Puszyste naleśniki kremowe z kwaśną śmietaną
gastronomia 14 kwietnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Puszyste naleśniki kremowe z kwaśną śmietaną przypadną do gustu każdemu miłośnikowi tego dania, zwłaszcza, że w przeciwieństwie do tych na bazie drożdży gotują się dość szybko. Ogólnie rzecz biorąc, fermentowane produkty mleczne zawsze świetnie sprawdzają się w składzie takiego ciasta, nadając produktom zarówno przyjemną delikatną konsystencję, jak i ciekawy smak. Jeśli zaś chodzi o sposób parzenia, który ostatnio stał się dość popularny, to sprawia on, że naleśniki są bardziej elastyczne, dzięki czemu nie rozrywają się i łatwo dają się zdjąć z patelni. Można je podawać samo lub z dowolnymi dodatkami.
Złożoność: łatwo Kalorie: 451,97 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Używany: 10,52 g/26,49 g/42,50PieczeniePrażenieNa patelniKolacjaCiasto bez drożdżyNaleśnikiKremowe naleśnikiDrugie daniePiekarniaProdukt z ciastaCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetKarnawałNa świątecznym stoleBufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJIduże jajka – 3 szt.sól – 1 łyżeczka.cukier – 1 łyżka. l.śmietana 20–30% tłuszczu – 500 gmąka – 300 gsoda – 1/2 łyżeczki.woda pitna – 250 mlolej roślinny do smażenia – w razie potrzeby Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto naleśnikowe ze śmietaną. Jajka ubić mikserem z solą i cukrem, aż do uzyskania puszystej masy o jednorodnej konsystencji. Następnie dodaj śmietanę. Nie przestawaj biczować!
Krok 2
Mąkę i sodę oczyszczoną przesiać przez drobne sito do osobnej małej miski. Dodaj powstałą mieszaninę do mieszanki jajeczno-kwaśnej śmietany, ubijając mikserem na niskich lub średnich obrotach.
Krok 3
Doprowadzić wodę pitną do wrzenia. Wlać cienkim strumieniem do mieszanki mącznej, cały czas ubijając mikserem na średnich obrotach. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek.
Krok 4
Postaw patelnię do smażenia naleśników na ogniu i rozgrzej ją. Nasmaruj go olejem roślinnym za pomocą pędzla. Wlać trochę ciasta i zrumienić naleśnik z jednej strony.
Krok 5
Odwróć naleśnik na drugą stronę i usmaż go. Ułożyć na talerzu i przechowywać w ciepłym miejscu. Z pozostałego ciasta przygotuj także naleśniki. Gotowe można lekko posmarować olejem.
PRZYDATNE RADY
Polecane nadzienia do naleśników ze śmietaną: 1. Krem twarogowy: twarożek + śmietana o zawartości tłuszczu 30–38% w proporcji 2:1 + miód lub ulubiona konfitura do smaku. 2. Szybkie mięso mielone: posiekany lekko solony śledź + trochę drobno posiekanej zielonej cebuli + parę gotowanych żółtek + dużo masła. 3. Pasztet z mostka: mostek wołowy gotowany 3 godziny + smażona cebula, zmielony w blenderze z niewielką ilością bulionu + sól + świeżo zmielony czarny pieprz. 4. Śmietana szczupakowa: najgrubsza śmietana ubijana mikserem + kawior szczupakowy w proporcji 2:1. 5. Łosoś solony instant: cienko pokrojony łosoś + sos sojowy + odrobina soli + taka sama ilość cukru + kropla octu ryżowego. Pozostawić na 5-7 minut, następnie wysuszyć.
PRZY OKAZJI
Jeżeli ciasto na naleśniki kremowe z kwaśną śmietaną okaże się bardzo gęste, dolewamy do niego jeszcze trochę gorącej wody i bardzo dokładnie mieszamy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.