Pomidory konserwowe z burakami
gastronomia 22 czerwca 20110,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Oryginalną mieszankę pomidorów, buraków i marchwi konserwujemy w taki sam sposób, jakbyśmy zwijali same pomidory. Nic skomplikowanego.
Złożoność: łatwo Kalorie: 43,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 15 minutKonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1,2 kg pomidorów1 litr wody3-4 gałązki ziół do smakuczosnek – 2 ząbki1/3 ostrej papryki2 małe burakimarchewki – 1 szt.esencja octowa – 1 łyżeczka.cukier – 2 łyżki.sól – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj pomidory i nakłuj każdy owoc. Włóż do miski, zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut, następnie odcedź wodę.
Krok 2
Umyj warzywa. Nie siekając, ułóż razem z ostrą papryką i obranymi ząbkami czosnku na dnie wysterylizowanego słoika.
Krok 3
Buraki i marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory umieszczamy w słoiku na przemian z burakami i marchewką.
Krok 4
Zagotuj 1 litr wody, dodaj sól, cukier i esencję octową. Wlać wrzący roztwór do pomidorów. Zamknij słoik. Gdy konserwa ostygnie, przechowuj ją w chłodnym, ciemnym miejscu.