Domowy ketchup na zimę
Do przepisu
Na zimę zdecydowanie warto przygotować domowy ketchup: jest to dość proste, a efektem końcowym jest doskonały sos, który będzie uzupełnieniem mięs i makaronów, kurczaka i ryżu. Co więcej, jest to całkowicie naturalne! Nawiasem mówiąc, keczup pierwotnie nie był wytwarzany z pomidorów, ale z ryb i nazywał się „ge-tsup”. Twórcami tego cudu byli Chińczycy. To oni częstowali sosem angielskich marynarzy, którzy następnie przynosili go do domu. Próby odtworzenia czegoś podobnego w Wielkiej Brytanii zakończyły się niepowodzeniem ze względu na brak odpowiednich składników. Ale Brytyjczycy stworzyli wspaniały sos Worcestershire, na który był i pozostaje duży popyt. A kiedy Europejczycy postanowili spróbować pomidorów, kiedyś dodali do tego te owoce. Wyszło tak cudownie, że stopniowo pozostałe składniki same zniknęły, a narodził się ketchup w znanej każdemu z nas formie. Wkrótce rozpoczęła się przemysłowa produkcja tego sosu, ponieważ jego popularność stała się po prostu niesamowita. Ale domowy ketchup był i pozostaje poza konkurencją. Przygotujmy go na zimę już teraz!
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 3 godzinyMulticookerKolacjaKolacjaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyNowy RokPiknikSKŁADNIKI NA 2 PORCJE3 kg pomidorów 50 g suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku 150 ml octu jabłkowego 70 g cukru 10 pączków goździków 1 liść laurowy 2 łyżeczki. słodka papryka mielona 0,5 łyżeczki. świeżo zmielony biały pieprz 0,3 łyżeczki. pieprz cayenne0,3 łyżeczki starta gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki. ziele angielskie mielone 0,5 łyżeczki. mielony cynamon 1,5 łyżki. l. sól morska niejodowana Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj domowe składniki ketchupu na zimę. Świeże pomidory pokroić w poprzek. Włożyć do rondelka i zalać wrzącą wodą. Odcedź wrzącą wodę i opłucz pomidory zimną wodą.
Krok 2
Obierz pomidory ostrym nożem i usuń nasady łodyg. Miąższ pomidorowy na ketchup pokroić w drobną kostkę i umieścić w misce multicookera.
Krok 3
Obierz i posiekaj czosnek na domowy ketchup. Suszone pomidory pokroić w paski i wraz z czosnkiem dodać do miski multicookera z pulpą pomidorową.
Krok 4
Umieść goździki i liść laurowy w małym kawałku podwójnej gazy. Zawiąż długą i mocną nitką. Zanurz torebkę w mieszance pomidorowej – wolny koniec nitki powinien wystawać poza krawędź miski.
Krok 5
Do miski multicookera dodaj wszystkie pozostałe składniki domowego ketchupu i wymieszaj szpatułką. Ustaw temperaturę na 90°C i czas na 2 godziny.
Krok 6
Następnie wyjąć torebkę, zawartość miski rozdrobnić blenderem, przetrzeć przez sitko i ponownie włożyć do miski multicookera. Ustawić temperaturę na 110°C i czas na 25 minut. Gotuj z otwartą pokrywką! Domowy ketchup przechowuj w wysterylizowanych butelkach – można je sterylizować w powolnej kuchence.
PRZYDATNE RADY
Przyprawy i ich ilość w domowym keczupie można zmieniać według własnych upodobań. Na przykład, jeśli nie jesteś wielkim fanem goździków, zmniejsz ich ilość do jednego lub dwóch pąków. Lubisz ostrzejszy smak? Zwiększ liczbę różnych rodzajów papryki!
PRZY OKAZJI
Domowy ketchup doskonale przechowuje się przez całą zimę, a nawet dłużej, w hermetycznie zamkniętych, wysterylizowanych butelkach lub zwykłych słoikach. Przechowuj je w chłodnym i suchym miejscu (niekoniecznie w lodówce).