Pyszny dodatek z kaszy jęczmiennej z grzybami do sznycla z indyka
gastronomia 18 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Pyszny dodatek do kaszy jęczmiennej z grzybami jest ważnym składnikiem kompletnego i satysfakcjonującego lunchu, w którym sznycel z indyka stanowi główną część, ale ma prawie gorszy smak od otoczenia. Odpowiednio przygotowana kasza perłowa w połączeniu z warzywami i grzybami jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, niezbędnych do wzmocnienia układu nerwowego organizmu. Ponadto jęczmień perłowy jest bogaty w selen i jest silnym przeciwutleniaczem, co czyni go niezwykle korzystnym, zwłaszcza dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Aminokwas lizyna, zawarty w dużych ilościach w zbożach, pomaga radzić sobie z depresją i poprawia odporność. To wszystko wystarczy, aby od razu namoczyć kaszę jęczmienną i w 6 godzin przygotować super zdrowy i super smaczny obiad dla całej rodziny!
Złożoność: łatwo Kalorie: 455,74 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 6 godzin 15 minut Używany: 27,63 g/24,41 g/32,92PrażenieDusząc się, marniejącKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIsznycle z polędwicy z indyka o grubości 1 cm – 6 szt.pęczak perłowy – 200 gpieczarki – 250 gcebula – 1 szt.marchew średnia – 1 szt.papryka czerwona – 1 szt.świeży tymianek – 10 gałązekrosół z kurczaka – 600 mlcytryna – 1 szt.oliwa z oliwek – 6 łyżek. l.sólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kaszę perłową wsypujemy do rondelka, zalewamy 600 ml zimnej wody i wstawiamy do lodówki na 6 godzin. Kaszę pęczak odcedzamy na durszlaku lub dużym sicie i dokładnie płuczemy zimną wodą. Pozwól, aby płyn spłynął.
Krok 2
Na patelni lub w rondlu o średnicy 26-28 cm rozgrzej na średnim ogniu 4 łyżki. l. oliwa z oliwek. Sznycle z indyka osusz ręcznikiem papierowym i umieść na patelni. Dodać sól, doprawić pieprzem i smażyć na złoty kolor po 5 minut z każdej strony. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple.
Krok 3
Marchew i cebulę pokroić w małe, schludne kostki. Paprykę słodką przekrój wzdłuż, usuń nasiona i błony, a połówki pokrój w tę samą kostkę. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Dodaj pozostałą oliwę z oliwek do tej samej patelni i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta, 5 minut. Dodać marchewkę, pieczarki i paprykę i smażyć kolejne 5 minut.
Krok 4
Zagotuj bulion z kurczaka. Na patelnię z warzywami wsypujemy kaszę perłową, solimy, dodajemy 2-3 całe gałązki tymianku i zalewamy bulionem. Ponownie zagotuj, zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez 40 minut. Prawie cały płyn powinien zostać wchłonięty przez płatki.
Krok 5
Cytrynę dokładnie umyj sztywną szczoteczką w gorącej wodzie. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny na drobnej tarce. Pozostałą połowę cytryny pokroić w plasterki. Oddziel liście tymianku od łodyg. Dodaj skórkę i tymianek na patelnię z dodatkiem jęczmienia i wymieszaj, aby połączyć.
Krok 6
Włóż sznycle z indyka na patelnię, przykryj i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Sznycle układamy na talerzach, dodajemy dodatek do kaszy jęczmiennej z warzywami i dekorujemy plasterkiem cytryny.
PRZYDATNE RADY
Wiadomo, że pięknie przygotowane jedzenie wywołuje morze pozytywnych emocji i pozytywnie wpływa na cały proces trawienia. Postaraj się, aby przystawka była jak najbardziej atrakcyjna – pokrój marchewki w zgrabną kostkę, wybierz najjaśniejszą i najbardziej soczystą słodką paprykę i pamiętaj, aby udekorować gotowe danie świeżymi ziołami.
PRZY OKAZJI
Do przygotowania potrawy optymalnie będzie użyć ciężkiej patelni z wysokimi bokami lub dużego rondla z grubym dnem, najlepiej z dobrej stali nierdzewnej – w nich indyk będzie się szybko i równomiernie smażył, a ziarno będzie umiarkowanie kruche i delikatny.