Do przepisu
Sałatka wegańska z pomelo i pikantnym dressingiem z selera przypadnie do gustu nie tylko weganom, ale także osobom poszczącym lub przestrzegającym zasad zdrowego odżywiania. Pikantny dressing z selera, musztardy i miodu nada sałatce pikantnego, orzeźwiającego smaku.
Złożoność: łatwo Kalorie: 482,85 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 30 minut Używany: 9,22 g/19,25 g/68,42PrażenieNa patelniKolacjaKolacjaSałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 2 PORCJE3 małe słodkie buraki2 pomarańcze1 miotła2 łyżki l. orzeszki piniowe2 duże garści mieszanki sałatNa pikantny dressing:3 łodygi selera2 łyżeczki Musztarda Dijon2 łyżeczki Miód1 łyżeczka ocet balsamiczny5 łyżek oliwa z oliwekskórka z 1/2 pomarańczy½ łyżeczki sólsok z 1/2 pomarańczy Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Buraki ugotuj do miękkości i obierz je rękami pod bieżącą wodą (jeśli buraki są całkowicie ugotowane, skórka łatwo schodzi). Buraki pokroić w plasterki.
Krok 2
Z pomarańczy i pomelo odetnij skórkę wraz z białą watą i wytnij kawałki miąższu bez folii.
Krok 3
Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni.
Krok 4
Przygotuj dressing. Łodygi selera zmiel w blenderze i wyciśnij sok przez gazę. Zachowaj wszystko, co zostało.
Krok 5
W małym słoiczku połącz sok z selera i pozostałe składniki sosu. Zamknij szczelnie pokrywkę i dobrze wstrząśnij.
Krok 6
Do miski włóż liście sałaty, buraki i kawałki cytrusów. Pokruszyć wyciśnięty puree z selera na misce sałatkowej. Posyp sałatkę orzeszkami pinii, skrop dressingiem i podawaj.