Pikantny miód
Do przepisu
Do tego typu miodu najlepiej stosować odmiany o aromatach owocowych i jagodowych. W zależności od tolerancji na ostre jedzenie, możesz wziąć dowolną odmianę Habanero, poziom pikantności wynosi 300 000–400 000 SHU – są one najtańsze. Dla fanów sportów ekstremalnych – Bhut Jolokia, 7 POT i innych „milionerów”. Pikantny miód spożywaj jako przekąskę do herbaty, zamiast cukru dodawaj go do grzanego wina i rozgrzewających koktajli.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 10 minut Dodać. czas: 168 godzMarynowaniePustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1–6 strąków ostrej papryki 200 g miodu kwiatowego Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Paprykę wraz z nasionami pokroić w cienkie paski i umieścić w słoiczku z miodem. Po kilku godzinach miód na wierzchu stanie się płynny i przezroczysty.
Krok 2
Mieszaj miód i pieprz kilka razy dziennie przez tydzień. Po tygodniu miód nabierze bardzo aromatu i przejmie ciepło papryki. Pieprz można wykorzystać do gotowania lub można go zostawić w słoiku. Miód ten można przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka miesięcy.