Do przepisu
Ten kurczak dobrze komponuje się z gotowaną na parze mieszanką ryżu długoziarnistego i ryżu dzikiego. Chociaż małe gotowane ziemniaki w mundurkach też by się przydały, albo nawet przaśny podpłomyk. Najważniejsze, że sok powstały podczas pieczenia nie znika – jest bardzo smaczny. I nie zapomnij o cytrynach, są one obowiązkowym atrybutem tego dania.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 40 minutPiekarnikZamrażaniePieczenieKolacjaKolacjaDrugie danieNapoje bezalkoholoweDanie główneWegetarianizm23 lutegoUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 4 PORCJI150 g masła2-3 ząbki czosnku1 pęczek zielonej bazylii2-3 cytryny1 cały kurczak o wadze 1,5–1,7 kg4-5 porów (biała część + 4-5 cm zielona)sól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Zmiękcz masło. Zmiażdż, obierz i posiekaj czosnek. Z bazylii usuń łodygi, drobno posiekaj liście wraz z czosnkiem i szczyptą soli.
Krok 2
Powstałą pastę wymieszaj z olejem i połóż na arkuszu pergaminu. Rozpłaszczyć nożem na warstwę o grubości 2–3 mm i włożyć do zamrażarki do stwardnienia na 10–15 minut.
Krok 3
Umyj cytryny pędzelkiem. Kurczaka osusz ręcznikiem papierowym, a wnętrze dopraw solą i pieprzem. Wkładając palce pod skórę, ostrożnie oddziel skórę od mięsa na całej tuszy z wyjątkiem skrzydeł i nóg.
Krok 4
Rozsmaruj olej bazyliowy pod skórą kurczaka, szczególnie ciasno na piersi (i tylko trochę na grzbiecie). Zawiąż nogi kurczaka.
Krok 5
Przekrojone na połówki i umyte pory ułóż w naczyniu do zapiekania, połóż na nich kurczaka, a obok połóż cytryny. Po 20 minutach włóż do dolnej części piekarnika. zmniejszyć temperaturę do 150°C, piec 1 godzinę na gorąco, pokroić cytryny i pory na porcje i wylać sok z formy.