Mleko ryżowe: przepis składający się tylko z dwóch składników
Olga Siutkina 05 kwietnia 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Mleko ryżowe, podobnie jak mleko migdałowe, sojowe i kokosowe, jest dobrą alternatywą dla osób nietolerujących laktozy i preferujących dietę wegańską. Jednak krowy nie dają mleka ryżowego! Mleko z definicji może pochodzić wyłącznie od ssaków, ale mleko ryżowe jest napojem. Co jednak w żaden sposób nie umniejsza zalet „niemlecznego” mleka ryżowego.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Korzyści z mleka ryżowego
- Wady mleka ryżowego
- Mleko ryżowe – jak przygotować
Jakie są zalety mleka ryżowego?
Mleko ryżowe nie ma praktycznie żadnych wad i jest korzystne dla niemal każdego
Jak wiadomo, mleko ryżowe otrzymuje się z ryżu. W większości krajów azjatyckich jest to podstawowy produkt spożywczy. Nie bez powodu słynne danie pilaw uważane jest za lek na zwiększenie sił witalnych po chorobie.
Napój ten wchłania się lepiej niż inne zamienniki mleka – sojowe czy mleko z orzechów (migdały, orzechy kokosowe, orzeszki piniowe itp.). Odpowiedni dla osób z celiakią, nietolerancją laktozy, osób z alergią na orzechy i oczywiście wegan!
Dla serca. Ponieważ mleko ryżowe nie zawiera cholesterolu, jest doskonałym zamiennikiem mleka krowiego dla osób mających problemy z wysokim poziomem cholesterolu.
Na nietolerancję laktozy. Laktoza to rodzaj cukru, który niektórzy ludzie mają trudności z trawieniem, ponieważ nie wytwarza enzymów rozkładających laktozę. Dlatego mleko ryżowe staje się alternatywą dla zwykłego mleka.
Jeśli jesteś uczulony na białko mleka. Mleko krowie zawiera dwa rodzaje białka – kazeinę i albuminę mleka. Osoby z alergią na te białka mogą poważnie ucierpieć, jeśli je spożyją.
Znane są napoje roślinne, które powstają z produktów zawierających orzechy lub soję. Jedynym problemem jest to, że możesz być uczulony na te produkty. W tym sensie mleko ryżowe jest idealnym napojem, ponieważ praktycznie nie ma alergii na ryż.
Zawiera witaminy i minerały. Mleko ryżowe zawiera witaminę B12. Jej niedobór powoduje problemy trawienne, zmęczenie, anemię, zaburzenia pamięci i jest niezbędny dla funkcjonowania układu nerwowego. Spożywanie produktów z mleka ryżowego pomoże znacząco wzbogacić organizm w brakującą witaminę.
Witamina D, która występuje również w ryżu, leczy układ nerwowy, poprawia skórę i wzrok oraz dostarcza organizmowi energii.
Dla skóry. Mleko ryżowe zawiera kwasy i przeciwutleniacze, które pomagają skórze. Mowa o kwasie paraaminobenzoesowym, który chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i zmniejsza widoczność zmarszczek. Pomaga także spowolnić proces starzenia.
Wzmacnia układ odpornościowy. W przypadku tych osób pomagają także organizmowi zwalczać stany zapalne i stres, które mogą prowadzić do chorób przewlekłych.
Źródło węglowodanów. Mleko ryżowe jest dobrym źródłem węglowodanów, które dodają nam energii. Jednocześnie nie zawiera tłuszczu i dzięki temu obniża poziom cholesterolu.
Wady mleka ryżowego
Pomimo wszystkich wymiernych zalet mleka ryżowego, napój ten ma również szereg wad. Przede wszystkim wyraźnie brakuje ważnej dla organizmu witaminy C i brakuje białka. Prawdziwe mleko jest wzbogacone w brakujące witaminy i mikroelementy, o czym piszą na opakowaniach wszyscy producenci.
Mleka ryżowego nie zaleca się podawać dzieciom, gdyż nie zawiera składników odżywczych wystarczających do wzrostu i nie może całkowicie zastąpić mleka krowiego.
Osoby chore na cukrzycę również powinny zachować ostrożność podczas spożywania napoju ryżowego. Mleko ryżowe ma wysoki indeks glikemiczny. W rezultacie może wzrosnąć poziom cukru we krwi, ponieważ mleko ryżowe jest w rzeczywistości ekstraktem ryżowym.
Wszystko, jak mówią w takich przypadkach, jest dobre z umiarem. A szklanka mleka ryżowego dziennie przyda się każdemu. I co najważniejsze, napój można bez problemu przygotować w domu.
Mleko ryżowe – jak przygotować
Do przygotowania mleka ryżowego wystarczą tylko 2 składniki – ugotowany ryż i woda.
Wystarczą dwa składniki – ryż (biały lub brązowy) i woda i mamy napój, który poprawi Twoje samopoczucie i wygląd.
Lepiej jest użyć ryżu białego krótkoziarnistego, ale każdy inny też się sprawdzi. Najważniejsze jest gotowanie, aż będzie całkowicie ugotowane.
Samo mleko ryżowe jest lekko słodkie. Zatem miłośnicy słodkości uznają ten smak za całkiem przyjemny. Dla tych, którzy lubią słodsze, można użyć dowolnego syropu, a jeszcze lepiej wrzucić 3 pestki daktyli do szklanki mleka ryżowego. Okazuje się szczególnie pyszny, jeśli jako główny składnik użyjesz brązowego ryżu.
Do przygotowania mleka ryżowego potrzebujesz:
- 200 g gotowanego ryżu
- 950 ml wody
- Ugotowany ryż włóż do robota kuchennego i dodaj wodę. Rada. Jeśli chcesz uzyskać gęstszy, bardziej kremowy smak, możesz zmniejszyć ilość wody.
- Mieszaj ryż i wodę na dużej prędkości przez około 1 minutę, aż uzyskasz gładką masę. Jeśli pozostały jeszcze całe ziarna ryżu, ubijamy je ponownie blenderem. Napój jest gotowy!
Mleko można wypić od razu lub przecedzić przez sitko lub gazę, aby całkowicie usunąć ziarna ryżu i nadać napojowi gładkość. Można posolić do smaku, dodać dowolne masło lub zrobić czekoladę dodając kakao i przygotować smoothie. Niemleczne mleko ryżowe można podawać na zimno lub na gorąco, a także dodawać do dowolnego napoju.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #mleko ryżowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych