Pikantne pikle z chrzanem
Do przepisu
Anyż gwiaździsty można zastąpić nasionami anyżu, kopru lub kopru włoskiego.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 120 godzKonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 kg małych ogórków sól niejodowana 1 anyż gwiazdkowaty 1 mały korzeń chrzanu 1 główka młodego czosnku 1 „bukiet” z koperkową parasolką i liśćmi chrzanu 50 ml wódki Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ogórki namoczyć w zimnej wodzie na 2-3 godziny. Następnie odciąć końcówki ogórków – dzięki temu będą bardziej równomiernie solone. Ogórki włożyć do słoika, zalać do pełna wodą i odcedzić, odmierzając ilość.
Krok 2
W przypadku solanki należy wziąć 35 g soli na każdy litr wody, doprowadzić wodę z solą i anyżem gwiazdkowatym do wrzenia i ostudzić.
Krok 3
Chrzan i czosnek obierz, posiekaj grubo, dodaj do ogórków wraz z „bukietem” zieleniny.
Krok 4
Napełnij solanką, przykryj słoik ręcznikiem i pozostaw w temperaturze pokojowej na 5–7 dni (po jednym dniu takie ogórki można jeść jako lekko solone). Następnie wlej wódkę, zamknij pokrywkę i przenieś ogórki w chłodne miejsce.