Przekąska z bakłażanem i dynią
Elena Iwanowa 04 sierpnia 20150,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Chcę podzielić się kolejnym ulubionym przepisem na przygotowanie go na zimę. Powiedzieć, że jest pyszne, to nic nie powiedzieć! Super smaczna przekąska! Robię co roku, wszyscy w domu i znajomi są zachwyceni!
Złożoność: trudny Porcje: 24 Gotowanie: 2 godziny 15 minutMikserGotowanieKonserwowanieKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 24 PORCJIbakłażany – 1 kgpomidory – 1 kgpapryka – 1 kgdynia – 1 kgjabłka – 1 kgświeża natka pietruszki – 200 gświeży koperek – 200 gczosnek – 200 golej roślinny – 400 mlocet – 100 ml (6%)cukier – 200 gsól – 70 gmielony czarny pieprz do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Bakłażany (ze skórką), dynię (bez skórki i nasion), paprykę (bez nasion) pokroić na kawałki o długości 2-3 cm.
Krok 2
Jabłka (najlepiej twarde, słodkie odmiany) pokroić wzdłuż na 6 plasterków (bez nasion, ale ze skórką), a następnie każdy plasterek przeciąć na pół.
Krok 3
Umyj warzywa, dobrze osusz, drobno posiekaj.
Krok 4
Przygotuj czosnek i pomidory.
Krok 5
Pomidory i czosnek włóż do miski blendera i zmiksuj na średnich obrotach. Można przepuścić przez maszynę do mięsa.
Krok 6
Do dużego, płaskiego garnka z szerokim dnem wrzucamy pokrojone pomidory i czosnek. Wlać ocet, olej roślinny, dodać sól, cukier, doprowadzić do wrzenia.
Krok 7
Przygotowane warzywa wymieszać, wrzucić do wrzącej mieszanki, gotować 50-60 minut, często mieszając.
Krok 8
Pakuj na gorąco, pod klucz, zawiń w coś ciepłego, pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!