Odkryj tajemnice gotowania mleka: dla owsianki, zupy, kakao i nie tylko. Nie wszystko jest takie oczywiste, jak się wydaje!

Jak ugotować mleko na owsiankę, zupę, kakao: okazuje się, że nie wszystko jest takie oczywiste

Jak ugotować mleko na owsiankę, zupę, kakao: okazuje się, że nie wszystko jest takie oczywiste

Czy kupiłeś w sklepie mleko pasteryzowane czy sterylizowane? Wtedy na pewno nie będziesz miał pytania, czy trzeba to gotować: w końcu wszystkie patogenne mikroorganizmy są „zabijane” w mleczarni. Ale w przypadku świeżego mleka kupowanego od rolników lub nalewanego z beczki (często dostarczane jest ono na podwórka w dzielnicach mieszkalnych) wymagania są rygorystyczne: mleko należy poddać obróbce cieplnej, zagotować lub zagotować. Zastanówmy się, jak prawidłowo ugotować/zagotować mleko (łącznie z przygotowaniem owsianki mlecznej), aby się nie przypaliło, nie uciekało i maksymalnie zachowało swoje korzystne właściwości.

Jak zagotować mleko

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak prawidłowo zagotować mleko
  • Jak gotować mleko na owsiankę
  • Jak gotować mleko na zupę mleczną
  • Jak zagotować mleko do napojów

Jak prawidłowo zagotować mleko

Zapewne każdy choć raz w życiu gotował mleko i w każdym z pięciu bojlerów pojawił się problem – mleko wyciekło lub spaliło się. A przynajmniej o tym myślał i z niepokojem patrzył na wrzące mleko, aby takie zdarzenia nie miały miejsca. Trzeba oczywiście uważać na mleko w rondlu i nie oddalać się od niego. Ale jest jeszcze kilka trików, aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu wydobywającego się mleka, mycia kuchenki i czyszczenia patelni.

Aby zapobiec wyciekaniu mleka, przestrzegaj zasad gotowania
Aby zapobiec wyciekaniu mleka, przestrzegaj zasad gotowania

  1. Wybór naczynia do gotowania mleka. Patelnia musi być wykonana ze stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością.
  2. Przed wlaniem mleka na patelnię należy przepłukać patelnię zimną wodą – zapobiegnie to przywieraniu mleka do dna i przypalaniu.
  3. Aby mleko nie wyciekało, wytrzyj wewnętrzną ściankę garnka serwetką lekko zwilżoną roztopionym masłem. Mleko nie będzie mogło „przylgnąć” do ścian i unieść się do góry.
  4. Wlać mleko do rondla i zagotować mleko na średnim ogniu.
  5. Od czasu do czasu mieszaj mleko. Robię to drewnianą łyżką z długą rączką – jest to dla mnie bardzo wygodne.
  6. Gdy na powierzchni mleka pojawi się gęsta, wznosząca się piana, oznacza to, że mleko się zagotowało. Temperatura wrzenia mleka 95 °C. Jeśli nie chcemy, aby po wystygnięciu utworzył się gruby, tłusty film, pianę można usunąć za pomocą sitka. Chociaż są fani tej konkretnej pianki. Ale to jest tłuszcz mleczny, a zawartość cholesterolu jest bardzo wysoka.
  7. Po odtłuszczeniu ponownie postaw mleko na ogniu i zagotuj.

Mleko jest gotowe do picia na ciepło lub na zimno.

Wskazówka: po zagotowaniu należy umyć patelnię najpierw zimną wodą, a następnie gorącą wodą i produktem.

Jak gotować mleko na owsiankę

Podczas przygotowywania owsianki mleko poddawane jest obróbce cieplnej. Nadal będziesz musiał go podgrzać, aż się zagotuje, ponieważ przygotowane (gotowane) płatki należy zalać gorącym mlekiem.

Zdrowsze jest gotowanie płatków owsianych, kaszy manny, ryżu, prosa, kaszy perłowej do połowy ugotowanej w wodzie, a następnie wlać mleko i doprowadzić owsiankę do gotowości.

Przed wlaniem mleka (świeżego lub gotowanego) do owsianki należy je zagotować, a następnie zalać płatki gorącym mlekiem, w przeciwnym razie płatki staną się twarde, a owsianka straci smak.

Jak gotować mleko na zupę mleczną

W przypadku zupy mlecznej należy najpierw zagotować mleko, a następnie zalać nim ugotowany makaron lub płatki zbożowe
W przypadku zupy mlecznej należy najpierw zagotować mleko, a następnie zalać nim ugotowany wermiszel lub płatki zbożowe

Aby przygotować zupy mleczne, nadzienia – płatki zbożowe, makaron, kluski – najpierw gotuje się w wodzie, aż będą gotowe. Następnie wodę spuszcza się, a płatki, makaron lub kluski zalewa mlekiem.

Mleko (świeże lub gotowane) należy zagotować i gorącym mlekiem zalać polewę. Zagotuj zupę, dodaj sól i cukier do smaku.

Jak zagotować mleko do napojów

Wypicie filiżanki gorącej kawy, kakao czy herbaty o poranku to dla wielu obowiązkowy rytuał: pomaga obudzić się i nabrać energii o poranku. Napoje na bazie mleka są również sycące. Jeśli mleko jest pasteryzowane lub sterylizowane, nie ma problemu, natomiast jeśli jest surowe, po dodaniu do gorącego napoju może się zwarzyć. Dlatego mleko należy gotować i przechowywać w lodówce. A następnie użyj go do przygotowania napojów.

Herbata lub kawa z mlekiem to dobry sposób na naładowanie energii nie tylko o poranku. Aby taki napój był smaczny i poprawny, musisz znać kilka niuansów.
Herbata lub kawa z mlekiem to dobry sposób na naładowanie energii nie tylko o poranku. Aby taki napój był smaczny i poprawny, musisz znać kilka niuansów.

Dla smaku do kawy dodaje się odrobinę mleka lub śmietanki: najczęściej są to pasteryzowane produkty mleczne z opakowania. Lub wstępnie przegotowane mleko. Zimno czy gorąco to kwestia gustu i pożądanej temperatury ulubionego napoju.

Ale po przygotowaniu kakao lub herbaty wszystko jest trochę inne. Przyjrzyjmy się bliżej.

Aby przygotować kakao, mleko należy doprowadzić do wrzenia i dopiero wtedy dodać je do mieszanki proszku kakaowego i cukru w ​​dwóch etapach. Aby napój był całkowicie gotowy, ponownie zagotuj kakao i mleko. Gotowanie mleka do przygotowania kakao jest obowiązkowe: po pierwsze, nie tworzą się grudki, a po drugie, ryzyko zsiadłości mleka podczas gotowania kakao jest wyeliminowane, jeśli użyto surowego mleka.

Herbatę pije się zazwyczaj gorącą lub ciepłą. Dlatego mleko do przygotowania herbaty powinno mieć tę samą temperaturę.

Przygotowując herbatę po angielsku, najpierw do filiżanki wlewa się mleko, a następnie liście herbaty. Aby napój dobrze smakował, a mleko się nie zsiadło, należy go zagotować. A co najważniejsze, jest bezpieczny dla zdrowia.

Pachnący HAi masala i Himalayan gotujemy od razu z przyprawami w wodzie, następnie dodajemy mleko i ponownie gotujemy. Do ich przygotowania ważne jest również, aby nie zwijały się podczas gotowania. Dlatego dla pewności lepiej jest używać gotowanego mleka, chociaż przygotowując te herbaty, mleko będzie ponownie gotowane z przyprawami.

Herbatę mongolską (zieloną płytkę) parzy się natychmiast z mlekiem. Oczywiście w tym przypadku mleko poddawane jest obróbce cieplnej i nie trzeba się obawiać, że się zważy, jeśli mamy gwarancję świeżości. Ale gotowane jest nadal bezpieczniejsze.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #mlekoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja