Do przepisu
Wieprzowina z owocami, jabłkami czy gruszkami jest zdrowa i nie mniej smaczna niż wieprzowina z ziemniakami. Sugerujemy również przygotowanie sosu gruszkowego do wieprzowiny z gruszkami, aby była bardzo smaczna.
Złożoność: łatwo Kalorie: 538,16 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 50 minut Używany: 30,74 g/37,27 g/21,75MikserPiekarnikPrażeniePieczenieMarynowanieNa patelniKolacjaKolacjaBulionDrugie danieDanie główne23 lutegoUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 4 PORCJI600 g polędwiczki wieprzowej2 ząbki czosnku30 ml oliwy z oliwek + trochę więcej3 twarde gruszki zimowe + 1 dojrzała i miękka do sosu2–3 gałązki tymianku3 szalotki30 g masła100 ml bulionu mięsnego2 łyżeczki mąkasólświeżo zmielony pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Oliwę z oliwek (30 ml) wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, liśćmi tymianku, solą i pieprzem. Polędwiczkę wieprzową polej marynatą, przełóż do miski, przykryj i odstaw na 15 minut.
Krok 2
Szalotki obierz i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy polędwicę wraz z szalotką. Gdy szalotki się zarumienią, przełóż je na talerz.
Krok 3
Smażymy polędwiczkę ze wszystkich stron na złoty kolor i przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15–20 minut.
Krok 4
Twarde gruszki pokroić w duże plasterki i usunąć rdzeń. Obierz miękką gruszkę, wydrąż ją i zmiksuj w blenderze.
Krok 5
Z patelni, na której smażono wieprzowinę, usuń resztę ziół i czosnku, aby się nie przypalił, dodaj trochę oliwy, rozgrzej i smaż plasterki gruszki, obracając kilka razy, aż uzyskają złoty kolor, 5–7 protokół. Przełożyć na talerz.
Krok 6
Na patelni z gruszkami rozpuścić masło, dodać mąkę i lekko podsmażyć. Dodać puree gruszkowe i podgrzać, dokładnie rozcierając szpatułką, aby nie było grudek, dodać sól i pieprz. Bulion wlewamy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy sos na średnim ogniu, mieszając, przez kilka minut.
Krok 7
Pokrój wieprzowinę w poprzek włókien i podawaj z plasterkami gruszki i szalotką, polej sosem gruszkowym.