Odkrywaj kulinarne tajniki: Najlepsze dodatki i sosy do kupałów – przepisy na smaczne gotowanie

Jak gotować i z czym jeść kupaty: najlepsze dodatki i sosy

Jak gotować i z czym jeść kupaty: najlepsze dodatki i sosy

Nie lekceważ kupatów. Mogą stać się niemal standardem zdrowego stylu życia, jeśli ugotujesz je z dynią i warzywami. Lub prawdziwe rock’n’rollowce wciśnięte pomiędzy bułki do hot dogów. Można je też dodać do babki, a nawet do budyniu Yorkshire.

Jak gotować i z czym jeść kupaty, najlepsze dodatki i sosy

O czym porozmawiamy w artykule:

• Czym są kupaty

• Jak gotować kupaty

• Jakie dodatki są idealne do kupatów?

• Jakie sosy podawać do kupatów

• Przepisy na dania z kupatami

• Hot-dogi z kupatami w piwie

• Gulasz warzywny z dynią i kupaty

• Kupaty w stylu imeretyńskim

• Babka z kiełbaskami i kurczakiem

• Pudding z Yorkshire

• Zupa ziemniaczana

• Kupaty w piwie

Czym są kupaty i jak je przygotować

Początkowo kupaty przygotowywano w górskich wioskach Gruzji, głównie z jagnięciny (obecnie najczęściej z wieprzowiny). Dokładnie umyte jelita wieprzowe nadziewano siekanym mięsem z posiekaną cebulą i ziołami i dzielono je na kiełbaski o długości 25 cm, dzięki czemu można je było szybko usmażyć na patelni lub na grillu. Podano go z zieloną cebulką, natką pietruszki, kolendrą i świeżymi warzywami.

Jak gotować kupaty

Kupaty można przygotować na różne sposoby: na patelni, w piekarniku, na grillu
Kupaty można przygotować na różne sposoby: na patelni, w piekarniku, na grillu

Wydawałoby się, że wrzucasz go na patelnię i smażysz jak kiełbaski. Ale ci, którzy to zrobili, byli rozczarowani kupatami, ponieważ pękły i straciły cenne wnętrzności. Dzieje się tak dlatego, że przed smażeniem kupaty należy gotować przez 1–2 minuty. Następnie wyjmij łyżką cedzakową i dopiero wtedy włóż na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor.

Nawiasem mówiąc, o grillowaniu. Należy to zrobić na małym ogniu, w przeciwnym razie kupaty szybko się spalą lub okażą się suche. Nie zapomnij o naoliwieniu rusztu grillowego, aby kiełbaski się nie sklejały.

Kupaty okazują się również bardzo smaczne w piekarniku. Pieczenie w rękawie lub folii zajmie 20–25 minut.

Jakie dodatki są idealne do kupatów?

W Gruzji kupatom towarzyszą wyłącznie zioła i sos (o czym później). Ale jeśli chcesz przystawkę, dobrym rozwiązaniem będą sałatki, puree ziemniaczane, płatki zbożowe i makaron. Do kupatów dobrze komponują się kalafior, brokuły, cukinia i bakłażan.

Jakie sosy podawać do kupatów

Najprostszy to mój ulubiony pomidorowy. A także satsebeli, tkemali, czosnek, a nawet narsharab. Ale możesz zrobić ciekawszy sos.

1. Śliwka z czosnkiem

Weź 300 g śliwek, gotuj w niewielkiej ilości wody przez 10 minut, następnie przetrzyj przez sito. Dodaj ząbek czosnku, 1 łyżka. l. oliwę z oliwek i zmiel w blenderze. Doprawić do smaku.

2. Pomidor z pieprzem

Piecz kilka dużych słodkich papryczek w piekarniku, aż się zrumienią. Przełożyć do torebki, ostudzić, usunąć skórkę i nasiona. Miąższ wymieszać z 300 g obranych pomidorów z puszki, ząbkiem czosnku i ziołami do smaku. Uderz blenderem. Doprawić mielonym czerwonym pieprzem i solą.

3. Zielony sos z pietruszką

Weź 500 g szpinaku, 100 g pietruszki, 30 g czosnku i włóż do miski blendera. Wlać sok z 1 cytryny i 2 łyżki. l. oliwa z oliwek. Zmiksuj blenderem na puree. Dodaj trochę soli.

Przeczytaj także

Sosy

GRUPA MATERIAŁÓW

Sosy

Sos (od sosu francuskiego – sos) to płynna przyprawa do dania głównego. Sosy podaje się nie tylko do dań gotowych, ale wykorzystuje się je także w procesie ich przygotowania (czyli potraw gotowanych w sosie lub zapiekanych w sosie). Sosy znane są od czasów starożytnych (np. starożytne rzymskie garum, znane również jako liquamen, robione z małych sfermentowanych ryb, odpowiednik tajskiej nam pla i wietnamskiego nuoc nam). Każdy sos składa się z płynnej bazy oraz składników dodatkowych: warzyw, owoców, ziół, przypraw, ziół.

Przepisy na dania z kupatami

Kupaty można dodawać do innych dań. Z tych kiełbasek przygotowuje się dania gorące, przystawki, zupy, zapiekanki i ciasta. Wybraliśmy 5 ciekawych przepisów, które pozwolą spojrzeć na kupaty z nieco innej perspektywy.

Hot-dogi z kupatami w piwie

Oferujemy 3 różne opcje dodatków do hot dogów, ale możesz wymyślić własne. Kiełbaski poddusić w piwie z cebulą i przyprawami, aż będą prawie gotowe, następnie osuszyć i usmażyć na grillu lub patelni. Godną alternatywą dla bułek do hot dogów są mini bagietki lub włoskie podpłomyki panini.

Hot-dogi z kupatami w piwie
Hot-dogi z kupatami w piwie

45 minut

Do przygotowania 12 porcji potrzebne będą:

• bułki do hot dogów – 12 szt.

• kupaty – 12 szt.

• piwo jasne – 900 ml

• duża cebula – 1 szt.

• masło – 40 g

• kminek – 1 łyżeczka.

• sól

Dla opcji 1:

• cebula średnia – 1 szt.

• ogórek – 1 szt.

• ogórek kiszony – 1 szt.

• Marchew koreańska – 100 g

• seler – 1 łodyga

• ketchup – 2 łyżki. l.

• ocet jabłkowy – 2 łyżki. l.

• sól

• świeżo zmielony czarny pieprz

Dla opcji 2:

• ogórek – 1 szt.

• cebula średnia – 1 szt.

• zielona cebula – 2 łodygi

• olej roślinny – 100 ml

• musztarda – 2 łyżki. l.

• ketchup – 2 łyżki. l.

Dla opcji 3:

• ser – 50 g

• pół słodkiej papryki

• liście sałaty – 4 szt.

• czerwona papryczka chili – 1 szt.

• Musztarda Dijon – 2 łyżki. l.

• majonez – 2 łyżki. l.

1. Na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekaną cebulę. Posyp kminkiem, solą i gotuj na małym ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodaj kupaty i piwo i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do małego i gotuj, obracając kupaty, przez 15 minut. Kupaty osusz papierowym ręcznikiem i smaż na patelni grillowej na złoty kolor.

2. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz bułeczki przez 5-6 minut. Zrób głębokie nacięcie wzdłuż każdej bułki, nie przecinając jej do końca.

3. W przypadku opcji 1 cebulę pokroić w półpierścienie, włożyć do miski, dodać sól, pieprz i ocet jabłkowy. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut. Łodygę selera, ogórki kiszone i świeże pokroić w cienkie plasterki. Nasmaruj kawałki bułek ketchupem. Napełnij koreańską marchewką, selerem i ogórkami, dodaj kupaty, dodaj marynowaną cebulę.

4. W przypadku opcji 2 podgrzej olej roślinny w rondlu. Cebulę pokroić w grube półpierścienie i włożyć do głębokiego tłuszczu. Smażyć na złoty kolor, 3 do 4 minut, i wyjąć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby ostygły i się rozpadły. Ogórka pokroić w paski. Drobno posiekaj zieloną cebulę. Ciepłe bułeczki smarujemy ketchupem, układamy w nich ogórek, cebulę i kupaty, polewamy musztardą, posypujemy chrupiącą cebulą.

5. W opcji 3 pokrój słodką paprykę w cienkie paski, a papryczkę chili w krążki. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Kawałki bułki smarujemy majonezem, do każdej wkładamy sałatę, słodką paprykę i kupaty, dodajemy kilka krążków chili i odrobinę musztardy, posypujemy startym serem.

Przy okazji

Godną alternatywą dla bułek do hot dogów są mini bagietki lub włoskie podpłomyki panini.

Gulasz warzywny z dynią i kupaty

Niedrogie danie na rodzinny obiad w dni powszednie. Gulasz będzie szczególnie pyszny z sezonowymi warzywami, najlepiej oczywiście z własnego ogródka.

Gulasz warzywny z dynią i kupaty
Gulasz warzywny z dynią i kupaty

1 godz. 10 min

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

• miazga dyniowa – 500 g

• marchewka duża – 1 szt.

• cebula – 1 szt.

• ziemniaki – 2 szt.

• wanny – 4 szt.

• koperek – 50 g

• czosnek – 3 ząbki

• gałka muszkatołowa – na czubku noża

• tymianek suszony – 1 łyżeczka.

• olej roślinny – 5 łyżek. l.

• sól

• mielony czarny pieprz

1. Dynię pokroić w dużą kostkę, ziemniaki i marchewkę w średnią. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę siekamy, a czosnek kroimy w plasterki.

2. Włóż kupaty do wrzącej wody i gotuj przez 2 minuty. Na dużej patelni rozgrzej połowę oleju roślinnego. Dodać kupaty i smażyć na złoty kolor. Ułożyć na talerzu i pokroić w plasterki.

3. Umieść ziemniaki na tej samej patelni i smaż, mieszając, aż do połowy ugotowane. Umieścić na talerzu. Na tej samej patelni podsmaż na przemian marchewkę i dynię (dodaj odrobinę oleju roślinnego).

4. Na patelnię wlać pozostały olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Zwróć do niego wszystkie smażone warzywa i kupaty. Sól, pieprz, dopraw tymiankiem i gałką muszkatołową. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Przy okazji

Warzywa na gulasz należy najpierw usmażyć osobno: w tym przypadku kawałki lepiej zachowają swój kształt, a danie będzie wyglądać bardziej apetycznie.

Uwaga dla gospodyni

Skład warzyw można zmieniać w zależności od pory roku i preferencji smakowych. Nie lubisz dyni? Użyj zestawu warzyw a la ratutouille: bakłażana, cukinii, pomidorów, słodkiej papryki.

Kupaty w stylu imereckim

Kupaty zrób to sam okazują się szczególnie soczyste i umiarkowanie tłuste, więc zwykle wszyscy je lubią.

Kupaty w stylu imereckim
Kupaty w stylu imereckim

1 godzina 30 minut

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

• tłusty miąższ wieprzowy – 700 g

• pulpa wołowa – 300 g

• smalec – 100 g

• cebule średnie – 2 szt.

• granat średni – 1 szt.

• czosnek – 2–6 ząbków

• mielony cynamon – 1/3 łyżeczki.

• berberys – 1 łyżeczka.

• sól, świeżo zmielony czarny pieprz

• gotowe jelita wieprzowe – 150 g

• olej do smażenia

1. Mięso wieprzowe i wołowe pokroić i posiekać siekierą możliwie najdrobniej. Posiekaj także smalec i cebulę. Czosnek rozetrzeć w moździerzu z solą na puree.

2. Wymieszaj mięso mielone, smalec, cebulę, czarny pieprz, cynamon i czosnek. Dodajemy odrobinę zimnej wody i dokładnie wyrabiamy rękoma, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.

3. Obierz pestki granatu ze skórki i błon. Do mielonego mięsa dodać pestki granatu i berberys, ponownie delikatnie wymieszać.

4. Nafaszeruj jelita wieprzowe mięsem mielonym. Zagotuj wodę w rondlu i zanurz wanny we wrzącej wodzie na 1 minutę.

5. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kupaty ze wszystkich stron, około 25–30 minut.

Przy okazji

Nie martw się o pestki granatu w kąpieli: prawie nie będą wyczuwalne, ale ten „dodatek” znacznie poprawi ich smak.

Uwaga dla gospodyni

W Gruzji gotowe kupaty nawleka się na długi patyk i wiesza w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu: w ten sposób można je przechowywać do 2 tygodni.

Babka z kiełbaskami i kurczakiem

Babka to tradycyjne danie kuchni białoruskiej, czyli zapiekanka z tartych ziemniaków ze smalcem i cebulą. Pobawiliśmy się tym przepisem dodając kurczaka i kupaty.

Babka z kiełbaskami i kurczakiem
Babka z kiełbaskami i kurczakiem

40 minut

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

• ziemniaki – 1,5 kg

• pulpa z udek kurczaka – 500 g

• kupaty – 400 g

• cebula średnia – 2 szt.

• smalec – 250 g

• kminek – 1 łyżeczka.

• sól, świeżo zmielony czarny pieprz

• śmietana do podania

1. Zamrozić kupaty i kurczaka na 30 minut przed gotowaniem, aby ułatwić ich krojenie. Kupaty pokroić w koła o grubości 1–1,5 cm. Kurczaka pokroić na mniej więcej takie same kawałki.

2. Smalec pokroić w kostkę o boku 1 cm. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni umieść smalec. Postaw na średnim ogniu i odparuj tłuszcz. Gdy smalec nabierze złotego koloru, odcedź większość tłuszczu i zachowaj.

3. Na patelnię ze smalcem włóż kurczaka, zwiększ ogień, smaż kawałki na złoty kolor. Dodać kminek, kiełbasę i cebulę, smażyć kolejne 5 minut, często mieszając. Zdjąć z ognia.

4. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnej tarce. Dodać wytopiony smalec, sól i pieprz.

5. W…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja