Pyszne lecho z cukinii
Tatiana Neblandinka 27 sierpnia 20155,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Z tych produktów można uzyskać 4 litry gotowego lecho.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1KonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukinia – 3 kgpapryka – 0,5 kgcebula – 0,5 kgpomidory – 0,5 kgmarchewka – 0,5 kgczosnek – 1 głowapapryka ostra – 1/2 strąka (1 strąk dla tych, którzy lubią „ostrzej”)olej słonecznikowy – 250 gsól – 2 łyżki. l.cukier – 7 łyżek. l.ocet winny 6% – 3 łyżki. l.gałązka pietruszki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cebulę pokroić w kostkę, dusić na oleju roślinnym na patelni, aż będzie miękka.
Krok 2
Zetrzyj marchewki na grubej tarce i gotuj na wolnym ogniu na oleju roślinnym, aż będą miękkie.
Krok 3
Zmiel pomidory w maszynce do mięsa.
Krok 4
Paprykę pokroić w paski.
Krok 5
Młodą cukinię pokroić w kostkę, nie obierając ze skóry.
Krok 6
Posiekaj czosnek.
Krok 7
Wlać pozostały olej roślinny do dużego rondla lub kotła, włożyć wszystkie przygotowane warzywa, dodać sól i cukier.
Krok 8
Stopniowo podgrzewaj i mieszaj, doprowadzaj warzywa do wrzenia.
Krok 9
Dodaj ocet.
Krok 10
Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając warzywa.
Krok 11
Na minutę przed przygotowaniem lecho dodajemy drobno posiekane liście pietruszki bez ogonków.
Krok 12
Gotowe lecho po sterylizacji szybko przełóż do ciepłych słoików i zamknij je pokrywkami.
Krok 13
Odwróć słoiki do góry dnem i przykryj kocem.