Papryka marynowana na zimę

Papryka marynowana na zimę

pasanatasza 25 października 2018 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2KomentarzNiezwykle smaczna papryka marynowana na zimęPrzepis na niesamowicie smaczną paprykę marynowaną na zimęNiezwykle smaczna papryka marynowana na zimę Do przepisu

Koniecznie przygotuj marynowaną paprykę na zimę: to bardzo proste zadanie, a efekt zadowoli wszystkich miłośników takich przekąsek. Składniki są również dość przystępne, zwłaszcza w sezonie. Generalnie paprykę kupujemy i przygotowujemy według przepisu: owoce siekamy i gotujemy w marynacie z oliwą i octem przez kilka minut. Następnie wkładamy go do słoików i zawijamy w gruby koc lub koc, aby zawartość została poddana dodatkowej obróbce cieplnej. Tak przygotowaną marynowaną słodką paprykę można dobrze przechowywać przez całą zimę, nawet poza lodówką. Zdecydowanie warto spróbować!

Złożoność: łatwo Kalorie: 364,30 kcal/porcja Porcje: 9 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 3,40 g/20,41 g/39,31SzybkowarGotowanieKonserwowanieMarynowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmKarnawałNowy RokPiknikBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 9 PORCJIsłodka papryka – 3 kgwoda pitna – 1,2 mlcukier – 200 gsól – 70 gpieprz czarny – 6 szt.goździki – 3 szt.liść laurowy – 3 szt.olej roślinny – 200 mlocet stołowy 9% – 70 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Umyj paprykę, a następnie przekrój ją na pół. Usuń błony i nasiona. Miąższ pokroić na połówki lub ćwiartki.

Krok 2

Przygotuj marynatę. Do dużego rondla wlać wodę pitną. Dodaj cukier, sól, czarne ziarna pieprzu, goździki, liść laurowy i olej roślinny.

Krok 3

Przygotuj słoiki i pokrywki na paprykę. Umyj je odtłuszczaczem (najlepiej sodą oczyszczoną), a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Odwróć się na czysty ręcznik.

Krok 4

Postaw patelnię z marynatą na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Wlać ocet stołowy i gotować przez 3 minuty. Ostrożnie dodaj przygotowaną paprykę.

Krok 5

Doprowadzić do wrzenia i gotować paprykę przez 3-5 minut. Następnie natychmiast wlej go do wysterylizowanych słoików. Zalać gorącą marynatą i zwinąć sterylizowanymi pokrywkami.

Krok 6

Odwróć słoiki z marynowaną papryką na podwójny ręcznik. Owiń je grubym kocem i zostaw tak do całkowitego wystygnięcia.

PRZYDATNE RADY

Paprykę marynowaną lepiej „pakować” do małych słoiczków, które można otworzyć i spożyć na raz. Nadaje się np. o pojemności 500 ml lub 700 ml.

PRZY OKAZJI

Do marynowanej papryki możesz dodać czosnek: smak i aromat potrawy stanie się intensywniejszy. Weź 6-8 ząbków, posiekaj je i dodaj na patelnię wraz z przygotowanymi owocami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja