Ratatulli (gulasz warzywny po prowansalsku)

Ratatulli (gulasz warzywny po prowansalsku)

Olga 26 sierpnia 2020 r0,00Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

Gulasz warzywny przygotowany według tego przepisu i doprawiony sokiem z cytryny to pyszna przystawka, a na gorąco stanowi bardzo smaczny i zdrowy dodatek do mięs. Gulasz ten można przygotować także na zimę.

Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzinaKonserwowanieDusząc się, marniejącPustyPrzekąskaSKŁADNIKI NA 4 PORCJIcukinia (mała) – 2 szt.bakłażany – 3 szt.słodka papryka – 1 szt.papryczka chili – 1 szt.pomidory – 4 szt.cebula – 1 szt.czosnek (goździki) – 3 szt.oliwa z oliwek – 85 gsól – 1,5 łyżeczki.pieprz czarny (mielony)gałka muszkatołowa (mielona) – 0,5 łyżeczki.tymianek – 1 łyżeczka.sok z cytryny – 1 łyżka.cukier – 0,5 łyżeczki.kolendra – 1 pęczekbazylia Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pomidory zalać wrzącą wodą i odstawić na 2-3 minuty.

Krok 2

Następnie obierz pomidory i pokrój je w plasterki.

Krok 3

Odetnij ogon cukinii i pokrój w kostkę. Odcinamy skórę według uznania.

Krok 4

W przypadku bakłażanów odetnij również skórkę (opcjonalnie) i pokrój w kostkę.

Krok 5

Plasterki bakłażana włóż do osolonej wody i zagotuj wodę na małym ogniu.

Krok 6

Wodę odcedzamy przez sito.

Krok 7

Obraną cebulę pokroić w półpierścienie.

Krok 8

W kotle lub rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz drobno posiekany czosnek (1 ząbek), aż będą przezroczyste.

Krok 9

Do kotła (lub patelni) włóż resztę przygotowanych warzyw: bakłażany, cukinię, słodką paprykę, ostrą paprykę i pomidory. Dodać przyprawy: tymianek, gałkę muszkatołową, mielony czarny pieprz i sól, wymieszać i pozostawić na wolnym ogniu przez 3 minuty.

Krok 10

Następnie dodać sok z cytryny, szczyptę cukru i wymieszać. Na warzywach połóż 2 ząbki czosnku i przykryj kocioł pokrywką. Gotuj warzywa na małym ogniu przez około 30 minut lub do miękkości.

Krok 11

Podawać gorące ratatulli jako dodatek do mięsa. Do warzyw polecam kolendrę.

Krok 12

Gulasz ten można przygotować także na zimę.

Krok 13

Smacznego!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja