Do przepisu
Quinoa może być dodatkiem do najsmaczniejszych potraw – steków, langustynek, krewetek, filetów z łososia. Jeśli zmieszasz komosę ryżową z grillowanymi lub świeżymi warzywami, ziołami i słodkimi pomidorami, otrzymasz bardzo jasne i zbilansowane danie.
Złożoność: łatwo Porcje: 1GotowaniePrażenieNa patelniKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: pescetarianizmWalentynkiUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘłosoś – 400 gkomosa ryżowa – 200 gświeże pomidory – 120 goliwa z oliwek – 40 gświeże zioła – 12 gsos – 120 gwoda – 600 mlNa sos (1l):sos sojowy -200 mlsok z cytryny -150 mlsok pomarańczowy -150 mlmiód -100 gskrobia -50 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na sos: Wszystkie składniki wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, przykryć skrobią.
Krok 2
Komosę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Drobno posiekaj pomidory i wymieszaj z komosą ryżową.
Krok 3
Łososia smażymy na grillu lub patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Wewnątrz kawałka powinien pozostać różowy i lekko wilgotny. Połóż rybę na środku, obok komosy ryżowej i polej sosem.
PRZY OKAZJI
Przepis udostępniony przez Aleksieja Pawłowa, szefa kuchni restauracji Barceloneta. Aleksiej Pawłow