Ratatulli (gulasz warzywny po prowansalsku)
Olga 26 sierpnia 2020 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Gulasz warzywny przygotowany według tego przepisu i doprawiony sokiem z cytryny to pyszna przystawka, a na gorąco stanowi bardzo smaczny i zdrowy dodatek do mięs. Gulasz ten można przygotować także na zimę.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzinaKonserwowanieDusząc się, marniejącPustyPrzekąskaSKŁADNIKI NA 4 PORCJIcukinia (mała) – 2 szt.bakłażany – 3 szt.słodka papryka – 1 szt.papryczka chili – 1 szt.pomidory – 4 szt.cebula – 1 szt.czosnek (goździki) – 3 szt.oliwa z oliwek – 85 gsól – 1,5 łyżeczki.pieprz czarny (mielony)gałka muszkatołowa (mielona) – 0,5 łyżeczki.tymianek – 1 łyżeczka.sok z cytryny – 1 łyżka.cukier – 0,5 łyżeczki.kolendra – 1 pęczekbazylia Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pomidory zalać wrzącą wodą i odstawić na 2-3 minuty.
Krok 2
Następnie obierz pomidory i pokrój je w plasterki.
Krok 3
Odetnij ogon cukinii i pokrój w kostkę. Odcinamy skórę według uznania.
Krok 4
W przypadku bakłażanów odetnij również skórkę (opcjonalnie) i pokrój w kostkę.
Krok 5
Plasterki bakłażana włóż do osolonej wody i zagotuj wodę na małym ogniu.
Krok 6
Wodę odcedzamy przez sito.
Krok 7
Obraną cebulę pokroić w półpierścienie.
Krok 8
W kotle lub rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz drobno posiekany czosnek (1 ząbek), aż będą przezroczyste.
Krok 9
Do kotła (lub patelni) włóż resztę przygotowanych warzyw: bakłażany, cukinię, słodką paprykę, ostrą paprykę i pomidory. Dodać przyprawy: tymianek, gałkę muszkatołową, mielony czarny pieprz i sól, wymieszać i pozostawić na wolnym ogniu przez 3 minuty.
Krok 10
Następnie dodać sok z cytryny, szczyptę cukru i wymieszać. Na warzywach połóż 2 ząbki czosnku i przykryj kocioł pokrywką. Gotuj warzywa na małym ogniu przez około 30 minut lub do miękkości.
Krok 11
Podawać gorące ratatulli jako dodatek do mięsa. Do warzyw polecam kolendrę.
Krok 12
Gulasz ten można przygotować także na zimę.
Krok 13
Smacznego!