Olivier z kiełbasą: jak gotować, 6 sprawdzonych przepisów na każde wakacje

Olivier z kiełbasą: jak gotować, 6 sprawdzonych przepisów na każde wakacje

Olivier z kiełbasą: jak gotować, 6 sprawdzonych przepisów na każde wakacje

gastronomia 09 maja 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Olivier z kiełbasą… Spory o to, czy taka opcja ma prawo istnieć, toczą się od kilkudziesięciu lat. A główną przeszkodą jest kiełbasa. Niektórzy twierdzą, że jest to po prostu niedopuszczalne i dodają do sałatki gotowane mięso lub język. Inni twierdzą, że jeśli użyjesz wysokiej jakości kiełbasy gotowanej o dobrym składzie, nie zepsuje to smaku sałatki. Jeszcze inni mówią o klasycznym Olivierze z cietrzewem, jęzorem i szyjkami raków. Ale w każdym razie wiele gospodyń domowych wybiera uproszczoną wersję z kiełbasą, ponieważ jest prosta, niedroga i bardzo smaczna. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej opcji, koniecznie zapoznaj się z naszymi przepisami.

Olivier z kiełbasą

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Wybór i przygotowanie składników na sałatkę (6-8 porcji)
  • Czym wypełnić?
  • Sałatka „Olivier z kiełbasą”
  • Sałatka Olivier z kiełbasą i świeżym ogórkiem
  • Sałatka „Olivier z kiełbasą” w tartalkach
  • Choinka od Oliviera z kiełbaską
  • Sałatka „Olivier z kiełbasą” i mięsem
  • Świąteczny wianek od Oliviera z kiełbasą i jabłkiem

Wybór i przygotowanie składników na sałatkę na 6-8 porcji

  • Kiełbasa. Produkt mięsny musi być wysokiej jakości i świeży. Polecamy wybrać kiełbasę gotowaną z napisem „Doctorskaya” w naturalnych osłonkach. Skład kiełbasy powinien być prosty: wołowina, wieprzowina, jaja, sól, mleko i przyprawy. Teraz oprócz tych składników GOST dopuszcza azotyn sodu i skrobię. Do przygotowania sałatki potrzeba około 400 g kiełbasy.
  • Jajka. Sałatka Olivier będzie wymagała 4-6 dużych jaj. Gotuj na średnim ogniu nie dłużej niż 9-10 minut. Ochłodzić bieżącą wodą. Zapobiegnie to rozgotowaniu jajek i pozostanie miękkie.
  • Zielony groszek. Zalecamy wybór mrożonego lub konserwowego zielonego groszku odmiany mózgowej. Najpierw należy przygotować mrożony zielony groszek: zalać gorącą wodą, w razie potrzeby dodać szczyptę cukru i szybko doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 5 minut, następnie odcedź na durszlaku i przelej do wody z lodem. Dzięki temu kropki będą miały jasny kolor.
  • ogórki. W „zimowej” wersji sałatki Olivier częściej stosuje się pikle, ale można je całkowicie lub częściowo zastąpić świeżymi. Ilość dodawaj według upodobań, zazwyczaj wystarczą 1-2 małe ogórki. Świeże ogórki zawierają dużo wilgoci, dlatego należy je najpierw przygotować. Ogórki pokroić, posolić i odstawić na sitku przynajmniej na godzinę. Odciśnij nadmiar płynu i dodaj do sałatki. Do gotowej sałatki przed podaniem możesz dodać także świeże ogórki.
  • Ziemniak. Nie zalecamy wybierania odmian kruchych i łatwo rozgotowanych. Nie dodawaj zbyt dużo do Oliviera, wystarczy 4-5 małych bulw (nie więcej niż 400 g). Podpowiadamy, jak szybko i łatwo przygotować idealną kostkę do sałatki: surowe ziemniaki pokroić w 1 cm kostkę, zalać gorącą wodą, zagotować, lekko posolić i gotować przez 7 minut na małym ogniu, nie gotując. Dzięki temu zachowa swój kształt i nie kruszy się.

Opcjonalne składniki:

  • Marchew. Aby dodać sałatce jasności i słodyczy, wystarczą 1-2 sztuki.
  • Cebula. Doda pikanterii sałatce Olivier z kiełbasą. Możesz użyć cebuli lub zieleni. Zalecamy wcześniejsze przygotowanie cebuli: drobno posiekać, posolić, dodać 2-3 łyżki. l. ocet jabłkowy, wymieszać i zalać około litrem wrzącej wody na 20-30 sekund. Odcedź na durszlaku i zalej zimną wodą, aby cebula natychmiast ostygła i przestała się nagrzewać od środka. Osuszyć i dodać do sałatki. Należy również wziąć pod uwagę, że panuje opinia, że ​​sałatka z cebulą psuje się szybciej, dlatego nie zalecamy przygotowywania dużej porcji.
  • Słodko-kwaśne jabłko. Olivier z kiełbasą doda świeżości i delikatności. Można najpierw skropić sokiem z cytryny.

Czym przyprawić Oliviera?

Zalecamy samodzielne zrobienie majonezu dla Oliviera. Celem majonezu w sałatce jest podkreślenie, a nie przytłoczenie smaku głównych składników. Ilość dressingu zależy od upodobań, ważne jednak, aby sałatka nie wyszła sucha, ale też nie za płynna.

Domowy majonez do sałatki Olivier z kiełbasą
Domowy majonez do sałatki Olivier z kiełbasą

Aby zrobić domowy majonez, potrzebujesz:

  • duże żółtka – 3 szt.
  • sok z cytryny lub ocet z białego wina – 1,5 łyżki. l.
  • Musztarda Dijon – 1 łyżeczka.
  • oliwa z oliwek – 300–350 ml
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
  1. Przygotuj wszystkie składniki na domowy majonez. Przede wszystkim wyjmij żywność z lodówki i pozostaw ją na 30 minut. Wszystkie składniki majonezu muszą mieć tę samą temperaturę.
  2. Ostrożnie oddziel białka od żółtek i włóż je do lodówki. Można je później wykorzystać do przygotowania ciast czy deserów. Żółtka ubić trzepaczką (2 minuty).
  3. Do żółtek wlać sok z cytryny lub ocet winny. Dodaj musztardę. Ubijaj trzepaczką, mikserem lub blenderem zanurzeniowym, aż mieszanina uzyska jednorodną konsystencję (około półtorej minuty).
  4. Kontynuując ubijanie, co 10 sekund dodawaj dosłownie łyżeczkę oliwy z oliwek. Należy to robić, aż majonez zgęstnieje. Ubijaj przez 30 sekund.
  5. Dodaj jeszcze kilka kropli soku z cytryny lub octu (można więcej: zdaj się na konsystencję i smak). Sól i pieprz do smaku. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

6 sprawdzonych przepisów z kolekcji

Sałatka „Olivier z kiełbasą”

Olivier z gotowaną kiełbasą to dla wielu symbol świątecznych biesiad. Teraz zaczęli przygotowywać Oliviera z kurczakiem, mięsem, indykiem, a niektórzy pozwalają sobie nawet na wegetariańską wersję swojej ulubionej sałatki. Każda opcja ma prawo istnieć! Często przygotowujemy właśnie tę wersję sałatki, ale starannie dobieramy do niej kiełbasę. Najlepszą opcją jest doktorat!

Sałatka „Olivier z kiełbasą”
Sałatka „Olivier z kiełbasą”

Aby przygotować sałatkę Olivier z kiełbasą, potrzebujesz:

  • Kiełbasa gotowana w osłonce naturalnej – 400 g
  • Jajka – 4 szt.
  • Ziemniaki – 4 szt.
  • Ogórki kiszone – 1-2 szt.
  • Groszek zielony konserwowy – 200 g
  • Marchew – 1 szt.
  • Domowy majonez – do smaku (około 3 łyżki)
  1. Przygotuj składniki na sałatkę Olivier. Umieść ziemniaki i marchewkę w rondlu. Napełnij wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Całkowicie ostudź.
  2. Jajka ugotuj na twardo do sałatki Olivier. Aby to zrobić, umieść je w rondlu i zalej wodą. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 9-10 minut. Ochłodzić bieżącą wodą.
  3. Ogórki pokroić w drobną kostkę i lekko odcisnąć, aby w sałatce nie było zbyt dużo płynu.
  4. Ugotowaną kiełbasę, ziemniaki, jajka i marchewkę pokroić w drobną kostkę.
  5. Wszystkie przygotowane składniki łączymy w misce, dodajemy groszek (po odsączeniu z niego wody). Wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.

Sałatka Olivier z kiełbasą i świeżym ogórkiem

Sałatka Olivier z kiełbasą i świeżym ogórkiem to jedna z możliwych opcji na uwielbianą przez wielu sałatkę, która może przypadnie Ci do gustu i zadomowi się w świątecznym menu. Czym różni się od tradycyjnego? Po pierwsze, używaj świeżych ogórków zamiast solonych. Po drugie, zamiast groszku konserwowego zdecydowaliśmy się na groszek gotowany mrożony. Dzięki temu Olivier nabrał przyjemnego, orzeźwiającego smaku. Okazało się bardzo delikatne i smaczne. Spróbuj!

Sałatka Olivier z kiełbasą i świeżym ogórkiem
Sałatka Olivier z kiełbasą i świeżym ogórkiem

Do przygotowania sałatki Olivier z kiełbasą i świeżym ogórkiem potrzebujesz:

  • Kiełbasa gotowana – 400 g
  • Jajka C1 – 4 szt.
  • Mrożony groszek zielony – 150 g
  • Ziemniaki – 400 g
  • Marchew – 200 g
  • Świeże ogórki – 150 g
  • Pietruszka – 2 gałązki
  • Koper – 2 gałązki
  • Zielona cebula – 50 g
  • Domowy majonez – do smaku (około 3 łyżki)
  • Natka pietruszki do podania (opcjonalnie)
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Przygotuj składniki na sałatkę Olivier. Ziemniaki i marchewkę dokładnie myjemy szczoteczką i wrzucamy do rondla. Napełnij wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Całkowicie ostudź.
  2. Jajka ugotuj na twardo do sałatki Olivier. Aby to zrobić, umyj je, włóż do rondla i zalej wodą. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Ochłodzić bieżącą wodą.
  3. Ogórki pokroić w małą kostkę. Koper, natkę pietruszki i szczypiorek umyć i dokładnie osuszyć. Drobno posiekaj.
  4. Kiełbasę lekarską dla Oliviera pokroić w drobną kostkę. Zielony groszek zalać gorącą wodą i szybko doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 5 minut, następnie odcedź na durszlaku i przelej do wody z lodem. Dzięki temu kropki będą miały jasny kolor.
  5. Ziemniaki i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Obierz i posiekaj jajka.
  6. W dużej misce wymieszaj przygotowane składniki: ziemniaki, marchewkę, świeży ogórek, kiełbasę, zioła i groszek.
  7. Sól i pieprz do smaku. Dodać majonez i wymieszać. Przełożyć do salaterki i podawać.

Sałatka „Olivier z kiełbasą” w tartalkach

Sałatka „Olivier z kiełbasą” w tartalkach to doskonałe rozwiązanie na świąteczny stół. Sałatka ta jest nie tylko pyszna, ale także łatwa w podaniu, a także dodaje tradycyjnemu przepisowi swoistej świeżości i oryginalności.

Sałatka „Olivier z kiełbasą” w tartalkach
Sałatka „Olivier z kiełbasą” w tartalkach

Do przygotowania sałatki Olivier z kiełbasą w tartalkach potrzebujesz:

  • Kiełbasa gotowana w osłonce naturalnej – 400 g
  • Jajka – 4-6 szt.
  • Groszek zielony konserwowy – 200 g
  • Ziemniaki – 4-5 szt.
  • Ogórki kiszone – 1-2 szt.
  • Marchew – 1 szt.
  • Cebula średnia – 1/2 szt.
  • Ocet jabłkowy – 1 łyżka. l.
  • Domowy majonez – do smaku (około 3 łyżki)

Na tartaletki:

  • Mąka pszenna – 360 g
  • Masło – 220 g
  • Żółtko jaja średnie C1 – 3 szt.
  • Woda z lodem – 2–4 łyżki. l.
  • Sól – 1,5 łyżeczki.
  • Cukier – szczypta
  1. Przygotuj składniki na sałatkę. Ziemniaki i marchewkę włożyć do rondla, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Całkowicie ostudź.
  2. Ugotuj jajka na twardo. Aby to zrobić, umieść je w rondlu i zalej wodą. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 9-10 minut. Ochłodzić bieżącą wodą.
  3. Ogórki pokroić w drobną kostkę i lekko odcisnąć, aby w sałatce nie było zbyt dużo płynu. Ugotowaną kiełbasę, ziemniaki, jajka i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Groch konserwowy odcedzić.
  4. Cebulę drobno posiekać, dodać sól i ocet jabłkowy, wymieszać i zalać około 200 ml wrzącej wody na 20-30 sekund. Odcedzić na durszlaku i zalać zimną wodą. Suchy.
  5. Wszystkie przygotowane składniki łączymy w misce, dodajemy zielony groszek (najpierw odsączamy płyn). Wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Przygotuj składniki na tartaletki. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać schłodzone masło (najpierw zetrzeć na tarce), żółtka i wodę z lodem. Mieszaj i szybko zagniataj ciasto, aby masło nie roztopiło się pod wpływem ciepła dłoni.
  7. Ciasto zagnieść w kulę i przełożyć do miski, szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30-40 minut. W tym czasie ciasto stanie się elastyczne i łatwiejsze w obróbce.
  8. Umieścić pomiędzy 2 arkuszami pergaminu i delikatnie spłaszczyć, tworząc placek o grubości 4-5 cm. Ciasto podzielić na 24 części (około 30 g każda). Włóż kawałek ciasta do formy do tarty o średnicy 5-6 mm i równomiernie rozsmaruj palcami spód i boki. Odetnij nadmiar ciasta nożem….
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja