Nadziewane pomidory w soku pomidorowym
Do przepisu
Będziesz musiał majstrować przy nadziewanych pomidorach w soku pomidorowym. Ale jakie piękne i smaczne danie będziesz mieć na swoim stole! Tak naprawdę nie trzeba podawać, wystarczy otworzyć słoiczek. I dlatego lato jest bogate w żniwa, abyśmy mogli je przechować na zimę.
Pomidory muszą być średniej wielkości, czerwone i jędrne. I uwaga: aby nadziewane pomidory rozgrzały się jednocześnie podczas sterylizacji, temperatura farszu powinna wynosić około 70 stopni.
Złożoność: łatwo Kalorie: 189,93 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Używany: 2,49 g/13,68 g/14,45PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 kg pomidorów + 600 g na sok 200 g cebuli 250 g marchwi 25 g korzenia pietruszki 100 g oleju roślinnego + olej roślinny w ilości 1 łyżki. łyżka na 1 półlitrowy słoik i 2 łyżki. łyżki na 1 litrowy słoik 30 g soli 40 g cukru 2 łyżki. łyżki octu 5% 3 gałązki natki pietruszki 2 liście laurowe 3 szt. ziele angielskie pieprz czarny sól do mięsa mielonego do smaku pieprz czarny mielony do mięsa mielonego do smaku Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wysterylizowane słoiki i pokrywki.
Krok 2
Umyj pomidory, usuń łodygi i działki.
Krok 3
Pomidory pokroić wzdłuż łodygi, aby przeciętą część można było unieść – za pomocą pokrywki. Za pomocą łyżeczki wydrąż z pomidorów rdzeń i umieść go w misce – będzie to potrzebne do soku.
Krok 4
Obierz cebulę i pokrój w pierścienie lub półpierścienie.
Krok 5
Marchew i korzeń pietruszki dokładnie obierz i pokrój w paski.
Krok 6
Posiekaj natkę pietruszki.
Krok 7
Na patelni podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor. Gdy będzie gotowa, przenieś cebulę do pojemnika i podsmaż marchewkę i korzeń pietruszki na patelni, aż będą miękkie.
Krok 8
Marchewkę i korzeń pietruszki włożyć do pojemnika z cebulą, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Sól i pieprz do smaku.
Krok 9
Nafaszeruj pomidory i przykryj wyciętą pokrywką.
Krok 10
Umyj pomidory na sok, usuń łodygę i zmiksuj w blenderze wraz z usuniętym środkiem pomidorów.
Krok 11
Powstałe puree umieść w rondlu i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut na małym ogniu, aż piana całkowicie zniknie.
Krok 12
Do sosu pomidorowego dodać sól, cukier, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj jeszcze 10 minut i na 2 minuty przed końcem dodaj ocet.
Krok 13
Rozgrzewamy olej do polewania – podgrzewamy do momentu pojawienia się pierwszego dymu, a następnie schładzamy do 70 stopni.
Krok 14
Na dno każdego słoika wlej kalcynowany olej i dodaj faszerowane pomidory.
Krok 15
Wlać gorący sok pomidorowy. Słoiki należy napełnić tak, aby do góry pozostało 1,5–2 cm.
Krok 16
Sterylizować nadziewane pomidory w soku pomidorowym: słoiki 0,5 litra przez 40 minut, słoiki litrowe przez 50 minut.
Krok 17
Przykryć pokrywkami i przechowywać w lodówce.