Pizza z szynką i konfiturą figową

Pizza z szynką i konfiturą figową

Mój magnes 30 października 2023 r4,50 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzPizza z wędzonym boczkiem i konfiturą figową Pizza z szynką i konfiturą figowąPizza z wędzonym boczkiem i konfiturą figową Pizza z szynką i konfiturą figową Do przepisu

Pizza z szynką i konfiturą figową nie jest tradycyjnym, klasycznym włoskim ciastem. Ponieważ zawiera zupełnie nietypowy składnik – dżem figowy. Tymczasem pikantny konfitura figowa dobrze komponuje się z każdym serem (szczególnie miękkim), a także z wędzonym mięsem. Nawiasem mówiąc, do tej pizzy nadają się również surowe wędzone kiełbasy. W przeciwnym razie pizzę z szynką i figami przygotowuje się tak samo jak każdą inną. Do tego wybraliśmy puszyste ciasto drożdżowe, idealne do takiego nadzienia.

Złożoność: łatwo Kalorie: 907,02 kcal/porcję Porcje: 4 Używany: 39,49 g/21,15 g/137,01PiekarnikPieczenieKolacjaPopołudniowa przekąskaPiekarniaWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJEciasto na pizzę – 370 gkrem balsamiczny – 2 łyżki. l.mąka – 3 łyżki.kasza manna lub kasza manna – 1 łyżka.parmezan – 60 gmozzarella do pizzy – 170 gser pleśniowy – 50 gdżem figowy – 60 gcienko pokrojona szynka wędzona – 85 gDo testu:mąka do pizzy – 250 gciepła woda – 125 mlrafinowany olej roślinny – 10 mlcukier – 5 gsól – 2 gsuche drożdże – 3 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

W głębokiej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże. Do miski wlać olej, następnie dodając ciepłą wodę, zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Krok 2

Umieść blachę do pieczenia na dolnym ruszcie piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 250-260C.

Krok 3

Wymieszaj mąkę z semoliną (semoliną) i posyp grubo powierzchnię roboczą. Z ciasta uformuj kulę, połóż na blacie i posyp pozostałą mieszanką mąki. Ciasto rozwałkować na cienki okrągły placek o średnicy 33 cm (lub na 2 placki o średnicy 20 cm). Aby zapobiec sklejaniu się, posyp także wałek ze wszystkich stron mieszanką mączną.

Krok 4

Zetrzeć parmezan na płatki i rozprowadzić na powierzchni ciasta. Zetrzyj mozzarellę, połóż ją na środku placka i rozprowadź ją rękami po cieście.

Krok 5

Przełóż pizzę na rozgrzaną blachę do pieczenia odwróconą do góry nogami i włóż do piekarnika na 7 minut.

Krok 6

Wyjmij pizzę z piekarnika i posyp posiekanym serem pleśniowym. Rozgrzej blachę do pieczenia do 180°C i włóż pizzę z powrotem do piekarnika, teraz na dolną półkę. Piec 3-4 minuty.

Krok 7

Wyjmij pizzę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Następnie posmaruj konfiturą figową. Szynkę pokroić wzdłuż na 3-4 kawałki i ułożyć na wierzchu pizzy. Skropić kremem balsamicznym i podawać.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli nie masz czasu na przygotowanie spodu do pizzy, użyj gotowych spodów – można je znaleźć w postaci zamrożonej w każdym supermarkecie.

PRZY OKAZJI

Do tej pizzy z szynką możesz dodać suszone lub suszone figi. Świetnie sprawdzi się także ze świeżymi, dojrzałymi owocami. Najlepiej jest brać ciemne odmiany morwy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja