Pikantny dżem pomidorowy z jabłkami

Pikantny dżem pomidorowy z jabłkami

gastronomia 21 listopada 2013Pikantny dżem pomidorowy z jabłkami Do przepisu

Dżem ten można zrobić z kilku odmian pomidorów – różnych kolorów i grubości, w tym pomidorów wiśniowych i kumato (są prawie czarne). Wtedy okaże się szczególnie piękny.

Złożoność: przeciętny Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzina 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJE1,2–1,5 kg twardych, dojrzałych pomidorów 3 średnie zielone jabłka 2 łagodne czerwone chilli 3 cm świeży korzeń imbiru 2 gałązki tymianku 1 kg ciemnobrązowego cukru 1 łyżeczka. ziele angielskie groszek szczypta soli morskiej Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, włóż je do głębokiego rondla z lekko wrzącą wodą na 30–40 sekund, następnie natychmiast spłucz zimną wodą i usuń skórkę. Pomidory pokroić w plasterki.

Krok 2

Obierz i drobno posiekaj imbir. Chili przekrój wzdłuż na pół, usuń łodygę i rdzeń, ostrożnie wytnij wszystkie przegródki (jeśli lubisz ostre, nie musisz tego robić). Miąższ pokroić w półpierścienie o grubości 5–6 mm.

Krok 3

Jabłka obieramy i wycinamy rdzeń. Skórkę i rdzeń drobno posiekaj i włóż do woreczka z dwóch warstw gazy. Dodaj tam posiekane gałązki tymianku i ziele angielskie. Zwiąż mocno sznurkiem kuchennym. Ta torebka zawiera prawie całą pektynę potrzebną do przygotowania dżemu.

Krok 4

Do rondelka o grubym dnie lub do miski do przygotowania dżemu wlać 120 ml zimnej pitnej wody. Dodać cukier, położyć na nim imbir, jabłka, pomidory i chili.

Krok 5

Do przyszłego dżemu włóż torebkę ogryzków jabłkowych. Postaw rondelek na średnim ogniu. Gdy tylko cukier zacznie się topić, delikatnie wymieszaj zawartość, uważając, aby nie rozdrobnić zbyt mocno składników.

Krok 6

Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj trochę soli, zmniejsz ogień do małego, gotuj, mieszając, przez 1 godzinę lub dłużej – dżem powinien stać się dość gęsty, ale nie całkowicie stwardniały. Wyjmij torebkę z dżemu, wyciskając zawartość łyżką lub szerokim widelcem. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zakręcić. Podawać do mięs, ryb i serów. Podczas serwowania dżem powinien być zimny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja