Niezwykłe techniki malowania jajek: od wykorzystania serwetek i ryżu, po decoupage i niespotykane zastosowanie pianki do golenia!

Niezwykłe pomysły na malowanie jajek: od serwetek i ryżu po decoupage i piankę do golenia

Niezwykłe pomysły na malowanie jajek: od serwetek i ryżu po decoupage i piankę do golenia

Pieczenie ciast wielkanocnych i malowanie jajek na Wielkanoc stało się dobrą tradycją w wielu rodzinach. Element religijny uzupełnia tu radość z przebudzenia natury i pojawienia się nowych planów i nadziei. Teraz w sklepach jest wiele naklejek, kalkomanii i różnych barwników, ale oferujemy bardziej oryginalne pomysły – ryż, piankę do golenia, świeże kwiaty i wiele więcej.

Niezwykłe pomysły na malowanie jajek: od serwetek i ryżu po decoupage i piankę do golenia

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jajko jako symbol Wielkanocy
  • Naturalne barwniki
  • Dostępne materiały: ryż, pianka do golenia itp.
  • Malowane jajka z wzorem botanicznym
  • Decoupage na pisankach
  • Różowe barwniki cebulowe
  • Jajka marynowane z burakami
  • Marmurowe jajka
  • Jajka w sosie sojowym

Jajko jako symbol Wielkanocy

Kurze jajo to symbol życia i zmartwychwstania, który pojawił się na długo przed chrześcijaństwem i był obecny wśród różnych ludów. Archeolodzy znaleźli malowane jajka w starożytnych etruskich kurhanach, podawano je także podczas świąt w starożytnym Iranie i Azerbejdżanie.

W chrześcijaństwie jajko stało się jednym z głównych atrybutów Wielkanocy. Według legendy Maria Magdalena, dowiedziawszy się o zmartwychwstaniu Jezusa, przyszła do cesarza rzymskiego, dała mu jajko i powiedziała: „Chrystus zmartwychwstał!” Tyberiusz odpowiedział, że nie może w to uwierzyć, podobnie jak w to, że jajko nagle zmieni kolor na czerwony. W tej samej sekundzie jajko zmieniło kolor na szkarłatny.

Naturalne barwniki

Naturalne barwniki do jaj: łuski cebuli, kurkuma, jagody, czerwona kapusta, szpinak, buraki
Naturalne barwniki do jaj: łuski cebuli, kurkuma, jagody, czerwona kapusta, szpinak, buraki

Oprócz zwykłej skórki cebuli do barwienia można użyć innych naturalnych produktów. Buraki sprawią, że jajka będą różowe, czerwona kapusta zmieni kolor na niebieski, kurkuma na żółty, a szpinak na zielony. Aby uzyskać ciemnobrązowe odcienie, odpowiednia jest mocna herbata lub czarna kawa.

Kolejnym naturalnym barwnikiem jest wino. Wcale nie jest konieczne, aby napój był drogi i wysokiej jakości. Wystarczy umieścić jajka w rondlu, dodać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw jajka w winie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Jeśli masz czerwone wino, to w przypadku czystych odcieni burgunda bez zażółcenia lepiej jest brać jajka z białymi skorupkami. Ale do białego wina potrzebne są brązowe jajka i trochę cukru. Nie będzie dramatycznej zmiany koloru, ale pojawi się bardzo przyjemny połysk.

Naturalne barwniki są niezastąpione przy alternatywnych sposobach barwienia jajek serwowanych bez skorupki.

Dostępne materiały: ryż, pianka do golenia itp.

Jajka zabarwione na ryżu wychodzą jasne, z niezwykłymi inkluzjami – wygląda to bardzo pięknie! Weź małą torebkę, wsyp do niej około 100 g ryżu, dodaj 34 łyżeczki barwnik (należy go najpierw rozcieńczyć w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu), a także ocet. Delikatnie zagnieć torebkę, aby barwnik równomiernie się rozprowadził, a następnie włóż do niej świeżo ugotowane jajka. Uwaga: jajka muszą być gorące! Zawiąż torbę i pozostaw na kilka minut. Krashenki są gotowi.

Jest jeszcze jeden bardzo prosty i oryginalny sposób na pokolorowanie jajek na Wielkanoc – użyj pianki do golenia. Na początek przygotowane jajka należy umieścić w roztworze octu na 12 godziny. Skorupa lekko się rozrzedzi, dzięki czemu barwnik będzie mógł równomierniej się rozłożyć. Kolejnym krokiem jest rozprowadzenie pianki do golenia w pojemnikach i dodanie kilku kropli barwnika spożywczego, najlepiej w żelu. Mieszaj kolory do uzyskania gładkiej masy, a jeśli wolisz fantazyjne wzory, po prostu delikatnie połącz barwnik z pianką. Do powstałej masy wbijamy jajka i odstawiamy na co najmniej 15 minut, ale lepiej dłużej. Następnie wyjmij je szczypcami i osusz papierowymi ręcznikami.

Oszałamiająco piękne pisanki można uzyskać przy użyciu naturalnego jedwabiu, dekoracyjnej taśmy do paznokci, jasnych papierowych serwetek ze wzorem, a nawet świeżych kwiatów. Zebraliśmy dla Ciebie kilka sposobów kolorowania jajek: od tradycyjnych po bardzo oryginalne.

Malowane jajka z wzorem botanicznym

Okazuje się, że nie można jeść tylko ulubionych warzyw. W wykonaniu nietypowych wzorów na pisankach pomogą nam liście pietruszki i kolendry.

Malowane jajka z wzorem botanicznym
Malowane jajka z wzorem botanicznym

30 minut

10 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • jaja kurze białe – 10 szt.
  • sól – 1 duża szczypta
  • skórka czerwonej cebuli
  • gałązki kolendry lub pietruszki

1. Odetnij skarpetkę z cienkiej nylonowej pończochy i zawiąż jeden koniec mocnym węzłem. Napełnij duży rondel gorącą wodą, dodaj łuski cebuli i zagotuj. Zdjąć z ognia i pozostawić wodę do ostygnięcia, pod przykryciem.

2. Dokładnie opłucz jajka i osusz warzywa ręcznikami papierowymi. Kolendrę podziel na małe gałązki o długości około 2,5 cm, połóż 2-3 gałązki na mokrym jajku i mocno dociśnij, aby się posklejały.

3. Umieść jajko w pończosze, zawiąż drugi węzeł tak, aby tkanina ściśle przylegała do jajka. Jeśli liście trochę się poruszyły, ostrożnie je wyprostuj. Umieść następne jajko, zrób supeł, potem trzecie itd.

4. Jajka z łuską włóż do rondelka, postaw na średnim ogniu, dodaj sól i gotuj przez 3 minuty po zagotowaniu. Następnie wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i odstaw na 20 minut. Gotowe jajka opłucz zimną wodą i podawaj.

Uwaga dla gospodyni

Oprócz kolendry lub pietruszki możesz użyć dowolnych liści jadalnych warzyw.

Przydatne rady

Bardzo świeże warzywa nie trzymają się dobrze. Do tego przepisu użyj zwiędłej kolendry lub pietruszki. Co więcej, wygląd liści jest zupełnie nieistotny.

Decoupage na pisankach

Niezwykły, prosty, piękny i niedrogi sposób na ozdobienie jajek na Wielkanoc. Koniecznie spróbuj!

Decoupage na pisankach
Decoupage na pisankach

40 minut

3 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • jaja kurze – 3 szt.
  • mąka – 1 łyżka. l.
  • kolorowe serwetki ze wzorem

1. Wyjmij jajka z lodówki na 1 godzinę przed gotowaniem. Ważne jest, aby nagrzały się do temperatury pokojowej i nie pękały podczas obróbki cieplnej.

2. Jajka włóż do małego rondla lub chochli, dodaj wodę i sól. Gotuj po ugotowaniu 810 minut, następnie spłucz zimną wodą.

3. Do osobnego pojemnika wsyp 1/2 łyżki mąki. l. wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Otrzymasz pastę.

4. Wytnij wymaganą liczbę wzorów z wielokolorowych serwetek. Pozostaw tylko najwyższą warstwę papieru.

5. Udekoruj jajka na twardo wzorami, sklejając je schłodzoną pastą. Pozostawić do lekkiego wyschnięcia i podawać.

Przy okazji

Możesz także wykonać własny rysunek na białych serwetkach: używaj długopisów i ołówków, które nie rozprzestrzeniają się pod wpływem wilgoci.

Uwaga dla gospodyni

Nie zapomnij o kontrastach. Jasne wzory będą pięknie wyglądać na białych jajkach, a delikatne, bardzo jasne na brązowych.

Różowe barwniki cebulowe

Pomimo obfitości barwników chemicznych na półkach sklepowych, skórki cebuli są nadal uważane za najpopularniejszy sposób barwienia jaj.

Różowe barwniki cebulowe
Różowe barwniki cebulowe

30 minut

5 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • świeże białe jaja kurze – 5 szt.
  • sól – 1 łyżka. l.
  • łuska 510 żarówek

rafinowany olej słonecznikowy – 1/2 łyżki. l.

1. Włóż łuski cebuli do rondla o pojemności około 1,5 litra. Wskazane jest lekkie roztarcie łuski w dłoniach, aby pozbyć się zbyt dużych kawałków. Następnie spłucz go bieżącą wodą. Ostrożnie odcedź brudną wodę przez sito i dodaj około 1 litra czystej, zimnej wody.

2. Postaw patelnię na kuchence i na dużym ogniu zagotuj wodę ze łuskami cebuli. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez około 1520 minut, aż uzyska ciemnobrązowy kolor. Całkowicie schłódź gotowy bulion w temperaturze pokojowej.

3. Wlać 1 do schłodzonego bulionu1,5 łyżki. l. sól, następnie ułóż umyte jajka, przykryj kawałkami skórki cebuli na wierzchu. Jajka układamy tak, aby nie stykały się zbyt mocno, w przeciwnym razie mogą nierównomiernie wybarwić się.

4. Pozostaw jajka w temperaturze pokojowej na 23 godziny. Od czasu do czasu obracaj je łyżką. Jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu, możesz pominąć ten krok.

5. Postaw patelnię na ogniu, zagotuj i ugotuj jajka 810 minut, od czasu do czasu je obracając.

6. Opłucz gotowe jajka zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Zwilż szmatkę niewielką ilością bezwonnego oleju roślinnego i delikatnie przetrzyj kolorową skorupę. Dzięki temu będzie jaśniej. Usuń pozostały olej za pomocą ręczników papierowych. Podawać.

Uwaga dla gospodyni

Odwar ze skórek cebuli może znacznie zabrudzić patelnię. Naczynia emaliowane na biało mogą nie zostać całkowicie umyte.

Przydatne rady

Skórki do barwienia jaj (kolory) można stosować zarówno ze zwykłej złotej cebuli, jak i w mieszaninie ze skórkami z czerwonej cebuli, przy czym w zależności od ilości i rodzaju łuski jaja wychodzą w różnej kolorystyce: od jaśniejszej, żółtawo-pomarańczowej , do ciemnego burgunda. Będziesz potrzebował sporo łusek, więc lepiej zacząć je zbierać wcześniej.

Jajka marynowane z burakami

Jajka marynowane to oryginalna przekąska porcjowana, szczególnie popularna w okresie Wielkanocy. Najtrudniejszą rzeczą jest tutaj przygotowanie marynaty, a cała reszta to kwestia kilku minut.

Jajka marynowane z burakami
Jajka marynowane z burakami

przygotowanie: 24 godziny

gotowanie: 45 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • duże buraki – 2 szt.
  • jajka na twardo – 8 szt.
  • ocet jabłkowy – 300 ml
  • cebula czerwona – 1 szt.
  • cukier – 3 łyżki. l.
  • suszone zioła włoskie – 2 łyżki. l.
  • nasiona gorczycy – 1 łyżka. l.
  • pieprz czarny – 1 łyżka. l.
  • koperek – 4 gałązki

Do sosu:

  • śmietana – 100 g
  • chrzan – 2 łyżki. l.
  • Musztarda Dijon – 2 łyżki. l.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Obrane buraki pokroić w plastry o grubości 1 cm i włożyć do rondla. Dodać cukier, sól, gorczycę, ziarna pieprzu i włoskie zioła. Zalać octem i 300 ml wody i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 15 minut. Wyjmij marynatę z pieca i pozostaw do zaparzenia na 30 minut.

2. Jajka obrać i umieścić w dużym pojemniku. Dodać cebulę pokrojoną w półpierścienie, ugotowane buraki z marynaty i 3 gałązki koperku. Zalać marynatą, zamknąć pojemnik pokrywką i wstawić do lodówki na 24–48 godzin.

3. Na sos ubić śmietanę z chrzanem i musztardą, posolić i doprawić pieprzem.

4. Jajka przekrój wzdłuż i ułóż na dużym talerzu. Dodaj plasterki buraków. Sosem polej jajka i udekoruj cebulą. Przed podaniem posyp drobno posiekanym koperkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Uwaga dla gospodyni

Na tej samej zasadzie możesz przygotować jajka marynowane w kurkumie. Okażą bogaty żółty kolor. Zamiast jaj kurzych można wziąć jaja przepiórcze.

Przydatne rady

Jajko marynowane to bardzo popularne danie w Chinach i niektórych krajach Europy. Początkowo zwyczajem było marynowanie jaj kurzych w celu zwiększenia trwałości produktu.

Marmurowe jajka

W Chinach jajka te podawane są w dużych uroczystych menu. Dzięki długotrwałemu gotowaniu w mocnym naparze herbacianym uzyskuje się białko o pięknym marmurkowym wzorze. Dlaczego nie podać tej ciekawej przystawki na wielkanocny stół?

Marmurowe jajka
Marmurowe jajka

2 godziny 15…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja