Pestki dyni z curry, imbirem i kminkiem
gastronomia 27 sierpnia 2015 Do przepisu
Zazwyczaj krojąc dynię, z jakiegoś powodu wyrzucamy pestki. A potem na imprezy i spokojne rodzinne wieczory przed telewizorem kupujemy mieszanki solonych orzechów lub nasion, które są tak przyjemne do żucia. Nadal racjonalnie gospodarujmy domem i gotujmy je w domu!
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 40 minutPiekarnikPieczeniePustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 dynia 1 łyżka. l. miód 1 łyżka. l. olej roślinny 3 łyżki. l. woda 1 łyżka. l. curry 1 łyżka. l. mielony kminek 1 łyżka. l. sól imbirowa mielona, kolendra do smaku Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dynię przekrój na pół i rękoma wydrąż nasiona. Jeśli to możliwe, zostaw miąższ w dyni – jest zazwyczaj bardzo smaczny, dodatkowo zagęszcza dyniowy aromat.
Krok 2
Pestki dyni wsyp do miski z wodą o temperaturze pokojowej i rozetrzyj je dłońmi – to najłatwiejszy sposób na pozbycie się resztek miąższu. Umyte nasiona połóż na ręcznikach papierowych.
Krok 3
Wysuszone nasiona ułóż na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C. Smaż przez 12-15 minut, w zależności od ich wielkości. Pamiętaj, aby wymieszać kilka razy.
Krok 4
W misce wymieszaj olej roślinny i miód w równych częściach, dodaj wrzącą wodę (ilość powinna być trzykrotnie większa, czyli na 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę oleju 3 łyżki wrzącej wody), wymieszaj. Do tej mieszanki włóż gorące nasiona i ponownie zamieszaj.
Krok 5
Zmieszaj w równych proporcjach curry, mielony kminek i imbir, dodaj odrobinę mielonej kolendry i soli. Dodaj nasiona do tej mieszanki i wymieszaj. Można go piec nieco dłużej w piekarniku lub po prostu wyjąć z mieszanki i przechowywać w szczelnym pojemniku nawet przez tydzień.