Owsianka perłowa z duszonym mięsem
gastronomia 19 stycznia 2024 r Do przepisu
Kasza perłowa z duszonym mięsem to bardzo proste, niedrogie i satysfakcjonujące danie, które lubi wiele osób. Na pierwszy rzut oka tego przepisu nie można nazwać szybkim: płatki te wymagają wstępnego namoczenia, a gotowanie zajmuje dość dużo czasu. Ale jeśli się nad tym zastanowić, otrzymasz całkiem przyjemny „obraz”. Kaszę pęczak można namoczyć na noc lub rano (to drugie jest ważne, gdy owsianka przeznaczona jest na obiad), a proces ten odbywa się całkowicie bez Twojego udziału. A samo gotowanie nie wymaga specjalnej kontroli! Tak więc w zasadzie wystarczy podsmażyć cebulę i dodać ją do kaszy pęczacznej wraz z gulaszem, co, jak widać, nie wymaga żadnych nadprzyrodzonych wysiłków.
Złożoność: łatwo Kalorie: 414,57 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 5 godzin Używany: 17,15 g/19,72 g/44,98Danie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIpęczak perłowy – 230 gwoda pitna – 550 mlcebula – 100 golej roślinny – 1 łyżka. l.gulasz – 1 puszka (325 g)sól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki dania. Kaszę perłową opłucz, włóż do rondelka i zalej dużą ilością zimnej wody (powinna przykryć kaszę warstwą co najmniej 3 cm). Pozostaw na 5 godzin, następnie odcedź na durszlaku.
Krok 2
Do garnka wlej wodę pitną i zagotuj. Dodać pół łyżeczki soli i wymieszać. Dodać kaszę perłową i ponownie zagotować. Gotuj na małym ogniu, luźno pod przykryciem, przez 30 minut.
Krok 3
Wyłącz ogień pod patelnią z kaszą pęczaczną. Zamknij szczelnie pokrywkę. Pozostawić na rozgrzanym piecu na około 20 minut. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
Krok 4
Do gorącej kaszy perłowej dodać gulasz z puszki i podsmażoną cebulę. Dokładnie wymieszaj łyżką. Spróbuj i jeśli to konieczne, dodaj sól do smaku.
UWAGA DO GOSPODARKI
Kaszę perłową przygotowuje się zarówno z gulaszem wołowym, jak i wieprzowym: wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. W każdym razie okaże się bardzo satysfakcjonujący i apetyczny.
PRZY OKAZJI
Owsiankę perłową z gulaszem można podawać z piklami: to najłatwiejsza i najszybsza opcja. Jeśli masz czas i ochotę, upiecz warzywa (marchew, dynia, buraki, papryka): ten dodatek sprawi, że danie będzie zdrowsze.