Oryginalny trik na wysokiej jakości podgrzewanie ryżu w kuchence mikrofalowej
Olga Zacharowa 11 listopada 2021 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Niedawno na TikToku pojawił się nowy, bardzo popularny przepis. Zainteresowało to wiele osób, ponieważ polega na podgrzewaniu ryżu, produktu niedrogiego i popularnego. Jak się okazuje, istnieje świetny sposób na przekształcenie wczorajszego ryżu w dzisiejsze pyszne, gorące danie.
Powstało danie z ryżu i łososia Amerykańska vlogerka Emily Marikostał się jedną z najnowszych sensacji kulinarnych na TikToku. Emily przygotowała danie z kawałkami łososia, resztkami ugotowanego ryżu, kimchi, sosem sriracha, sosem sojowym, awokado i suszonymi wodorostami. Post Emily zatytułowany „Najlepszy lunch tygodnia!” już następnego dnia po publikacji uzyskał prawie 50 milionów wyświetleń. Co sprawia, że to danie jest tak udane?
Użytkownicy pozostawili pod postem liczne komentarze z hasztagiem #salmonricebowl. Zainteresowanych zaskoczyło oryginalne, ich zdaniem połączenie „łososia i suszonych wodorostów”, ale jeszcze bardziej zadziwił sposób, który pozwolił na proste i skuteczne podgrzanie ryżu w kuchence mikrofalowej.
Videoblogerka postawiła przed nią talerz nadający się do kuchenki mikrofalowej. Położyłem na nim kawałki przygotowanego łososia i rozgnieciłem je, po czym dodałem kupkę wczorajszego ryżu i kostkę lodu na środek. Całą konstrukcję przykryłam papierem do pieczenia, lekko docisnęłam do zawartości talerza i włożyłam do mikrofalówki. Po wyjęciu jedzenia z kuchenki mikrofalowej Emily oderwała papier, wyjęła niestopioną kostkę lodu i dodała pozostałe składniki do swojego przepisu. Gorące danie jest gotowe!
Wielu widzom fakt, że lód się nie stopił, wydawał się prawdziwym czarem. Okazuje się jednak, że wszystko sprowadza się do nauki!
Mieszkaniec Nowego Jorku Christopher Arturo, szef kuchni-instruktor w ICE Institute of Culinary Education, również obejrzał wideo na TikTok. Później na swoim blogu napisał, że nie znała tej techniki podgrzewania ryżu. Jednak to, co robi Mariko, naśladuje częściej stosowaną metodę podgrzewania ziaren. W tym celu na kopczyk ryżu znajdujący się w misce zalej niewielką ilością wody, przykryj pojemnik, a następnie podgrzej naczynie w kuchence mikrofalowej.
„Z biegiem czasu ryż „wysycha”, a wierzch staje się chrupiący, prawie twardy. Jeśli położysz na nim kostkę lodu i przykryjesz alternatywną papierową pokrywką, wytworzy się para, która całkowicie podgrzeje jedzenie.”
Christopher kontynuował: „Powstająca para rozprzestrzeni się po całym talerzu, dzięki czemu żadna część potrawy nie pozostanie zimna. Para jest przenikającą formą ciepła, która całkowicie i równomiernie podgrzewa żywność. Papierowa „pokrywka” pomaga również zatrzymać ciepło. Para unosi się i „odbijając” od papieru opada. Gdyby Emily podgrzewała jedzenie w kuchence mikrofalowej przez dłuższy czas, kostka lodu całkowicie by się stopiła.”
Kontynuując temat korzystania z kuchenki mikrofalowej, zobacz także na : Prosty trik, który udowadnia, że nieprawidłowo ugotowałeś jedzenie w kuchence mikrofalowej
Rzeczywiście, oświadczenie szefa kuchni potwierdziło się. Szczególnie żrący widzowie, którzy obejrzeli wideo, przeprowadzali w domu nienaukowe eksperymenty z kostką lodu i papierowym ręcznikiem. Lód całkowicie się rozpuścił w kuchence mikrofalowej w ciągu 1 minuty. 40 sek. Okazało się, że lód nie topi się w kuchence mikrofalowej tak szybko, jak wszyscy myśleli. Dzieje się tak, ponieważ cząsteczki wody w lodzie są umocowane w sztywnej sieci krystalicznej, a wiązania wodorowe łączące je ze sobą są dość mocne. Zatem cząsteczki wody nie są w stanie pochłonąć dużej ilości energii z mikrofal i dlatego nie uwalniają ciepła tak szybko, jak robi to zwykła woda. Ale na kostce lodu zawsze jest trochę wody. To właśnie szybko zamienia się w parę, pomagając podgrzać jedzenie.
Po sukcesie wirusowego filmu z ryżem i łososiem użytkownicy TikTok rozpoczęli eksperymenty. Dodawali lód do różnych potraw. Jedna z vlogerek opublikowała film, na którym podgrzewa czekoladową babeczkę w kuchence mikrofalowej, kładąc kostkę lodu na kremowej zakrętce. Babeczka gotowana na parze również się rozgrzała, lód nie stopił się, a krem nie kapał. Dziewczynka przekroiła babeczkę w poprzek, przewróciła na drugą stronę i miniciastko zamieniło się w słodką kanapkę, którą od razu zajadano z wielkim apetytem. Co ciekawe, eksperci twierdzili, że ta sztuczka tak naprawdę nie działa na już wilgotnych produktach spożywczych, takich jak babeczka.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryż #realistyczny #lód #kuchenka mikrofalowa #kuchenka mikrofalowa #TikTokPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych