Pięć medalionów wołowych w panierce z papryki

Pięć medalionów wołowych w panierce z papryki

gastronomia 30 stycznia 2024 rPięć medalionów wołowych w panierce z papryki Do przepisu

Medaliony z polędwicy wołowej w pachnącej korzennej skórce to prawdziwy rarytas, gdyż polędwica to jedna z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych części tuszy wołowej. Medaliony to porcjowane plastry okrągłego mięsa, które otrzymuje się poprzez przecięcie polędwicy wołowej. Medaliony smażymy na dużej patelni z grubym dnem, ale danie szczególnie pięknie wygląda na patelni grillowej. Aby powstały wyraźne smugi na medalionach, rozgrzej patelnię na średnim ogniu przez 3 minuty, a następnie posmaruj jej spód oliwą z oliwek za pomocą pędzla cukierniczego. Możesz także gotować na zwykłej patelni o dużej średnicy; w tym przypadku wybierz ciężką patelnię z grubym dnem. Ułóż medaliony, pozostawiając między nimi co najmniej 1 cm wolnej przestrzeni i smaż po 3 minuty z każdej strony – dzięki temu uzyskasz delikatne i soczyste mięso średnio wysmażone.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 818,01 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 44,92 g/64,01 g/15.09PrażenieKuchnia rosyjskaKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIpolędwica wołowa – 800 oliwa z oliwek – 5 łyżek. l. suszone zioła włoskie – 1 łyżeczka mieszanka 5 papryczek – 1 łyżeczka soku z cytryny – 1 łyżka. l.sól, świeżo zmielony czarny pieprzDo dekoracjipomidory – 2 szt. cukinia – 500 g, suszony czosnek – ½ łyżeczki, tarty parmezan – 50 gAby przesłać2 gałązki natki pietruszki lub bazyliiDo sosużurawina – 100 g masło – 50 g skrobia kukurydziana – 1 łyżeczka brązowy cukier – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Grubo rozdrobnij mieszankę pieprzową w moździerzu lub rozgnieć ją na desce płaską stroną noża. W małej misce połącz suszone zioła, przygotowaną mieszankę pieprzu i 2 łyżki. l. oliwa z oliwek.

Krok 2

Osusz polędwicę ręcznikiem papierowym. Mięso natrzyj ze wszystkich stron pikantną mieszanką oleju, przełóż do miski i pozostaw na blacie na 20 minut.

Krok 3

Cukinię i pomidory pokroić w plastry o grubości 1 cm, włożyć do miski, dodać sól, pieprz i suszony czosnek. Wlać sok z cytryny i 2 łyżki. l. oliwa z oliwek. Obróć plasterki warzyw kilka razy, aby pokryć je marynatą i odstaw na 10 minut.

Krok 4

Przygotuj sos. Żurawinę włóż do małego rondla, dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu przez 3 minuty. Połącz skrobię z 3 łyżkami. l. zimną wodą i wlać do chochli z żurawiną. Ciągle mieszając, doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Dodaj masło i podgrzewaj przez kolejne 30 sekund. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Krok 5

Wyjąć mięso z miski. Za pomocą ostrego noża pokrój polędwicę w plastry o grubości co najmniej 2 cm. Mięso przekrój w poprzek włókien. Powinieneś otrzymać zaokrąglone medaliony.

Krok 6

Rozgrzej suchą, karbowaną patelnię na średnim ogniu. Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj dno patelni odrobiną oliwy z oliwek i podgrzewaj przez kolejne 30 sekund.

Krok 7

Posmaruj przycięte krawędzie medalionów pozostałą oliwą z oliwek. Ostrożnie, aby nie uszkodzić skórki papryki, medaliony układamy na rozgrzanej patelni. Smaż mięso po 3 minuty z każdej strony.

Krok 8

Medaliony układamy w jednej warstwie na dużym talerzu i przykrywamy arkuszem folii. Pozostaw mięso pod folią na 10 minut. W tym czasie sok mięsny z każdego medalionu zostanie równomiernie rozprowadzony pomiędzy włóknami, a mięso pozostanie soczyste.

Krok 9

Na tej samej patelni ułóż kubki cukinii w jednej warstwie i smaż przez 1-1,5 minuty z każdej strony. Cukinię ułożyć na talerzu, na patelnię położyć plasterki pomidora i smażyć po 1 minucie z każdej strony.

Krok 10

Cukinię włóż ponownie na patelnię, posyp warzywa startym serem i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj na średnim ogniu przez około 1-2 minuty. Ser powinien się stopić.

Krok 11

Na talerzach ułóż warzywa i medaliony, polej mięso sosem żurawinowym i od razu podawaj. W razie potrzeby warzywa można posypać drobno posiekaną natką pietruszki lub bazylią.

PRZYDATNE RADY

Na dodatek, oprócz wymienionych warzyw, można również użyć bakłażanów, pokrojonych w koła o grubości 1 cm. Należy je posolić i pozostawić na 10 minut, następnie spłukać sól zimną wodą i osuszyć plasterki bakłażana. ręcznik papierowy. Cukinię można łatwo zastąpić cukinią. Zamiast zwykłych pomidorów można wziąć pomidorki koktajlowe na gałązkę i grillować je całą pęczką – wygląda to bardzo elegancko.

PRZY OKAZJI

Naczynie należy posolić na samym końcu gotowania, dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Dlatego do marynaty mięsnej nie dodaje się soli. Podczas smażenia na patelni karbowanej nie przesuwaj mięsa i warzyw, aby nie zakłócić pięknych śladów pasków.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja