Pomidory z cukrem na zimę
Alewtina Semenowa 13 września 2024 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Wiele osób przygotowuje na zimę pomidory z cukrem, a ta przystawka zawsze cieszy się popularnością zarówno na stołach codziennych, jak i świątecznych. Jeśli więc jeszcze nie próbowałeś czegoś takiego, wypróbuj ten świetny, sprawdzony przepis. Nie ma się co martwić, że pomidory okażą się za słodkie: cukier jest tu obecny jedynie po to, by zrównoważyć sól i kwaskowatość. Sam proces gotowania jest dość prosty i niewiele różni się od tradycyjnego. Dlatego postępuj zgodnie ze wszystkimi instrukcjami przepisu i bądź pewien doskonałych wyników.
Złożoność: łatwo Kalorie: 883,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Używany: 23,44 g/4,16 g/191,00KolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ–1Część+Liście porzeczki 4 szt.Liść laurowy 2 szt.Liście chrzanu 1 sztukaKoperek 10 grCzosnek 4 ząbkiPomidor (pomidor) 2 kgCzarne ziarna pieprzu 5 szt.Woda 1 lGranulowany cukier 4 łyżkiSól 2 łyżkiOcet stołowy 9% 50 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na puszkowanie pomidorów z cukrem. Umyj wszystkie liście i „parasol” koperku pod bieżącą wodą i dobrze osusz papierowymi ręcznikami.
Pomidory z cukrem na zimę ()
Krok 2
Przygotuj słoiki i pokrywki na pomidory. Umyj je za pomocą sody oczyszczonej lub odtłuszczacza. Wysterylizować w dowolny dogodny sposób i wysuszyć.
Pomidory z cukrem na zimę ()
Krok 3
Obierz czosnek i przekrój każdy ząbek na pół. Ułożyć je w przygotowanych słoikach, dodać liście porzeczki, liście laurowe, liście chrzanu, koperek i ziarna pieprzu.
Pomidory z cukrem na zimę ()
Krok 4
Opłucz pomidory pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Usuń podstawy łodyg. Przygotowane słoiki napełnij pomidorami. Doprowadź wodę do wrzenia.
Pomidory z cukrem na zimę ()
Krok 5
Pomidory w słoikach zalać wrzącą wodą. Przykryj pokrywkami i pozostaw na 10 minut. Następnie spuść wodę przez specjalną pokrywkę z otworami do garnka.
Pomidory z cukrem na zimę ()
Krok 6
Dodaj cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Wlać ocet i zdjąć z ognia. Wlać pomidory do słoików i zwinąć pokrywki. Odwróć się na ręcznik i przykryj kocem. Całkowicie ostudzić.
Pomidory z cukrem na zimę ()
PRZYDATNE RADY
Pomidory z cukrem doskonale przechowują się przez całą zimę, nawet poza lodówką: faktem jest, że zawartość słoików poddawana jest długotrwałej obróbce cieplnej, dzięki „odpoczynkowi” pod ciepłym kocem.
PRZY OKAZJI
Czosnek i cukier nie zepsują pomidorów jak owsianka z masłem! Dlatego możesz bezpiecznie zwiększyć liczbę goździków do sześciu, a nawet ośmiu. Możesz też dodać kawałek ostrej papryczki chili dla dodatkowej pikanterii.