Aby kotlety nie przyklejały się do patelni, należy je przed smażeniem włożyć do lodówki (wyłożyć je kawałkami papieru do pieczenia).
Aby kotlety były soczyste, nie staraj się, aby były idealnie gładkie i grube. Zrób nacięcie pośrodku każdego kawałka, aby po usmażeniu był gruby i dobrze uformowany.
Jeśli często gotujesz burgery, kup specjalną prasę do mielenia mięsa lub przynajmniej pierścień do gotowania. Zrób kotlet o nieco większej średnicy niż to konieczne, ponieważ i tak będzie się smażył. Kotlet o dużej zawartości tłuszczu traci szczególnie dużo na wielkości.
Właściwy pasztet burgerowy
Błąd nr 4. Używanie zbyt puszystych bułek do burgerów
Jedząc burgera chcemy spróbować mięsa, sera, sosu, pomidorów, ogórków, cebuli i… bułki, a nie tylko smaku wspaniałej miękkiej bułki. Dlatego puszyste bułeczki w tym przypadku nie są zbyt dobrym wyborem. Jeśli chcesz, możesz nawet zrobić burgera z chlebem pita. To danie jest mniej kaloryczne i smakuje nie gorzej niż klasyczny burger. Dobrą opcją jest brioszka. Tak, jest bujny, ale można go cudownie wycisnąć rękami. Pamiętaj, że burgera je się rękami!
Przed złożeniem bułkę przekrawamy na pół i koniecznie podsmażamy na suchej patelni lub na grillu od strony okruchów.
Błąd nr 5. Stale sprawdzamy gotowość burgera
Nie przeszkadzaj mięsu podczas smażenia na patelni. Nie przecinaj go, żeby sprawdzić, czy jest gotowy, nie obracaj go co 15 sekund. Uwierz mi, będzie smażone za 10–15 minut (w zależności od grubości) i bez Twojego superczułego przewodnictwa. Jeśli chcesz kontrolować proces, sprawdź gotowość kotleta burgerowego specjalną sondą lub termometrem. W ten sposób mniej uszkodzisz kotlet i zachowasz jego soczystość. I usmaż kotlet na bardzo gorącej patelni lub grillu, nie zapominając o oleju roślinnym. Ale kotlet nie powinien w nim pływać!
Błąd nr 6. Przy składaniu burgera używamy dużej ilości sosów i dodatków
Mnóstwo składników i sosów wygląda świetnie na zdjęciach na Instagramie, ale w życiu najlepiej trzymać się 3 dodatków (pomidor/ogórek, boczek, plaster sera) i jednego sosu. Po pierwsze, tak soczystego burgera można łatwo ugryźć, a po drugie, prawdopodobnie nie przesolisz, nie dopieprzysz i nie zepsujesz niczego nieodpowiednimi dodatkami. Harmonia smaków w burgerze jest nie mniej ważna niż odpowiednie mięso i bułka.
Klasyczny amerykański burger
Błąd nr 7. Nieprawidłowy montaż burgera
Przybliżony schemat składania klasycznego hamburgera powinien wyglądać tak (od dołu do góry): połowa podpieczonej bułki + cebula + sos + kotlet + pomidor/ogórek + sałata + sos + druga połowa podpieczonej bułki. Pamiętajcie, że chleb nie powinien rozmoczyć się od sosu!
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jak gotować #jak gotować #hamburger #BurgerPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych