Roladki w gofrownicy: klasyczny przepis, chrupiące ze skondensowanym mlekiem i zupełnie jak w ZSRR

Roladki w gofrownicy: klasyczny przepis, chrupiące ze skondensowanym mlekiem i zupełnie jak w ZSRR

Roladki w gofrownicy: klasyczny przepis, chrupiące ze skondensowanym mlekiem i zupełnie jak w ZSRR

Roman Ryżow 16 lutego 2024 r

Roladki w gofrownicy to uniwersalny, ulubiony, sprawdzony deser, który potrafi zrobić nawet dziecko. Najłatwiej je upiec według klasycznego przepisu, a będziesz potrzebować najpopularniejszych i niedrogich składników. No cóż, wtedy możesz puścić wodze fantazji – podawaj same rurki lub wypełniaj je różnorodnymi nadzieniami. Na przykład gotowane mleko skondensowane, budyń, krem ​​​​białkowy lub twarogowy, krem ​​​​czekoladowy, przecier owocowy, jagody i orzechy i zalej na wierzch roztopioną czekoladą.

Gofry rurowe jak w ZSRRRoladki wafloweGofry z gotowanym skondensowanym mlekiemGofry rurowe jak w ZSRRRoladki wafloweO czym porozmawiamy w artykule:Gofry klasyczne (przepis radziecki) Słodkie rożki waflowe z twarogiem i jagodami Gofry twarogowe z daktylamiGofry z kremem Gofry czekoladowe-rurkiGofry z gotowanym skondensowanym mlekiemGofry-rurki jak w ZSRR

Wielu z nas ma starą, dobrą gofrownicę z czasów radzieckich, która zbiera kurz w szafie lub gdzieś na antresoli. Dlaczego by w niej nie piec? Jeśli go nie ma, nie ma problemu. Do smażenia gofrów świetnie sprawdzi się zwykła patelnia lub nawet dwustronny grill ciśnieniowy. Wszystko polega na prawidłowym wymieszaniu ciasta. Nawiasem mówiąc, gofrów nie trzeba zwijać w rurki, z tych warstw ciasta można zrobić pyszne ciasto, po prostu smarując je ulubionym kremem i zostawiając w lodówce na kilka godzin do namoczenia.

Dziś w naszym wyborze zebraliśmy dla Was klasyczne przepisy na gofry niczym z ZSRR, które uwielbiały przygotowywać nasze babcie, a także kilka opcji ich nadzienia.

Gofry klasyczne (przepis radziecki)

Wiele osób pamięta i nadal uwielbia klasyczne gofry (przepis radziecki), pieczono je w domu w ciężkiej żeliwnej gofrownicy, która była częścią produkcji stali w ZSRR (nawiasem mówiąc, niektórzy eksperci uważają, że nowoczesne podobne gadżety nie gorsza praca). Różowe „ciastka” biszkoptowe okazały się niezwykle smaczne, pomimo całkowicie prostych i niedrogich składników. Nawet początkujący kucharze poradziliby sobie z przygotowaniem deseru. Bardziej doświadczone gospodynie domowe nieco urozmaiciły przepis, dodając do mieszanki na przykład śmietanę, dzięki czemu gofry stały się bardzo delikatne. Czasami zamiast zwykłej mąki używano mąki ziemniaczanej, przez co wypieki były bardziej kruche. Jedyną trudnością w produkcji była i jest jedna. Jeśli przygotowujesz słomki z nadzieniem, musisz działać jak najszybciej: ostrożnie wyjmij talerz waflowy i od razu zwiń go w rulon. Potem, gdy ostygnie, nie będzie można tego zrobić.

Klasyczne gofry
Klasyczne gofry

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • mąka – 100 g
  • margaryna – 60 g
  • cukier – 80 g
  • jajka – 2 szt.
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka.
  • sól – 1 szczypta
  • cukier puder do podania

Do napełniania:

  • cukier puder – 100 g
  • białko – 2 szt.
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka.
  1. Aby przygotować klasyczne gofry według radzieckiej receptury, najpierw podgrzej gofrownicę.
  2. Margarynę rozpuścić na małym ogniu i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Wlać margarynę, dodać sól i cukier waniliowy i wymieszać. Dodać mąkę i ubić mikserem.
  3. Wlać 2 łyżki na środek dolnej płyty gofrownicy. l. ciasto, zamknij pokrywkę i dociśnij. Piec gofr na złoty kolor, 15–30 sekund. Wyjąć szpatułką i zwinąć w tubę. Pracuj szybko, dopóki wafel jest wystarczająco gorący i miękki; po ostygnięciu staje się kruchy i nie da się go rozwałkować.
  4. Przygotuj nadzienie. Białka połączyć z cukrem pudrem i ubić mikserem na gęstą pianę. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Miskę z białkami wstawiamy do łaźni wodnej tak, aby dno nie dotykało wody. Kontynuuj ubijanie białek przez kolejne 5-7 minut. Postaw miskę na blacie i ubijaj przez kolejne 5 minut, aż krem ​​ostygnie. Napełnij gofry białkowym nadzieniem, posyp proszkiem i od razu podawaj.

Uwaga dla gospodyni

Krem proteinowy w kąpieli wodnej w tym przepisie na klasyczne gofry można śmiało zastąpić bezą włoską – przygotowuje się go znacznie łatwiej i szybciej, a efekt nie będzie gorszy.

Słodkie rożki waflowe z twarogiem i jagodami

Kiedy się budzisz, zawsze chcesz się jakoś zebrać i działać tak wyraźnie, jak to możliwe, ale nie zawsze to wychodzi. W takich przypadkach chociaż śniadanie powinno być jasne – graficzne gofry z pysznym nadzieniem wprawią Cię w pozytywny nastrój.

Słodkie rożki waflowe z twarogiem i jagodami
Słodkie rożki waflowe z twarogiem i jagodami

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • mąka – 250 g
  • skrobia kukurydziana – 3 łyżeczki.
  • brązowy cukier – 200 g
  • jajka – 3 szt.
  • mleko – 100 ml
  • mąka kukurydziana – 4 łyżki. l.
  • olej roślinny, a także do smarowania gofrownicy – 2 łyżki. l.
  • nasiona z połowy laski wanilii
  • domowy twarożek
  • jagody do podania
  1. Wymieszaj całą przesianą mąkę, skrobię, cukier, jajka, ubite na gładką masę ze szczyptą cukru, oleju roślinnego i nasion wanilii. Powinniśmy otrzymać średnio gęste, gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Za pomocą gofrownicy upiecz gofry, od czasu do czasu smarując olejem roślinnym.
  3. Jeszcze ciepły, ostrożnie zwiń każdy gofr w rożek i umieść go w wysokiej szklance. Rożek napełnij twarogiem, przetrzyj raz lub dwa razy przez sito i udekoruj jagodami.

Uwaga dla gospodyni

Słodkie rożki waflowe można przygotować o smaku tropikalnym. Wystarczy dodać trochę kokosa do twarogu i zastąpić jagody owocami takimi jak banany, ananasy, kiwi itp.

Przy okazji

Gofry według tego przepisu można przygotować w wersji czekoladowej: tylko 2 łyżki. l. zastąp mąkę 2 łyżkami. l. kakao w proszku. Czekolada dobrze komponuje się ze smakiem twarogu i jagód.

Wafle twarogowe z daktylami

Dziecko jako pierwsze pobiegnie do kuchni, aby przygotować śniadanie, jeśli powiesz mu, że upieczesz gofry. Dzieci uwielbiają nalewać ciasto do gofrownicy, a następnie (oczywiście pod Waszym czujnym okiem!) wyjmować gorące, pachnące gofry ze złocistobrązową skórką… Nie zapomnijcie tylko dokładnie nasmarować rozgrzaną gofrownicę olej przed gotowaniem.

Wafle twarogowe z daktylami
Wafle twarogowe z daktylami

Do przygotowania 15 sztuk potrzebujesz:

  • mąka – 200–250 g
  • twarożek niskotłuszczowy – 100 g
  • suszone daktyle – 200 g
  • jajka – 4 szt.
  • masło – 150 g
  • mleko – 100 ml
  • brązowy cukier – 2 łyżki. l.
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.
  • sól
  • olej roślinny lub ghee do smarowania
  1. Twarożek przetrzyj przez sito. Miękkie masło ubić mikserem. Stopniowo dodawaj cukier brązowy i waniliowy. Ubijaj do białości.
  2. Powoli dodawaj jajka, jedno po drugim, do masy maślanej, dokładnie mieszając za każdym razem. Dodaj twarożek i sól.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodawać porcjami do powstałej masy na zmianę z mlekiem.
  4. Z daktyli usuń nasiona, miąższ drobno posiekaj i wymieszaj z ciastem.
  5. Nagrzaną według instrukcji gofrownicę nasmaruj masłem roślinnym lub roztopionym masłem. Wyłóż łyżką ciasto. Piecz gofry z obu stron na złoty kolor.
  6. Cienkie gofry zwijamy w rurkę, gdy są jeszcze gorące. Podawać gofry na ciepło lub na zimno.

Uwaga dla gospodyni

Ilość cukru w ​​przepisie można zmniejszyć o połowę, ponieważ same daktyle są bardzo słodkie. Jeśli daktyle suszą się od dłuższego czasu i stwierdzisz, że są w stanie „bardzo twardym”, namocz je wcześniej w ciepłej wodzie na co najmniej 30 minut, a następnie przełóż na sito i osusz.

Przy okazji

Gofry pozostałe z poranka można zamienić w smaczną i zdrową popołudniową przekąskę. Wystarczy pokruszyć kilka rurek na okruchy i wymieszać z niesłodzonym twarogiem, można też dodać odrobinę kruszonki orzechowej.

Gofry z kremem

Gofry z kremem to klasyczny weekendowy deser, gdy masz czas na ciasto, pieczenie i przygotowanie kremu. Tak, nie jest to szybkie, ale warto! Delikatne kremowe nadzienie i chrupiące gofry to idealne połączenie do picia herbaty i poprawiania sobie nastroju. Pomimo tego, że krem ​​bywa nazywany także angielskim, za jego kolebkę uważa się Toskanię. Następnie przepis udoskonalono na dworze Króla Słońce, słynnego smakosza i miłośnika słodyczy, a nowoczesną formę otrzymał w połowie ubiegłego wieku za sprawą angielskiego chemika i wytwórcy żywności Alfreda Birda.

Gofry z kremem
Gofry z kremem

Do przygotowania 6-8 porcji potrzebne będą:

Na gofry:

  • mąka – 200 g
  • masło – 200 g
  • cukier – 120 g
  • jaja kategorii C1 – 5 szt.
  • cukier waniliowy – 5 g

Na krem:

  • mleko od 3% zawartości tłuszczu i więcej – 250 ml
  • masło – 180 g
  • cukier – 140 g
  • kategoria jaj CO – 1 szt.
  • mąka – 1 łyżka. l.
  • cukier waniliowy – 5 g
  • sól – 1 szczypta
  1. Aby zrobić gofry, rozpuść masło w dużej misce i poczekaj, aż ostygnie. W osobnej misce ubić jajka z cukrem zwykłym i waniliowym oraz szczyptą soli, aż lekko się spienią. Mieszankę jajeczną wymieszać z ostudzonym masłem.
  2. Do masy jajeczno-maślanej stopniowo dodawać mąkę i mieszając zagnieść jednolite ciasto bez grudek. Jeśli pozostaną grudki, przecedź ciasto przez sito. Upiecz gofry i gdy są jeszcze gorące zwiń je w rurki.
  3. Na krem: w rondelku o grubym dnie roztrzepać jajko z cukrem, dodać mąkę, cukier waniliowy, szczyptę soli i zimne mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Umieść śmietankę na średnim ogniu, poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień do niskiego i ciągle mieszając, doprowadzaj, aż zgęstnieje. Konsystencja powinna przypominać niskotłuszczową kwaśną śmietanę. Należy wziąć pod uwagę fakt, że w miarę ochładzania kremu zgęstnieje jeszcze bardziej. Fajne przykryte.
  5. Masło ubić trzepaczką lub mikserem na puszystą masę i dokładnie wymieszać z ostudzonym kremem na gładką masę. Napełnij bułki waflowe tym kremem. Można podawać.

Uwaga dla gospodyni

Krem do gofrów można przygotować nie w rondlu, ale w łaźni wodnej. Tak, trwa to dłużej, ale wtedy masz możliwość kontrolowania procesu, wiedząc na pewno, że krem ​​​​nie spali się.

Przy okazji

Aby udekorować rurki z kremem, można rozpuścić odrobinę czekolady i wylać ją na wierzch, rysując paski przypominające pajęczynę. Ponieważ gofry i śmietana są dość słodkie, dla kontrastu najlepiej użyć ciemnej czekolady.

Wafle czekoladowe

Wafle czekoladowe to idealny deser do herbaty. Można je podawać osobno lub z dodatkiem ulubionego kremu, a dla podkreślenia smaku czekolady nadziewanej np. Nutellą. Doskonale sprawdzi się także mleko skondensowane, twarożek czy bita śmietana, szczególnie w połączeniu z różnymi jagodami: truskawkami, jagodami, malinami, porzeczkami itp. No i nie zapomnij o najprostszym i najpopularniejszym duecie – bananie i czekoladzie! Dojrzały banan, rozgnieciony widelcem lub pokrojony nożem, stanowi najszybsze i najsmaczniejsze nadzienie.

Wafle czekoladowe
Wafle czekoladowe

Do przygotowania 25-35 sztuk potrzebujesz:

  • mąka – 300 g
  • cukier – 300 g
  • margaryna kremowa – 300 g
  • jaja kategorii C1 – 6 szt.
  • kakao w proszku – 30 g
  1. W dużej misce rozpuść margarynę. Najłatwiej to zrobić, włączając kuchenkę mikrofalową przy pełnej mocy, zaczynając od 10 sekund, a następnie powtarzając czynność aż do uzyskania pożądanego rezultatu. Do roztopionej margaryny dodać cukier i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Jajka rozbijamy do osobnej miski i miksujemy na gładką masę. Ostudzić słodką margarynę i dodać do niej masę jajeczną. Ponownie dokładnie wymieszać, dodać przesianą mąkę i kakao, zagnieść na jednolite ciasto bez grudek.
  3. Upiecz gofry czekoladowe…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja