przecier jagodowy
gastronomia 19 listopada 2013 Do przepisu
Każdy z przygotowanych słoików z jagodami, truskawkami i porzeczkami będzie bardzo przyjemny do otwarcia zimą.
Złożoność: łatwo Kalorie: 176,58 kcal/porcję Porcje: 9 Gotowanie: 30 minut Używany: 0,24 g/0,10 g/43,41MikserRobot kuchennyPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 9 PORCJINa puree z truskawek:1 kg poziomek 2 kg najlepszego cukruNa puree z porzeczek:1 kg czarnych porzeczek 1,5 kg najlepszego cukruNa puree z jagód:1 kg jagód 1,5 kg najdrobniejszego cukru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W przypadku puree z jagód posortuj jagody, ostrożnie usuwając wszystkie liście i gałązki. Nie myj jagód. Przygotowane jagody włóż do blendera lub robota kuchennego.
Krok 2
Zacznij ubijać jagody. Gdy mieszanina stanie się mniej więcej jednorodna, cienkim strumieniem wsypujemy cukier do blendera lub robota kuchennego. Całkowicie jednorodną mieszaninę umieścić w wysterylizowanych słoikach, w razie potrzeby pasteryzować i zamknąć.
Krok 3
Aby przygotować puree z porzeczek, posortuj jagody, ostrożnie usuwając wszystkie liście i gałązki. Za pomocą nożyczek do paznokci odetnij puszyste wierzchołki porzeczek.
Krok 4
Przygotowane porzeczki włóż do blendera lub robota kuchennego. Zacznij ubijać jagody. Gdy mieszanina stanie się mniej więcej jednorodna, cienkim strumieniem wsypujemy cukier do blendera lub robota kuchennego. Jednorodną mieszaninę przełożyć do wysterylizowanych słoików, w razie potrzeby pasteryzować i zamknąć.
Krok 5
Aby przygotować puree z truskawek, posortuj jagody, ostrożnie usuwając liście i gałązki. Przygotowane truskawki włóż do blendera lub robota kuchennego.
Krok 6
Zacznij ubijać jagody. Gdy mieszanina stanie się mniej więcej jednorodna, cienkim strumieniem wsypujemy cukier do blendera lub robota kuchennego. Całkowicie jednorodną mieszaninę umieścić w wysterylizowanych słoikach, w razie potrzeby pasteryzować i zamknąć.
UWAGA DO GOSPODARKI
Niepasteryzowane słoiki z przecierami jagodowymi przechowuje się tylko w lodówce!