Opanuj sztukę gotowania makaronu i tworzenia z niego pysznych, budżetowych sałatek

Jak prawidłowo ugotować makaron i przygotować z niego niedrogie, ale bardzo smaczne sałatki

Jak prawidłowo ugotować makaron i przygotować z niego niedrogie, ale bardzo smaczne sałatki

Któż nie lubi dań z makaronem, a mówiąc staroświecko – z makaronem?! Ale z jakiegoś powodu niewiele osób nadal gotuje sałatki z makaronem. Należy pilnie naprawić to niefortunne nieporozumienie. Dzielimy się najlepszymi pomysłami na sałatki makaronowe ze światowego dziedzictwa kulinarnego.

Sałatki z włoskim makaronem

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak wybrać i ugotować makaron na sałatkę
  • Jak zrobić sos do sałatki makaronowej
  • Co najlepiej dodać do makaronu w sałatce: lista
  • Najlepsze przepisy na sałatki

Jeszcze w latach 90. rosyjska publiczność zakochała się w kuchni włoskiej, a ściślej amerykańsko-włoskiej, ale nie wszystko z niej zaakceptowała. Niemniej jednak słowo „makaron” przestało być kojarzone ze słowem „Pomorin”, ale nabrało także znaczenia kulinarnego. Długie włoskie słowa „pasta” i „vermicelli” zostały zastąpione w menu restauracji krótkotrwałymi „makaronem”, zaawansowani obywatele nauczyli się zabawnych słów „pappardelle” i „penne rigate”, a najlepsi, jak Fima Sobak, mogą odróżniają farina di grano po skrzypieniu opakowania duro od grano tenero – pszenicy durum od miękkiej – i znają pasta fresca al uovo – świeży makaron z jajkami.

Z jakiegoś powodu rosyjska rzeczywistość kulinarna całkowicie pominęła użycie makaronu jako sałatki. Pomysł ten brzmi dla rosyjskiego ucha nieco dziwacznie, a mimo to jest to popularne danie w wielu krajach. Szkoda, wyjaśnijmy to nieporozumienie.

Sałatki makaronowe dzielą się na 2 szerokie kategorie – majonez i winegret. Dzisiaj porozmawiamy o majonezach, które są nam bardziej znane. Sałatki te są zazwyczaj zimne i zaliczają się do dań letnich.

Wybierz i ugotuj makaron

Zacznijmy od wyboru makaronu. Do sałatek stosuje się odmiany krótkie i grube – pióra, rogi, muszle, rurki, motyle, spirale. Miłośnicy obcych nazw mogą nauczyć się nowych słów: fusilli, farfalle, ditalini, bucatini i conciglioni i popisywać się nimi podczas rozmów przy stole. To makaron suchy, a nie pasta jajeczna, zwykły z pszenicy durum. W naszych czasach ważne jest to, co niedrogie.

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Niedawno ze zdziwieniem odkryłem, że wśród ogółu społeczeństwa istnieją dziwne pomysły na temat gotowania makaronu; być może warto powiedzieć kilka słów. Patelnia do makaronu jest raczej wysoka niż szeroka. Na 100 g suchego makaronu potrzeba litra wody. Woda powinna szybko się zagotować. Trzeba go od razu posolić i to dość mocno: możesz dodać łyżkę stołową, jeśli ugotujesz pół paczki makaronu. W przypadku sałatek nie są potrzebne żadne inne dodatki typu suszone zioła czy oliwa z oliwek. Aby zużywać mniej energii, podczas gotowania przykryj patelnię pokrywką, ale nie do końca, w przeciwnym razie zawartość z pewnością wycieknie. Ja sam dodaję 3 minuty do czasu gotowania podanego na opakowaniu – to jest bliższe naszym wyobrażeniom o pięknie. Ale wielu dodaje tylko minutę. Ugotowany makaron odcedź na durszlaku i natychmiast włóż do wody z lodem, aby szybko ostygł. Do ostudzonych wlać odrobinę oleju i wymieszać – w ten sposób prawdopodobnie nie będą się sklejać, choć porządny makaron nie ma takiego zwyczaju.

Przygotowanie sosu do sałatek makaronowych

Teraz o tankowaniu. Obecnie sprzedaje się mnóstwo gotowych dressingów „włoskich” w butelkach, ale o wiele lepiej jest zrobić wszystko samemu – zajmuje to kilka minut.

Sos do sałatki makaronowej
Sos do sałatki makaronowej

Do miski wlać pół szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ćwierć szklanki octu winnego białego lub czerwonego, 1 łyżeczka. cukier, 1/2 łyżeczki. sól, 1/2 łyżeczki. zmielony świeży pieprz, możesz dodać kilka łyżek suszonych ziół prowansalskich lub włoskich, rozgnieciony czosnek według własnego uznania. Teraz wszystko trzeba ubić. Jeszcze łatwiej jest zebrać dressing do małego słoiczka, dokładnie zakręcić pokrywkę i energicznie potrząsać słoiczkiem – będzie to znacznie szybsze i mniej wymagające. Jeśli do sałatki użyjesz surowej cebuli (zazwyczaj słodkiej czerwonej cebuli, jak nasza jałtańska cebula), posiekaj ją i od razu wymieszaj z dressingiem – dzięki temu zamarynują się i stracą duszący zapach.

Inne dodatki do makaronów

Makaron jest ugotowany, sos gotowy, pozostaje tylko wybrać pozostałe składniki. W większości przypadków jest to zestaw świeżych warzyw, pikantnych ziół, serów, oliwek i produktów mięsnych o jasnym smaku i zapachu. Można łączyć bez końca, poniżej kilka przykładów takich kombinacji: od klasycznych po pomysłowe. Tak, warto dodać, że we wszystkich sałatkach makaronowych składniki kroimy w kostkę zbliżoną do wielkości makaronu, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, a boczek podsmażamy.

  • Klasycznie: pomidorki koktajlowe, ogórek, kulki mozzarelli, czarne oliwki, salami, natka pietruszki, czerwona cebula.
  • Sycylia: pomidory, ser feta, zielone oliwki, sałatka z czerwonej radicchio.
  • Awokado: awokado, ciecierzyca, feta, pomidory, bazylia, czerwona cebula, oliwki; Ocet w dressingu zastąp sokiem z cytryny.
  • Ser kozi: ser kozi, fasola biała, suszone pomidory.
  • Fantazje: feta, awokado, truskawka, rukola, bazylia.
  • Zielona Bogini: zielony groszek, zielone szparagi, ciecierzyca, orzeszki piniowe, pesto.
  • Toskania: suszone pomidory w oliwie, słodka papryka, szpinak, oliwki, parmezan, bazylia.
  • Bruschetta: pomidory, czerwona cebula, czosnek, zielona cebula, bazylia, parmezan.

Sałatka z salami i czerwoną cebulą
Sałatka z salami i czerwoną cebulą

Sałatki z makaronem i majonezem

Sałatki z pastą majonezową charakteryzują się zwiększoną zawartością kalorii, jak mówią, nie oszczędzaj na amunicji». Ale jeśli nie postrzegasz ich jako lekkiej przekąski przed lunchem, ale uważasz je za niezależne danie, to są znośne. Składniki w nich też są z reguły bardziej sycące – jest boczek, kurczak, ryba, ser i tak dalej. Dresing to najczęściej majonez klasyczny (z obowiązkową uwagą, że nie można go zastąpić, żadne lekkie zamienniki nie nadają się, smak nie ten sam, tylko hardkor i oldschoolowy, sprawdzony majonez tradycyjny 67% na żółtkach), ale czasami tak się dzieje miesza się na pół z jogurtem lub kwaśną śmietaną, dodaje się różne dodatki. Oto kilka popularnych pomysłów na tę sałatkę.

Sałatka Z Kurczakiem I Majonezem
Sałatka Z Kurczakiem I Majonezem

Klasyczny BLT (bekon-sałata-pomidor): składniki od nazwy, sałata lodowa, grzanki tostowe lub bułka tarta. Majonez jest zabarwiony słodką papryką i ostrą czerwoną papryką.

Cheddar: papryka, łodygi selera, czerwona cebula, pomarańczowy cheddar. Majonez pół na pół ze śmietaną, musztardą.

Meksyk: kukurydza, awokado, zielona cebula, kolendra, boczek, młody ser (feta), majonez z sokiem z limonki, kminek, papryka, ostra papryka, ostry sos (sriracha).

Sałatka z awokado
Sałatka z awokado

Kurczak Buffalo: Pierś z kurczaka, seler, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, ser pleśniowy. Typ jogurtu greckiego i majonezu Ranczo» (z dodatkiem czosnku, cebuli, musztardy, pietruszki, kopru, zielonej cebuli, czarnego pieprzu), sos ostry paprykowy.

Tuńczyk: tuńczyk w oleju z puszki (oczywiście tataki możesz szybko zrobić samodzielnie), czerwona cebula, ostra świeża papryka, papryka, rukola, natka pietruszki. Do majonezu dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek, suszone zioła, cukier.

Sałatka z tuńczyka
Sałatka z tuńczyka

Kurczak Waldorf: Piersi z kurczaka, czerwone winogrona, seler naciowy, prażone orzechy włoskie lub migdały. Majonez pół na pół z jogurtem greckim, octem winnym, miodem, makiem.

Krewetki: gotowane krewetki sałatkowe, słodka papryka, seler naciowy, czerwona cebula. Majonez z dodatkiem słodkiego sosu chili, soku z cytryny, koperku.

Sałatka z krewetek
Sałatka z krewetek

Zaleca się przechowywanie wszystkich sałatek majonezowych w lodówce przez co najmniej pół godziny przed podaniem. Łatwo tolerują dłuższe przechowywanie; wiele z nich jest na ogół lepiej zjedzonych następnego dnia.

Cóż, masz tu mnóstwo miejsca na spełnienie lub stworzenie własnych fantazji na ten niewyczerpany temat. Idź, to interesujące. „Przyzwyczaj się do nowości” – jak Wysocki.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #makaron #sałatki makaronowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja