Kurki: jak gotować, przechowywać, przydatne właściwości i ciekawe fakty

Kurki: jak gotować, przechowywać, przydatne właściwości i ciekawe fakty

Kurki: jak gotować, przechowywać, przydatne właściwości i ciekawe fakty

Mój magnes 04 sierpnia 20225,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Lato cieszy się delikatną delikatnością rudych lisów. W przeciwieństwie do innych grzybów leśnych, kurki nie kumulują szkodliwych substancji i metali ciężkich, za to doskonale usuwają toksyny i radionuklidy z organizmu człowieka. Do czego jeszcze nadają się te grzyby i jak je czyścić, przechowywać i gotować, aby uzyskać maksymalne korzyści.

Kurki

Korzyści z kurków

Jak wszystkie grzyby, kurki zawierają dużą ilość białka. Ale wkład małych czerwonych grzybów w nasze zdrowie jest znacznie większy: są bogate w makro- i mikroelementy, w tym potas, magnez, żelazo i cynk. Mogą pochwalić się witaminami ze wszystkich najważniejszych grup, a pod względem ilości ważnej dla ostrego widzenia witaminy A nie ustępują marchewce (nie bez powodu są takie czerwone). Ale najważniejsze jest to, że kurki zawierają osiem niezbędnych aminokwasów, które służą jako budulec zdrowych komórek organizmu, a także unikalne polisacharydy: chinomannoza, ergosterol i beta-glukan. Pierwsza substancja to silny naturalny antybiotyk, który przeciwdziała nawet prątkowi Kocha (wyciąg z suchego kurka jest przez oficjalną medycynę stosowany jako składnik kompleksów przeciwgruźliczych). Drugi oczyszcza i wspomaga wątrobę oraz likwiduje zastoje żółci. Trzeci aktywuje obronę leukocytów i wzmacnia układ odpornościowy. Nic dziwnego, że w Chinach kurki nazywane są eliksirem szczęśliwego życia.

Jak przechowywać kurki

Kurki można przechowywać w lodówce na surowo do trzech dni, nie tracąc koloru, smaku ani kształtu. Nie skazuj delikatnych grzybów na bliskość ryb lub innych aromatycznych potraw: one niczym gąbka pochłaniają obce zapachy, a gotowe danie będzie również pachnieć rybą lub czosnkiem. W przypadku długotrwałego przechowywania lepiej jest zamrozić kurki po ugotowaniu; surowe grzyby po rozmrożeniu mogą stać się bardzo gorzkie. Grzyby blanszować we wrzącej wodzie przez 5 minut, następnie osuszyć, odcedzić na durszlaku, podzielić na porcje do torebek lub pojemników i włożyć do zamrażarki. Grzyby można przechowywać w tej formie przez około rok, ale wielokrotne zamrażanie jest bezwzględnie przeciwwskazane. Grzyby trafiają do rondla lub patelni dopiero po całkowitym rozmrożeniu, w przeciwnym razie kawałki, w których pozostaje lód, podczas smażenia staną się twarde jak guma, a w zupie, wręcz przeciwnie, stracą swój kształt i „rozproszą się” po talerzu.

Jak myć i czyścić kurki

Ogromną zaletą kurków jest to, że nie są robakami, ponieważ chitynmannoza odstrasza nie tylko bakterie, ale także inne szkodniki. Dlatego przygotowanie czerwonych grzybów do smażenia jest tak proste, jak obieranie gruszek: wystarczy je szybko opłukać, aby spłukać je z piasku i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Wilgoć jest głównym wrogiem grzybowego smaku. Jeśli kurki wpadną na patelnię mokre, zmiękną, zwiędną i stracą swój leśny aromat.

Jak pozbyć się kurków z goryczy

Gorzki smak można odnaleźć także w świeżych kurkach, ale łatwo się go pozbyć: najpierw namocz grzyby w wodzie na pół godziny, a następnie po odsączeniu wody ugotuj grzyby w mleku z natką pietruszki, koperkiem lub gałązką tymiankowy. Następnie na patelnię można dodać grzyby.

Pomysły na ciekawe dania z kurkami

1. Bruschetta z kurkami – popularny gatunek restauracyjny, ale można je łatwo przygotować w domu: usmażyć całe grzyby, osuszyć z nadmiaru oleju i ułożyć na podpieczonych kromkach chleba posmarowanych serkiem śmietankowym. Posypać koperkiem lub natką pietruszki i skropić octem balsamicznym lub – co ciekawsze – konfiturą z borówek. Prawdziwa uczta dla oczu!

Bruschetta z kurkami
Bruschetta z kurkami

2. W sałatkach kurki dobrze komponują się z dowolną zieleniną, a także ze smażoną wątróbką drobiową i serem. Udekoruj w ten sposób sałatka z kurkami Można użyć jasnych malin lub czarnych porzeczek, a do dressingu oliwy z oliwek z malinami lub octem balsamicznym. Kwaśność, chrupkość i słodycz – doskonale podkreślają lekko owocowy smak grzybów.

Sałatka Z Kurkami
Sałatka Z Kurkami

3. Młode smażone ziemniaki z kurkami. Co może być prostszego i bardziej uwodzicielskiego? Lifehack: kurki lepiej usmażyć osobno i dodać do ziemniaków na ostatnią chwilę. Jeśli zbyt długo potrzymamy je na patelni lub wręcz przeciwnie, zakopiemy je w grubości jeszcze wilgotnych ziemniaków, grzyby stracą całą swoją delikatność i staną się jak gumka.

Nowe ziemniaki zasmażane z kurkami
Nowe ziemniaki zasmażane z kurkami

4. Jeśli smak kurków nie wydaje Ci się zbyt wyrazisty, możesz je lekko wędzić, bez wędzarni. Szybko podsmaż kurki i włóż je do słoika z szczelnie zamykaną pokrywką. Następnie na suchej patelni podgrzej gałązki tymianku lub rozmarynu aż do zdymienia, do każdego słoika włóż parującą gałązkę i zamknij – po pół godzinie wędzone kurki będzie gotowy.

Wędzone kurki
Wędzone kurki
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #grzyby #kurkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja