Przyprawa do pieczonej papryki z miodem

Przyprawa do pieczonej papryki z miodem

gastronomia 17 listopada 2013 Do przepisu

Pieczona papryka sama w sobie jest cudowna, ale w towarzystwie miodu i jako przyprawa to jest coś! Zrób tego więcej na raz, żeby starczyło na długo i wszyscy to dostali

Złożoność: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE2 duże czerwone słodkie papryki 2 duże żółte słodkie papryki 1 duża pomarańczowa słodka papryka 500 g miodu gryczanego 2 gałązki bardzo świeżego rozmarynu 100 ml świeżego soku pomarańczowego 70 ml octu malinowego lub czerwonego winnego oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia szczypta soli Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Całą paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć łodygi i gniazda nasienne. Bardzo ostrożnie wytnij wszystkie przegrody.

Krok 2

Posmaruj olejem skórkę każdej papryki. Blachę do pieczenia wyłóż folią i ułóż paprykę skórką do góry. Rozgrzej brojler w piekarniku do maksymalnej wartości (nie używaj konwekcji ani dolnej części piekarnika). Umieść patelnię bezpośrednio pod grillem i poczekaj, aż skórka się zarumieni.

Krok 3

Ostre papryczki włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut, następnie usuń skórkę. Paprykę pokroić na 1,5 cm kawałki.

Krok 4

Do rondla lub miski w celu przygotowania dżemu wlać sok pomarańczowy, ocet i miód. Dodać gałązki rozmarynu i postawić na dużym ogniu.

Krok 5

Zagotować, dodać paprykę. Wymieszaj i ponownie zagotuj na dużym ogniu.

Krok 6

Usuń pianę, jeśli się utworzy. Dodaj trochę soli. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 20 minut. Usuń rozmaryn. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zakręcić. Podawać z serami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja