Przygotowanie popcornu z kaszy jaglanej, gryczanej lub ziemniaków

Przygotowanie popcornu z kaszy jaglanej, gryczanej lub ziemniaków

Przygotowanie popcornu z kaszy jaglanej, gryczanej lub ziemniaków

Olga Zacharowa 19 stycznia 2024 r5,00 (3)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz

19 stycznia to Dzień Popcornu. Po prostu już nikogo nie zaskoczysz prażoną kukurydzą. Dlatego zebraliśmy pomysły na niezwykły popcorn z okazji święta. Przygotuj się na to, że szefowie kuchni przełamią pleśń, ponieważ nie tylko zboża, ale także warzywa korzeniowe, a nawet owoce morza mogą stać się popcornem. Ale najpierw najważniejsze.

Popcorn: co mają z tym wspólnego koniki polne, jak wykorzystać klasyczny i jak zrobić nietypowy z kaszy jaglanej, gryczanej lub ziemniakówPopcorn: co mają z tym wspólnego koniki polne, jak wykorzystać klasyczny i jak zrobić nietypowy z kaszy jaglanej, gryczanej lub ziemniakówPopcorn: co mają z tym wspólnego koniki polne, jak wykorzystać klasyczny i jak zrobić nietypowy z kaszy jaglanej, gryczanej lub ziemniakówPopcorn: co mają z tym wspólnego koniki polne, jak wykorzystać klasyczny i jak zrobić nietypowy z kaszy jaglanej, gryczanej lub ziemniaków

Treść:

  • Historia popcornu w faktach i legendach
  • Jak zrobić klasyczny popcorn w domu
  • Popcorn na patelni
  • Popcorn karmelowy
  • Jak wykorzystać klasyczny popcorn i nie żałować
  • Domowa czekolada z orzechami nerkowca i popcornem
  • Zupa kukurydziana z popcornem
  • Shake mleczny „Chrupiąca morela”
  • Jak zrobić fantazyjny popcorn
  • Popcorn gryczany
  • Popcorn jaglany
  • Popcorn z ciecierzycy
  • Popcorn z krewetkami Cajun
  • Popcorn ziemniaczany

Historia popcornu w faktach i legendach

  1. Dzięki odkryciu skamieniałych ziaren kukurydzy i analizie starożytnych kolb kukurydzy znalezionych w Peru okazało się, że miejscowi Indianie jedli popcorn dziesiątki tysięcy lat przed emisją pierwszego filmu. Popcorn i inne dania kukurydziane były w menu Inków już 6700 lat temu.
  2. Na południu Ameryki nadal krąży legenda o pewnym szczególnym sezonie letnim, kiedy zrobiło się tak gorąco, że kukurydza na polach zaczęła spadać z łodyg. Krowy i świnie pomyślały, że to śnieżyca, położyły się i zamarzły na śmierć.
  3. Niektóre plemiona indiańskie wierzyły, że w każdym ziarnie kukurydzy żyją spokojne i zadowolone duchy. Kiedy w ich „domach” robi się gorąco, duchy wpadają w coraz większą złość. Potrząsają ziarnami, a gdy upał staje się nie do zniesienia, wyskakują ze swoich domów i wzbijają się w powietrze w irytującym obłoku pary.
  4. W XVI wieku Hernando Cortez, hiszpański odkrywca i zdobywca imperium Azteków, po raz pierwszy zobaczył popcorn, kiedy najechał Meksyk. Okazało się, że Aztekowie nie tylko jedli popcorn, ale także używali go do ceremonialnych nakryć głowy, robienia naszyjników i ozdabiania nim posągów swoich bogów.
  5. W XVII wieku francuscy odkrywcy regionu Wielkich Jezior donieśli, że Indianie Irokezi wkładali popcorn do glinianych naczyń wypełnionych rozgrzanym piaskiem i używali go między innymi do przyrządzania zup.
  6. Kolonialne gospodynie domowe podawały na śniadanie popcorn z cukrem i śmietaną. Koloniści „wysadzali” ziarna kukurydzy za pomocą cylindra wykonanego z cienkiej blachy żelaznej, który wirował na osi przed kominkiem, jak koło wiewiórki lub chomika.
  7. Z uległością wiąże się jeszcze jedna legenda, która pochodzi z Nebraski. Prażona kukurydza rzekomo pojawiła się w „roku pasiastej pogody” pomiędzy latami „wielkiego deszczu” i „wielkiego upału”. W tym roku w Nebrasce na zmianę pojawiały się kilometry palącego słońca i kilometry deszczu. W jednym gospodarstwie występowały oba rodzaje pogody. Trzcina cukrowa rosła na miejscowym wzgórzu i padał na nią deszcz, spłukując słodki syrop do doliny. I rosła kukurydza, a słońce świeciło tak mocno, że ziarna zaczęły pękać. Syrop spłynął ze wzgórza na ziarna prażonej kukurydzy i zwinął je w ogromne kulki. Niektóre miały setki stóp wzrostu i z daleka wyglądały jak duże piłki tenisowe. Teraz już ich nie zobaczysz, bo koniki polne zjadły je wszystkie jednego dnia 21 lipca 1874. Tak mówi legenda!
  8. Pierwszy popcorn do popcornu został wynaleziony przez Charlesa Cretorsa z Chicago w stanie Illinois w 1885 roku. Ogromna, ciężka maszyna do produkcji prażonej kukurydzy z palnikiem benzynowym stała się szybko rozpoznawalna dzięki charakterystycznemu aromatowi produktów. Uliczni sprzedawcy nosili urządzenia parowe lub gazowe, dosłownie podążając za migracjami tłumu poprzez jarmarki, parki i wystawy. A teraz większość popcornu sprzedawanego w kinach i na ulicach produkowana jest przez urządzenia wykonane na bazie tego samego urządzenia Charlesa Cretorsa.
  9. W 1893 roku na pierwszej Wystawie Światowej w Chicago dwóch braci z rodziny niemieckich imigrantów zaczęło sprzedawać popcorn oblany melasą. Nazywali ten słodki poczęstunek „Kandyzowanym popcornem i orzeszkami ziemnymi”. Klientom początkowo nie podobała się lepkość nowego popcornu. Bracia nie poddali się, tylko udoskonalili przepis i uzyskali wspaniałą chrupiącą i wytrawną polewę z melasy. Ta formuła do dziś pozostaje tajemnicą jednej z wiodących amerykańskich firm produkujących popcorn.
  10. W 1914 roku Cloyd H. Smith założył firmę American Pop Corn Company w Iowa i produkował popcorn w puszce zaprojektowanej specjalnie do popcornu. Aby zademonstrować swoje zaufanie do nowego opakowania, oznaczył puszkę słowami „Gwarantowana popularność”. W tamtym czasie było to odważne stwierdzenie.
  11. Wraz z otwarciem kin w całej Ameryce na początku XX wieku popcorn stał się częścią nowej gospodarki. W czasie Wielkiego Kryzysu (1929 r.)1939) popcorn stał się niemal jedynym produktem, który pozostał po dawnym luksusie, którym można było się rozpieszczać. Jest taka historia o zbankrutowanym bankierze z Oklahomy. Po krachu finansowym kupił maszynę do popcornu i pracował w małym sklepie niedaleko kina. Po kilku latach jego interes stał się na tyle dochodowy, że spłacił wszystkie długi i odkupił trzy utracone wcześniej gospodarstwa.
  12. Kiedy w latach pięćdziesiątych telewizja stała się popularna w Stanach Zjednoczonych, sprzedaż popcornu ponownie gwałtownie wzrosła. Ludzie zaczęli siadać w domach przed telewizorami i jeść popcorn.

Jak zrobić klasyczny popcorn w domu

Popcorn na patelni

Rita Pirko z Petersburga, autorka przepisu i nasza czytelniczka: „Czasami naprawdę masz ochotę spotkać się w domu, w bliskim gronie rodzinnym lub w towarzystwie ulubionych znajomych, obejrzeć dobry film i oczywiście pochrupać coś popcorn podczas oglądania.”

Popcorn gotowany na patelni

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 200 g ziaren kukurydzy
  • 3 łyżki l. olej roślinny, bez smaku i zapachu
  • sól morska
  1. Umieść ziarna kukurydzy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
  2. Wlać olej roślinny na patelnię i dodać sól. Mieszaj, aż wszystkie ziarna zostaną pokryte olejem roślinnym.
  3. Przykryj patelnię szklaną pokrywką. Gotuj na średnim ogniu. Wkrótce rozlegną się odgłosy trzaskania: nie wolno w tym momencie otwierać pokrywy.
  4. Kiedy częstotliwość trzaskania zmniejszy się, zdejmij patelnię z popcornem z ognia. Ostrożnie otwórz pokrywkę i wsyp popcorn do miski.

Popcorn karmelowy

Yulia Andreyanova, autorka przepisu oraz nasza wieloletnia autorka i przyjaciółka: „W Brazylii, gdzie mieszkałam, popcorn tania i zdrowa przekąska. Przez cały rok panuje tu stuprocentowa wilgotność, dlatego popcorn należy jeść od razu po wypaleniu, póki jest chrupiący.

Popcorn karmelowy

Do gotowania 2Potrzebne 4 porcje:

  • 4 łyżki l. rafinowany, bezwonny olej roślinny
  • 40 g masła
  • 200 g ziaren kukurydzy na popcorn
  • 60 g syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 0,5 łyżeczki sól morska
  1. Do zimnego rondla lub głębokiej patelni wlać połowę oleju roślinnego, dodać połowę masła i ziarna kukurydzy. Przykryj pokrywką.
  2. Zmień ogień na średni i poczekaj, aż popcorn się ugotuje („pop”). Wyłącz ogrzewanie, gdy trzaskające dźwięki staną się rzadsze niż 2 razy na sekundę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  4. Nasmaruj blachę do pieczenia pozostałym olejem roślinnym.
  5. W małym rondlu rozpuść pozostałe masło, dodaj syrop klonowy/miód i sól. Doprowadź do wrzenia i podgrzewaj przez kolejne 2 minuty.
  6. Syrop wlać do miski z popcornem i energicznie wymieszać.
  7. Rozłóż popcorn cienką warstwą na blasze do pieczenia. Lepiej teraz przykryć je papierem do pieczenia. Pozostawić w piekarniku na 1015 minut Wyjmij patelnię i całkowicie ostudź do temperatury pokojowej.

Jak wykorzystać klasyczny popcorn i nie żałować

Domowa czekolada z orzechami nerkowca i popcornem

Tę czekoladę może przygotować każdy, nawet początkujący kucharz. To jak zestaw konstrukcyjny, w którym potrzebujesz odpowiednich części, które dobrze do siebie pasują.

Czekolada z orzechami nerkowca i popcornem

Do gotowania 4Potrzebne 5 porcji:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 200 g białej czekolady
  • 50 g gotowego popcornu
  • 50 g prażonych nerkowców
  • sól morska
  1. Rozpuść oddzielnie mleczną i białą czekoladę w podwójnym bojlerze. Dodaj trochę soli. Lekko ostudzić.
  2. Do małej silikonowej formy wlać równą warstwę mlecznej czekolady o grubości co najmniej 5 mm. Natychmiast posyp popcornem i orzechami (duże przekrój na pół).
  3. Na wierzch wylej białą czekoladę i za pomocą wykałaczki wykonaj marmurkowe wzory. Włóż formę do lodówki i poczekaj, aż czekolada stwardnieje. Przed podaniem pokrój go na duże kawałki.

Zupa kukurydziana z popcornem

Zaoferuj dziecku zupę kukurydzianą z popcornem, a prawdopodobnie poprosi o więcej – kto nie chciałby dodatkowej porcji chrupiącej kukurydzy?

Zupa kukurydziana z popcornem z sieci restauracji Yakitoria

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 100 g marchewki
  • 50 g cebuli
  • 30 g oleju roślinnego
  • 400450 ml bulionu z kurczaka
  • 400 g kukurydzy cukrowej
  • 80 g śmietanki 20% tłuszczu
  • popcorn z kremem i solony do serwowania
  1. Drobno posiekaj marchewkę i cebulę i usmaż na oleju roślinnym.
  2. W rondlu lub małym rondlu zagotuj bulion z kurczaka. Dodać ziarna kukurydzy, zagotować 35 minut Dodać pieczone warzywa i ponownie zagotować.
  3. Zupę zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę.
  4. Wlać z powrotem do pojemnika. Wlać śmietankę i gotować, doprowadzić do wrzenia i wymieszać trzepaczką.
  5. Gotową zupę przelać do miseczek, udekorować śmietaną i popcornem. Podawaj natychmiast.

Shake mleczny „Chrupiąca morela”

Koktajl ten przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Popcorn można zastąpić lub uzupełnić piankami lub watą cukrową i wtedy do tego napoju nie potrzeba deseru.

Shake mleczny „Chrupiąca morela”

Do gotowania 4Potrzebne 6 porcji:

  • 400 g świeżych lub z puszki (bez soku) moreli lub brzoskwiń
  • 800 ml mleka
  • 200 g lekko roztopionych lodów
  • 2 łyżki l. owsianka
  • 4 łyżki l. syrop karmelowy
  • szczypta mielonego cynamonu
  • słodki popcorn do podania
  1. Jeśli gotujesz świeże morele/brzoskwinie, opuść je na 10 sekund. do wrzącej wody, następnie szybko przelać do wody z lodem. Po tym czasie będą łatwe do obrania. Po obraniu przekrój na pół, usuń nasiona, posiekaj i włóż do blendera.
  2. Dodaj mleko, lody, płatki zbożowe, syrop karmelowy i cynamon i wymieszaj, aż masa będzie gładka.
  3. Przelej do szklanek lub kieliszków, udekoruj popcornem i od razu podawaj.

Jak zrobić fantazyjny popcorn

Popcorn gryczany

Gryka zakładnikiem długoletniego stereotypu. Na przykład, jeśli jest to kasza gryczana, to na pewno owsianka z masłem lub faszerowany żołądek jagnięcy, jak na obiedzie Sobakiewicza w „Dead Souls”, ale stać ją na znacznie więcej. Szefowie kuchni postanowili uwolnić jego potencjał: od kaszy gryczanej i makaronu ubijanego z przyprawami na wzór hummusu, po kruche, chrupiące frytki i popcorn. Popcorn gryczany można dodać do niemal każdego dania. sashimi, tatary, pasztety, mięso, karmel: ma konsystencję, dziczyznę i rozpoznawalny rosyjski kontekst.

Popcornu gryczanego po raz pierwszy spróbowaliśmy w maju 2016 roku. Przygotował go dla nas szef kuchni Maxim Rybakov, który obecnie pracuje w restauracji Suzdal Gostiny Dvor. To idealna opcja dla…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja