Przygotowania zimowe. Solimy, marynujemy, gotujemy cytryny i przygotowujemy z nimi niezwykle smaczne dania.
Olga Zacharowa 25 listopada 2021 r4,88 (8)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
Tylko na pierwszy rzut oka miesiące zimowe nie są odpowiednie do zbioru owoców. Solimy, marynujemy i gotujemy cytryny! Jest bardzo ciekawie, zdrowo i smacznie.
Najprostszy preparat znany jest każdemu od dzieciństwa. Wzięliśmy cytrynę i pokroiliśmy ją w cienkie plasterki. Włożyli go do małego słoiczka i zasypali cukrem. Przykryj słoik pokrywką i energicznie wstrząśnij. Plasterki cytryny posypane cukrem pozostawiano na kilka godzin, a najlepiej na jeden dzień. Ale to wszystko jest rozrywką dla dzieci. Zachęcamy do poważnego podejścia: solenia, marynowania i gotowania!
Solenie cytryn
Solone cytryny są wspaniałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań południowoafrykańskich: gulaszu jagnięcego, kuskusu, dań rybnych i gęstych sosów warzywnych przypominających gulasz. Można je po prostu wymieszać z oliwą z pierwszego tłoczenia, dodać kolendrę, świeżo zmielony czarny pieprz i doprawić kaszą bulgur lub ryżem. Tylko jedną z głównych i najsmaczniejszych przypraw kuchni marokańskiej – solone cytryny – trzeba przygotować wcześniej, bo tak jest. trudno u nas kupić. Jako przyprawę nadaje się wyłącznie skórka. Czasami, w zależności od przepisu na marynowane cytryny, sok można wykorzystać do dressingu sałatek. Ale najpierw skórkę należy dokładnie spłukać z soli, w przeciwnym razie danie w ogóle nie powinno być solone.
Istnieją dwa główne sposoby przygotowania solonych cytryn: w słonym roztworze i w oleju roślinnym. Pierwsza metoda jest długa – cytryny należy solić przez około miesiąc; drugi jest szybszy, cytryny są gotowe za 4-5 dni.
Klasyczne solone cytryny: tylko cytryny, sól i woda
Te solone cytryny są często używane do przygotowywania tradycyjnych taginów. To klasyczny przepis, który można unowocześnić według własnych upodobań, dodając przyprawy i zioła: cynamon, goździki czy nasiona kopru włoskiego. Przygotowanie cytryny zajmuje około 1 miesiąca.
Klasyczne solone cytryny: tylko cytryny i sól
Solone cytryny z cynamonem i goździkami w oleju roślinnym
W Afryce Północnej bardzo popularne są solone cytryny. Nigdy nie je się ich w całości – cytryny marynuje się jedynie dla skórki, którą kroi się w cienkie plasterki i dodaje do ryb, taginesów mięsnych, kuskusu i innych pysznych dań narodowych. To bardzo aromatyczna przyprawa. Można dodać do niego liść laurowy, tylko nie przesadzaj. Cytryny będą gotowe po 15-20 dniach, a wypuszczony sok można wykorzystać do sałatek i marynowania ryb.
Solone cytryny z goździkami i cynamonem
Ważne wskazówki:
- Niezależnie od sposobu przygotowania, wybieraj cytryny o cienkiej skórce
- Jeśli cytryny nie zostaną całkowicie pokryte płynem podczas marynowania, może powstać pleśń.
Marynowanie cytryn
Jeśli gotujesz mięso, ryby czy warzywa w stylu śródziemnomorskim, marynowane cytryny Ci pomogą! Wykorzystuje się je niemal we wszystkich kuchniach śródziemnomorskich: włoskiej, marokańskiej i oczywiście izraelskiej. Marynowane cytryny podawane są z falafelem, kebabem i smażoną rybą, a także dodawane do kanapek, a nawet burgerów. Po odcięciu skórki użyj jej do duszenia jagnięciny, białej tłustej ryby lub kurczaka.
Cytryny marynowane z czosnkiem i papryką w oliwie z oliwek
Ten przepis jest dobrą alternatywą dla tradycyjnego, w którym całe cytryny marynuje się przez miesiąc. Nasze marynowane cytryny będą gotowe już w 24 godziny.
Cytryny marynowane z czosnkiem i papryką w oliwie z oliwek
Gotowanie cytryn
Marmolada z cytryn o cienkiej skórce z różowym pieprzem
Oczywiście nie jest to rodzaj marmolady – wielokolorowe półprzezroczyste węże, a nie plastikowe, które świetnie nadają się do napełniania małych ciastek na herbatę. To gęsta, przezroczysta, lekko galaretowata masa, starannie ułożona w słoiczkach – aromatyczna i smaczna do ostatniej kropli. I nie trzeba niczego nadziewać marmoladą cytrynową, wystarczy podać ją z mięsem lub drobiem – będziesz zadowolony. A jeszcze lepiej, zrób więcej tej marmolady (oczywiście po sprawdzeniu jej smaku), przełóż ją do słoików i już możesz cieszyć się jadalnymi prezentami dla przyjaciół i współpracowników! Tylko ostrzegam, że jest to marmolada przekąskowa i nadaje się do dań głównych lub przekąsek na ciepło, a nie do ceremonii herbacianych.
Marmolada cytrynowa z różowym pieprzem
Smarowanie cytryn i pomarańczy miodem
Jest to chyba najdroższy preparat cytrynowy z powyższych pod względem kosztów, ponieważ do cytryn dodaje się pomarańcze i miód. Ale to najprostsza technologia i najszybszy czas przygotowania. Można go używać zaraz po ostygnięciu.
Cytryny i pomarańcze gotuj dwukrotnie przez 15 minut, dwukrotnie ostudź. Pomiędzy gotowaniem pokroić w plasterki i wymieszać z miodem kwiatowym. Prostota jest kluczem do sukcesu. Jeśli chcesz, możesz zmielić cytrusy w blenderze, ale my lubimy, gdy jest tekstura – kawałki.
Krem miodowy z cytrynami i pomarańczami
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #przetwory #cytryna #Olga Zakharova #solone cytryny #marmoladaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Alewtina Semenowa30 grudnia 2021 r
Bardzo ciekawe przepisy! Uwielbiam cytryny, mam ochotę spróbować kremu cytrynowo-pomarańczowego z miodem.
00OdpowiedźKonstanca14 stycznia 2021 r
Z jakiegoś powodu nie mam ochoty solić, marynować ani gotować kwaśnych cytryn. Dla mnie cytryny z cukrem smakują lepiej. Czasami dodaję cytryny (sok i skórkę) do letnich przetworów – kompotów, dżemów, wychodzi bardzo aromatycznie i smacznie. I oczywiście używam go do marynowania mięs i pieczenia.
00OdpowiedźRita Pirko5 lutego 2020 r
Bardzo ciekawe przepisy, szczególnie przypadła mi do gustu marmolada z cytryn o cienkiej skórce z różowym pieprzem. Spróbowałabym w restauracji, ale w domu nie będę gotować. Mimo to dodatek soli bardzo mnie martwi, choć ładnie wygląda.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych