Placki Jajeczne Z Kiełbasą
gastronomia 26 lutego 2023 r4,80 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Placki jajeczne z kiełbasą to wyjątkowa propozycja śniadaniowa, a przy tym niezwykle sycąca. W smaku przypominają omlet, co wcale nie jest zaskakujące: zawierają jajka i mleko, uzupełnione mąką dla zagęszczenia. I w formie – to twoje ulubione cienkie naleśniki i bardzo, bardzo delikatne. Otóż, żeby były wyjątkowo smaczne i aromatyczne, do ciasta dodaliśmy drobno posiekaną gotowaną kiełbasę i posiekany koperek. Przygotuj naleśniki według tego przepisu, podawaj z pomidorkami cherry lub dobrym sosem pomidorowym i smacznego!
Złożoność: łatwo Kalorie: 203,81 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Używany: 10,00 g/12,62 g/12.13NaleśnikiPiekarniaWegetarianizmMenu dla dzieciKarnawałNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 4 PORCJIjaja C0 – 3 szt.mleko o zawartości tłuszczu 3,2% – 180 mlmąka – 50 gkiełbasa gotowana – 80 gkoperek – 1 gałązkaolej roślinny do smażenia – w razie potrzebysól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na naleśniki. Jajka wbij do miski. Dodaj mleko. Ubijaj trzepaczką, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Doprawić solą i pieprzem. Dodać mąkę i wymieszać.
Krok 2
Koperek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i bardzo drobno posiekaj. Ugotowaną kiełbasę zetrzeć na grubej tarce lub po prostu pokroić w cienkie koła, a następnie w paski.
Krok 3
Do ciasta jajeczno-mlecznego dodać koperek i kiełbasę. Dokładnie wymieszaj widelcem, aby składniki równomiernie się rozłożyły. Ciasto pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 4
Postaw patelnię na średnim ogniu. Dodaj trochę oleju roślinnego i podgrzej. Wlać niewielką ilość ciasta jajecznego i smażyć naleśnik z jednej strony, aż się zarumieni.
Krok 5
Obróć naleśnik szpatułką i smaż z drugiej strony. Umieścić na talerzu. Można nasmarować olejem roślinnym. W ten sam sposób z pozostałego ciasta przygotuj naleśniki.
UWAGA DO GOSPODARKI
Placki jajeczne z kiełbasą nie powinny być zbyt puszyste, więc nie trzeba ich zbytnio ubijać: wystarczy, że białko i żółtko się po prostu połączą.
PRZY OKAZJI
Te naleśniki jajeczne można przygotować nie tylko z gotowaną kiełbasą, ale także z gotowaną wędzoną kiełbasą: również okażą się bardzo smaczne. Inną świetną opcją dodatku jest szynka, szczególnie surowa szynka wędzona.