Papryka marynowana na zimę
pasanatasza 25 października 2018 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Koniecznie przygotuj marynowaną paprykę na zimę: to bardzo proste zadanie, a efekt zadowoli wszystkich miłośników takich przekąsek. Składniki są również dość przystępne, zwłaszcza w sezonie. Generalnie paprykę kupujemy i przygotowujemy według przepisu: owoce siekamy i gotujemy w marynacie z oliwą i octem przez kilka minut. Następnie wkładamy go do słoików i zawijamy w gruby koc lub koc, aby zawartość została poddana dodatkowej obróbce cieplnej. Tak przygotowaną marynowaną słodką paprykę można dobrze przechowywać przez całą zimę, nawet poza lodówką. Zdecydowanie warto spróbować!
Złożoność: łatwo Kalorie: 364,30 kcal/porcja Porcje: 9 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 3,40 g/20,41 g/39,31SzybkowarGotowanieKonserwowanieMarynowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmKarnawałNowy RokPiknikBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 9 PORCJIsłodka papryka – 3 kgwoda pitna – 1,2 mlcukier – 200 gsól – 70 gpieprz czarny – 6 szt.goździki – 3 szt.liść laurowy – 3 szt.olej roślinny – 200 mlocet stołowy 9% – 70 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Umyj paprykę, a następnie przekrój ją na pół. Usuń błony i nasiona. Miąższ pokroić na połówki lub ćwiartki.
Krok 2
Przygotuj marynatę. Do dużego rondla wlać wodę pitną. Dodaj cukier, sól, czarne ziarna pieprzu, goździki, liść laurowy i olej roślinny.
Krok 3
Przygotuj słoiki i pokrywki na paprykę. Umyj je odtłuszczaczem (najlepiej sodą oczyszczoną), a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Odwróć się na czysty ręcznik.
Krok 4
Postaw patelnię z marynatą na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Wlać ocet stołowy i gotować przez 3 minuty. Ostrożnie dodaj przygotowaną paprykę.
Krok 5
Doprowadzić do wrzenia i gotować paprykę przez 3-5 minut. Następnie natychmiast wlej go do wysterylizowanych słoików. Zalać gorącą marynatą i zwinąć sterylizowanymi pokrywkami.
Krok 6
Odwróć słoiki z marynowaną papryką na podwójny ręcznik. Owiń je grubym kocem i zostaw tak do całkowitego wystygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Paprykę marynowaną lepiej „pakować” do małych słoiczków, które można otworzyć i spożyć na raz. Nadaje się np. o pojemności 500 ml lub 700 ml.
PRZY OKAZJI
Do marynowanej papryki możesz dodać czosnek: smak i aromat potrawy stanie się intensywniejszy. Weź 6-8 ząbków, posiekaj je i dodaj na patelnię wraz z przygotowanymi owocami.