Przyprawa do pieczonej papryki z miodem
gastronomia 17 listopada 2013 Do przepisu
Pieczona papryka sama w sobie jest cudowna, ale w towarzystwie miodu i jako przyprawa to jest coś! Zrób tego więcej na raz, żeby starczyło na długo i wszyscy to dostali
Złożoność: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE2 duże czerwone słodkie papryki 2 duże żółte słodkie papryki 1 duża pomarańczowa słodka papryka 500 g miodu gryczanego 2 gałązki bardzo świeżego rozmarynu 100 ml świeżego soku pomarańczowego 70 ml octu malinowego lub czerwonego winnego oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia szczypta soli Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Całą paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć łodygi i gniazda nasienne. Bardzo ostrożnie wytnij wszystkie przegrody.
Krok 2
Posmaruj olejem skórkę każdej papryki. Blachę do pieczenia wyłóż folią i ułóż paprykę skórką do góry. Rozgrzej brojler w piekarniku do maksymalnej wartości (nie używaj konwekcji ani dolnej części piekarnika). Umieść patelnię bezpośrednio pod grillem i poczekaj, aż skórka się zarumieni.
Krok 3
Ostre papryczki włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut, następnie usuń skórkę. Paprykę pokroić na 1,5 cm kawałki.
Krok 4
Do rondla lub miski w celu przygotowania dżemu wlać sok pomarańczowy, ocet i miód. Dodać gałązki rozmarynu i postawić na dużym ogniu.
Krok 5
Zagotować, dodać paprykę. Wymieszaj i ponownie zagotuj na dużym ogniu.
Krok 6
Usuń pianę, jeśli się utworzy. Dodaj trochę soli. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 20 minut. Usuń rozmaryn. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zakręcić. Podawać z serami.