sałatka grecka
Mój magnes 27 lutego 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Sałatka grecka jest jedną z najpopularniejszych na świecie. W Grecji nazywa się ją „Horiatici”, czyli „sałatką wiejską”, ponieważ przygotowywana jest z produktów, które prawie każdy wieśniak ma pod ręką. Sałatka ta jest tym rzadkim przypadkiem, gdy klasyczny skład przepisu nie budzi prawie żadnych kontrowersji, z tą różnicą, że w niektórych miejscach urozmaica się ją dodatkiem pąków kaparów, a w USA najczęściej dodaje się do składu liście sałaty. Przygotowanie sałatki greckiej nie jest wcale trudne, najważniejsza jest jakość składników wyjściowych. Weź najlepsze pomidory, chrupiące ogórki i paprykę, znajdź grecką fetę, oliwki (najlepsza Kalamata), bogato aromatyzowaną oliwę z oliwek i koniecznie dodaj suszone oregano do sosu sałatkowego. Lepiej jest używać cebuli o łagodnym smaku – słodko-czerwonej lub delikatnej szalotki.
Złożoność: łatwo Kalorie: 317,43 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Używany: 8,53 g/27,63 g/9,25Bez obróbki cieplnejKolacjaKolacjaSałatkaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI150 g fety100 g oliwek bez pestek3 pomidory2 ogórki1 czerwona cebula1 papryka0,5 łyżeczki suszone oregano4 łyżki l. oliwa z oliwek1 łyżka. l. sok z cytrynysólświeżo zmielony czarny pieprzwarzywa do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, oregano i czarny pieprz. Ubijaj przez około 2 minuty.
Krok 2
Z jednego ogórka usuń wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Drugi przekrój na połówki kół. Pomidory – w plasterkach. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
Krok 3
Ułożyć wstążki ogórków w krążek, ułożyć w nich warzywa, oliwki i pokrojoną w kostkę fetę, polać dressingiem, udekorować ziołami i podawać.
PRZYDATNE RADY
Zamiast fety można do sałatki dodać ser feta lub ser Adyghe. Używaj papryki w różnych kolorach i nie tylko oliwek, ale także oliwek bez pestek.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 3,04 g (3,80% wartości dziennej) • tłuszcze 12,08 g (13,42%) • węglowodany 4,28 g (2,55%) • błonnik pokarmowy 0,72 g (2,40%) • kcal 134,98 (7,50%) • NNKT 3,51 g (17,55%) • sód 155,82 mg (10,75%) • cukier ogółem 2,23 g (4,46%)