Sałatki z fasolą i kurczakiem, 10 pożywnych przepisów
Roman Ryżow 22 września 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Sałatka z fasolą i kurczakiem to prawdziwy ratunek, gdy nie masz czasu na gotowanie. Wystarczy wziąć ugotowaną fasolę lub otworzyć puszkę fasoli z puszki, szybko usmażyć, ugotować lub upiec filet z kurczaka, wszystko wymieszać, dodać sól, dodać przyprawy i zioła – to wszystko, można podawać. Proste, sycące i pyszne! Jednak nawet tak proste danie można łatwo przekształcić w wersję restauracyjną za pomocą dodatkowych składników, nietypowych dressingów i jasnych akcentów smakowych. Dlaczego nie spróbować.
Treść materiału:
- Sałatka Niçoise z fasolą i kurczakiem
- Sałatka z kurczakiem i fasolą konserwową
- Sałatka azjatycka z fasolą, kurczakiem i sezamem
- Ciepła sałatka z fasolką szparagową i kurczakiem
- Sałatka z gotowaną fasolą
- Sałatka gruzińska z fasolą i kurczakiem
- Sałatka fasolowa z kurczakiem, komosą ryżową i kukurydzą
- Ciepła sałatka z fasolką szparagową, wątróbką drobiową i żurawiną
- Sałatka z kurczakiem i gotowaną fasolą
- Sałatka z fasolą, kurczakiem i masłem marynowanym
Najpierw zastanówmy się, jakiej fasoli można użyć do zrobienia sałatki. Odpowiedź jest prosta – z dowolnego. Weź białą, kolorową lub zieloną fasolę, nadal będzie pyszna. Najważniejszą rzeczą do zapamiętania jest to, że suchą fasolę należy namoczyć przez co najmniej 8-10 godzin, a następnie gotować przez długi czas. Konserwacja zawsze pomaga.
Jeśli używasz fasolki szparagowej lub fasolki szparagowej, to po prostu włóż je do wrzącej, osolonej wody, poczekaj, aż ponownie się zagotuje i od tego momentu blanszuj przez 5-7 minut, a w przypadku mrożonych jeszcze krócej – 3-4 minuty . Następnie, aby zachować kolor, fasolę należy umieścić w zimnej wodzie.
Jeśli chodzi o kurczaka, można go dodać do sałatki niemal w dowolnej postaci. Gotuj, smaż lub piecz filety z piersi lub ud. Weź gotowe wędzone mięso lub szynkę. Smażyć wątróbkę lub serca na maśle – a za każdym razem będzie pyszne, nawet w to nie wątp.
Różnorodność dressingów do sałatki fasolowej z kurczakiem to osobny duży temat. Najważniejsze jest, aby skupić się na swoim guście i nie bać się eksperymentować. Jeśli lubisz majonez, gotuj z nim, wolisz sos winegret – śmiało go używaj. Asortyment przypraw i gotowych sosów, które są obecnie dostępne w każdym supermarkecie, pozwala bez wychodzenia z domu spróbować tradycyjnych smaków różnych krajów i kontynentów i wybrać to, co najbardziej Ci odpowiada.
Tradycyjnie do sałatki z fasolą i kurczakiem dodaje się świeże warzywa – pomidory, ogórki, paprykę lub rzodkiewki. Aby było bardziej sycące, dodaj podsmażone grzyby, ser, orzechy i krakersy. Jeśli lubisz dania w stylu azjatyckim, zwróć uwagę na makaron ryżowy lub fasolowy. I oczywiście nie zapomnij o zielonych liściach sałaty – lodowa, kukurydza, a nawet zwykła kapusta pekińska sprawią, że sałatka będzie chrupiąca, świeża i zdrowa.
Zarówno fasola, jak i kurczak należą do kategorii produktów sycących i pożywnych, dlatego sałatki z tych składników można podawać nie tylko jako przystawkę, ale także danie główne.
Przedstawiamy Państwu wybór 10 oryginalnych i pysznych przepisów na sałatkę z fasolą i kurczakiem. Spróbuj i wybierz.
Sałatka Niçoise z fasolką szparagową i kurczakiem
Nicoise z kurczakiem – czy to naprawdę się dzieje? Przecież tradycyjnie sałatkę tę przygotowuje się z ryb, najczęściej tuńczyka. To wszystko prawda, ale dlaczego nie spróbować połączyć delikatnego gotowanego filetu z kurczaka z fasolką szparagową, jajkami i pomidorami? Uwierz mi, na pewno spodoba ci się wynik – danie będzie umiarkowanie lekkie, satysfakcjonujące i bardzo smaczne.
Sałatka Niçoise z kurczakiem
Aby przygotować sałatkę na 6 porcji, potrzebujesz:
- filet z kurczaka – 4 szt
- mrożona fasolka szparagowa – 250 g
- pomidorki koktajlowe – 150 g
- jajka – 4 szt.
- rukola – 70 g
- oliwki pestkowe – 50 g
Do tankowania:
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 1/3 szklanki
- czosnek – 2 ząbki
- sok z cytryny – 1 łyżka. l.
- musztarda ziarnista – 2 łyżeczki.
- Przygotowany filet z kurczaka włóż do małego rondla, dodaj wodę i zagotuj na dużym ogniu. Odcedź, zmniejsz ogień, dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu do miękkości, 20 minut. Gotowy filet ostudzić i pokroić na kawałki o szerokości 1,5 cm.
- Przygotuj dressing – oliwę wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny i drobno posiekanym czosnkiem. Odłożyć na bok.
- Bulion z kurczaka przecedź przez drobne sito lub gazę i ponownie zagotuj. Dodaj fasolę i gotuj do miękkości, 6–7 minut. Odcedź na durszlaku.
- Jajka gotuj „w woreczku” przez 5 minut. Opłucz zimną wodą, obierz, przekrój każdy na pół. Oliwki pokroić w plasterki, pomidory na dwie części.
- Przygotowaną rukolę przekładamy do miski, dodajemy fasolę, pomidory i delikatnie mieszamy. Dolać połowę wcześniej przygotowanego dressingu i ponownie dokładnie wymieszać.
- Do miski dodać oliwki i wymieszać. Rozłóż sałatkę na talerze, połóż na niej kurczaka i jajka, skrop pozostałym dressingiem i podawaj.
Pomocna wskazówka: Fasola do sałatki nicejskiej z kurczakiem okaże się szczególnie smaczna, jeśli ugotujesz ją nie w wodzie lub bulionie, ale na parze. Aby to zrobić, możesz użyć specjalnego urządzenia lub po prostu umieścić strąki w durszlaku i umieścić je nad garnkiem z wrzącą wodą.
Przy okazji: niektórzy konserwatywni francuscy szefowie kuchni upierają się, że prawdziwą nicoise należy przygotowywać wyłącznie ze świeżych warzyw (nie gotowanych!) z anchois, jak to pierwotnie miało miejsce. Tuńczyka do dania dodawano niezwykle rzadko, gdyż ryba ta była importowana, a co za tym idzie bardzo droga.
Sałatka z kurczakiem i fasolą konserwową
Sałatka z fasolą i kurczakiem jest dobra pod każdym względem – jest sycąca, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Dlatego zdecydowanie warto zapoznać się z tym przepisem i przetestować go w działaniu. W sałatce nie ma nic specjalnego, ale na uwagę zasługuje dressing – przypomina trochę majonez, ale sprytnie przechodzi w stronę kuchni orientalnej za sprawą imbiru, sosu sojowego i octu ryżowego. W ten sposób znane połączenie smażonego kurczaka z fasolą i cebulą nabiera szczególnego jasnego smaku i pikantnego aromatu. Warto spróbować.
Sałatka z kurczakiem i fasolą
Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:
Do tankowania:
- olej arachidowy nierafinowany – 150 ml
- żółtka – 2 szt
- kawałek świeżego korzenia imbiru – około 2 cm
- czosnek – 2 ząbki
- ocet ryżowy – 2 łyżeczki.
- sos sojowy – 1 łyżka. l.
- Musztarda Dijon – 1/2 łyżeczki.
- mielony pieprz cayenne – na czubku noża
Do sałatki:
- duży filet z kurczaka – 2 szt
- Fasola biała konserwowa – 1 puszka (400 g)
- sałata – 100 g
- mała czerwona cebula – 1 szt.
- zielona cebula – 2 łodygi
- oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- Filet z kurczaka doprawiamy ze wszystkich stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dobrze rozgrzewamy patelnię o grubym dnie, wlewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony. Wyłącz ogień, przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia na 30 minut. Gotowy filet rozdrobnij rękoma na włókna.
- Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie i rozerwać sałatkę rękami. Fasolę z puszki włóż do durszlaka i poczekaj, aż płyn spuści. Pokrój zieloną cebulę w pierścienie.
- Przygotuj dressing. Zetrzeć korzeń imbiru i czosnek na drobnej tarce i umieścić w małej misce. W drugim ubić żółtka z sosem sojowym, musztardą i octem ryżowym. Następnie, nie przerywając ubijania, dosłownie kropla po kropli dodawaj masło orzechowe. Gotowy dressing powinien mieć jednolitą konsystencję. Połącz go z imbirem i czosnkiem.
- Na talerzach układamy liście sałaty. Na wierzch ułóż mieszankę kurczaka, fasoli i czerwonej cebuli. Skropić dressingiem i posypać zieloną cebulą. Podawaj natychmiast.
Pomocna wskazówka: Sos do sałatki z kurczakiem i fasolą można podawać osobno, szczególnie jeśli nie jesteś pewien upodobań smakowych swoich gości. Zwolennikom bardziej tradycyjnych poglądów można po prostu zaproponować olej roślinny, a nawet majonez.
Przy okazji: Kurczaka do sałatki z fasolą nie można smażyć zgodnie z przepisem, ale piecze się przez 30 minut w temperaturze 190°C, zawinięte w arkusz folii spożywczej. Okaże się równie smaczne, ale zdrowsze.
Sałatka azjatycka z fasolą, kurczakiem i sezamem
Sałatka z fasolą, kurczakiem i sezamem przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej. Pikantny, słodko-kwaśny i świeży smak przyjemnie urozmaici codzienne menu, a także sprawdzi się na świątecznym stole. Zamiast nasion sezamu możesz bezpiecznie użyć prażonych orzeszków ziemnych, okażą się nie mniej smaczne.
Sałatka azjatycka z kurczakiem i sezamem
Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:
- filet z kurczaka (pierś lub udo) – 200 g
- makaron szklany lub ryżowy – 200 g
- bulion z kurczaka – 1 szklanka
- fasolka szparagowa – 1 garść
- czerwona ostra papryczka chili – 2 szt.
- marchewka (średnia) – 1 szt.
- czosnek – 4 ząbki
- nasiona sezamu (surowe) – 4 łyżki. l.
- słodko-ostry sos chili – 3 łyżki. l.
- sok z limonki – 2 łyżki. l.
- nierafinowany olej arachidowy – 2 łyżki. l.
- jasny sos sojowy – 1 łyżka. l.
- Bulion z kurczaka wlać do rondla, postawić na dużym ogniu i gotować, aż pozostaną 2-3 łyżki. l.
- Posiekaj czosnek, filet z kurczaka pokrój w małe plasterki. W woku rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, smaż na średnim ogniu przez 30 sekund. Dodać kawałki kurczaka, zalać skoncentrowanym bulionem i zwiększyć ogień do dużego. Gotuj, cały czas mieszając, 3–5 minut. Zdejmij wok z ognia.
- Dodaj sos chili, sos sojowy i sok z limonki do woka, wymieszaj z kurczakiem i całkowicie ostudź, 30–40 minut.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą i osuszyć. Fasolce odłamać końcówki, zalać wrzącą wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty, odcedzić na durszlaku, przepłukać zimną wodą i osuszyć.
- Chili pokroić w cienkie pierścienie. Jeżeli strąki fasoli są za długie, pokrój je na kawałki o długości 3–4 cm. Na suchą, rozgrzaną patelnię włóż nasiona sezamu, smaż na małym ogniu, mieszając, na złoty kolor, 2–3 minuty. Wyłącz ogrzewanie i ostudź.
- Marchewkę pokroić w bardzo cienkie paski lub zetrzeć na grubej tarce. Wymieszaj zawartość woka z makaronem, chilli, marchewką i fasolą. Ułożyć na talerzach i posypać sezamem.
Uwaga dla właściciela: Większość azjatyckich sałatek to całkowicie samodzielne posiłki. Na przykład porcja tej sałatki wystarczy, aby nakarmić obiadem nie tylko młodą damę pilnującą swojej wagi, ale także szanowanego mężczyznę… również pilnującego swojej wagi.
Przy okazji: Makaron do tej sałatki można ugotować nie w wodzie, ale w bulionie z kurczaka, którego część wykorzystasz następnie w przepisie, odparowując, aby ugotować kurczaka.
Ciepła sałatka z fasolką szparagową i kurczakiem
Ciepła sałatka z fasolą i kurczakiem to coś, czego potrzebują miłośnicy zdrowego, ale smacznego jedzenia. Przecież zawiera warzywa, drób, zioła, a nawet pomarańczę! Ciekawy dressing z serem i orzeszkami piniowymi nada sałatce wyjątkowego smaku i aromatu, spróbuj.
Ciepła sałatka z kurczakiem
Do przygotowania sałatki na 1 porcję potrzebujesz:
- filet z kurczaka – 80 g
- fasolka szparagowa – 50 g
- pomarańczowy – 50 g
- cukinia – 40 g
- wiśnia – 40 g
- słodka papryka – 30 g
- pieczarki – 30 g
- sałata lodowa – 30 g
- zielona bazylia – 30 g
- oliwa z oliwek – 20 g
- twardy ser – 10 g
- sos sojowy – 10 g
- olej…