Do przepisu
Słodko-kwaśny chutney z rokitnika szczególnie dobrze sprawdza się jako sos do wieprzowiny, ale można go podawać także do innych mięs lub drobiu.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 15 minutGaszenieKolacjaPrzekąskaSos/dressingWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ500 g jagód rokitnika350 g szalotki2 duże sezonowe jabłka słodko-kwaśne2 brzoskwinie1 czerwona papryka2 łodygi selera2 ząbki czosnku30 g masła220 g brązowego cukru120 ml octu jabłkowego3 cm świeży korzeń imbiruzmielone goździki na czubku nożaszczypta pieprzu cayennesól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Obierz słodką paprykę i jabłka i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj także obrane brzoskwinie i seler.
Krok 2
Na średnim ogniu podsmaż cebulę na gorącym oleju do miękkości, 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 3
Dodać wszystkie przygotowane składniki (cebulę, czosnek, imbir, paprykę, jabłka, brzoskwinie, seler) wraz z cukrem, goździkami i pieprzem cayenne. Gotuj, mieszając, 6–7 minut.
Krok 4
Zmniejsz ciepło. Wlać ocet. Gotuj, mieszając, przez kolejne 7–8 minut. Owoce powinny zmięknąć, a płyn powinien zmienić się w syrop.
Krok 5
Dodaj jagody rokitnika. Gotuj przez kolejne 3-5 minut. Ostudzić i podawać ze smażoną lub pieczoną wieprzowiną.