Placki ze słodkich ziemniaków
Mój magnes 26 lutego 2024 r Do przepisu
Przepis na placki z batatów został zainspirowany twórczością słynnego szefa kuchni Yotama Ottolenghi, który poza innymi osiągnięciami w świecie kulinarnym napisał książkę poświęconą wyłącznie warzywom i przepisom z nich. „Bez względu na osobiste preferencje, jestem pewien, że znajdziesz mnóstwo powodów, aby dołączyć do mnie i celebrować wszystkie smaki i aromaty, jakie mają do zaoferowania warzywa” – zapewnia szef kuchni. A placki ze słodkich ziemniaków są tego dowodem. Pikantny, egzotyczny, zakochasz się w nim od pierwszego kęsa! Draniki można podawać nie tylko na śniadanie, ale także na obiad lub lunch, gdy nie mamy ochoty na coś mięsnego. Wszystkie składniki razem stanowią dobry zestaw składników odżywczych i korzystnych substancji.
Złożoność: łatwo Kalorie: 291,44 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 6,69 g/6,48 g/52,28Danie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIsłodki ziemniak – 250 g ziemniaków o dużej zawartości skrobi – 250 czerwona cebula – 1 szt. kolendra – 8-10 gałązek mąka pszenna – 75 g komosy ryżowej – 30 g skrobi kukurydzianej – 2 łyżki. l. kolendra mielona – 1 łyżeczka kminek mielony – 1 łyżeczka świeżo zmielonej czarnej soli, pieprz, olej roślinny do smażenia, limonka do podania – 2 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Komosę ryżową gotuj w dużej ilości wrzącej wody przez 10 minut. Umieścić na sicie.
Krok 2
Obrane słodkie ziemniaki i ziemniaki zetrzeć na grubej tarce i wymieszać.
Krok 3
Cebulę pokroić w cienkie plasterki i dodać do słodkich ziemniaków i słodkich ziemniaków.
Krok 4
Posiekaj liście kolendry.
Krok 5
W małym pojemniku wymieszaj mąkę, skrobię i przyprawy, sól i pieprz.
Krok 6
Do startych słodkich ziemniaków i ziemniaków dodaj komosę ryżową, kolendrę oraz mieszankę mąki i skrobi z przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 7
Stopniowo wlewaj 50–70 ml zimnej wody. Mieszaj, aż uzyskasz jednorodne ciasto.
Krok 8
Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na średnim ogniu. Oleju roślinnego powinno być wystarczająco dużo, aby zanurzyć placki ziemniaczane z ziemniakami na grubość około 1⁄₃.
Krok 9
W dłoniach formuj placki ziemniaczane, mocno je ściskając.
Krok 10
Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor, około 3-4 minuty.
Krok 11
Gotowe naleśniki przekładamy na papierowy ręcznik. Podawaj placki ziemniaczane z kawałkami limonki.
UWAGA DO GOSPODARKI
Smak takich placków ziemniaczanych będzie bardzo jasny dzięki zastosowaniu kolendry, kminku i świeżej kolendry – niewielka ilość soku z limonki pomoże go zmiękczyć. Do naleśników można podawać kwaśną śmietanę lub niesłodzony jogurt.
PRZYDATNE RADY
Pamiętaj, aby przed gotowaniem przepłukać komosę ryżową kilka razy, aż woda będzie czysta – w przeciwnym razie gotowe ziarno może mieć gorzki smak.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 3,18 g (3,98% wartości dziennej) • tłuszcze 0,67 g (0,74%) • węglowodany 30,19 g (17,97%) • kcal 137,65 (7,65 %) • sód 74,15 mg (5,11%) • cukier ogółem 1,51 g ( 3,02%) • NNKT 0,07 g (0,35%) • Błonnik pokarmowy 3,19 g (10,63 %)