Istnieją przepisy, wokół których rozpalają się poważne pasje. Jednym z nich jest niewątpliwie makaron carbonara. Podpowiadamy, jak osiągnąć doskonałość w 9 krokach.
Pasta carbonara to jeden z symboli kuchni włoskiej. Jeżeli jednak znajdziesz się w Kampanii, Apulii czy na Sycylii i na pewno będziesz chciał spróbować tego wspaniałego dania, możesz się rozczarować. Faktem jest, że region Lacjum specjalizuje się w carbonarze, która (jak każdy inny region Włoch) pieczołowicie chroni swoje tradycje kulinarne i nie wszystkie Włochy mogą skosztować tego makaronu, ale może będziesz mieć szczęście!
9 kroków do doskonałej carbonary
- Będziesz zaskoczony, ale głównym składnikiem carbonary jest jajko. Ale pytanie brzmi: czy powinieneś używać białka? Tutaj opinie są różne. Lepiej dodać samo żółtko, ale jeśli do makaronu dostanie się odrobina białka, nie ma problemu.
- W ojczyźnie carbonary tradycyjnie wykorzystuje się ją do jej przygotowania. guanciale (policzki wieprzowe suszone na sucho). Jednak tylko prawdziwi profesjonaliści mogą zdobyć ten produkt poza granicami Włoch, więc jeśli nie uda Ci się znaleźć guanciale, możesz użyć polędwicy (wędzonego smalcu z warstwami mięsa).
- Wielu szefów kuchni zaleca dodanie carbonary do spaghetti. wino: wytrawny czerwony lub biały. Jednak we Włoszech nadal toczy się debata na temat tego, czy należy to zrobić.
- Ser: owca czy parmezan? Oczywiście, owce! Uważa się, że carbonara pochodzi z regionu Lacjum lub Abruzji. Zapomnij więc o grana padano i parmezanie.
- Nie mogę się bez tego obejść pieprz. Którego potrzebujesz? Czarne, najlepiej świeżo zmielone. Nawiasem mówiąc, carbone oznacza po włosku węgiel. Według jednej wersji pasta swoją nazwę zawdzięcza czarnemu pieprzowi, którego końcówki przypominają pył węglowy.
- Pasta. Długie czy krótkie? W tym miejscu nauka wytwarzania carbonary pozwala na różne interpretacje. Tak czy inaczej, najlepsze jest spaghetti lub rigatoni.
- Na litość boską zapomnij o kremie! Nie popełniaj błędu Francuzów.
- Cebula. O tym też zapomnij i żadnego czosnku!
- I ostatnia rzecz: unikaj efektu stracciatelli (nie rozgotuj jajka). Dzięki temu, że jajka i ser mieszamy z gorącym spaghetti, powinien powstać delikatny, otaczający sos.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ser #makaron #jajka #carbonara #makaron carbonara #bekonPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych