Niezwykle niesamowite dania od Jamiego Olivera

Niezwykle niesamowite dania od Jamiego Olivera

Nie tylko burger, ale rewelacyjny burger, nie same buraki, ale rewelacyjne buraki, nie klasyczna tarta tatin, ale śliwka z lodami – o to właśnie chodzi Jamiego Olivera. Spróbujmy jego wspaniałych potraw i cieszmy się nazwami!

Jamie Oliver, zdjęcie: Paul Stuart © buraczanyJamie Oliver, zdjęcie: Paul Stuart © O czym porozmawiamy w artykule:Niesamowite burakiNiesamowite burgery wieprzowe Tarta śliwkowa tatin

Niesamowite buraki

Sałatka z buraków i mandarynek? Dlaczego nie? Przygotuj oryginalną sałatkę o jasnym i niezwykłym smaku według przepisu Jamiego Olivera, a Twoja opinia na temat połączenia niepasujących do siebie rzeczy na pewno się zmieni.

Niesamowite buraki (zdjęcie Copyright © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017)
Niesamowite buraki (zdjęcie Copyright © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017)

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • młode buraki w różnych kolorach – 600 g
  • mandarynki – 4 szt.
  • estragon – ½ pęczka (15 g)
  • kruchy ser kozi – 100 g
  • orzechy włoskie łuskane – 40 g
  1. Większe buraki przekrawamy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 15–20 minut, aż będzie miękka (liście wyrzucić).
  2. W międzyczasie do miski wyciśnij sok z 1 mandarynki, wymieszaj go z 1 łyżką. oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodać odrobinę octu winnego. Pozostałe mandarynki obierz, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na talerzach.
  3. Odcedź wodę z patelni z burakami, ostudź je pod bieżącą zimną wodą i usuń skórkę.
  4. Kilka buraków pokroić w plasterki, całość polać sosem mandarynkowym. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, dodać estragon i liście buraków. Ułożyć na talerzach, posypać serem i orzechami włoskimi, skropić oliwą z pierwszego tłoczenia.

Niesamowite burgery wieprzowe

Osobisty wkład Jamiego w popularyzację burgerów. Autorski przepis Olivera z serem pleśniowym, słodką gruszką i mieszanką różnych liści sałaty z pewnością znajdzie tysiące fanów.

Niesamowite burgery wieprzowe (zdjęcie Copyright © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017)
Niesamowite burgery wieprzowe (zdjęcie Copyright © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017)

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • dojrzała słodka gruszka – 1 szt.
  • mieszanka szpinaku, rukoli i rzeżuchy – 50 g
  • mielona wieprzowina – 150 g
  • bułka miękka do burgerów – 1 szt.
  • ser pleśniowy – 30 g
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • czerwony ocet winny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  1. Gruszkę pokroić w długie, cienkie plasterki. Delikatnie wymieszaj z liśćmi sałaty, skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i octem z czerwonego wina, dopraw solą i czarnym pieprzem.
  2. Mięso mielone wymieszaj rękami, dodaj szczyptę soli i pieprzu, uformuj kotlet o grubości 1 cm. Posmaruj 1 łyżeczką. oliwę z oliwek, włóż na dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą i smaż na dużym ogniu przez 2 minuty. Smażymy połówki bułki jednocześnie z obu stron.
  3. Odwróć burgera i smaż przez kolejne 2 minuty. Obok pokruszyć ser i poczekać, aż się rozpuści. Poruszaj burgerem po patelni tak, aby pokrył się roztopionym serem i przełóż go do bułki. Na wierzchu ułóż warzywa i gruszkę, przykryj drugą połówką, lekko odciśnij i podawaj z pozostałą sałatką.

Tarta śliwkowa tatin

Klasyczna tarta tatin robiona jest z jabłkami. Ale to ciasto z otwartą twarzą jest tak popularne, że pojawiło się wiele wersji tarte tatin z innymi owocami i jagodami. Jamie robi to ze śliwkami i syropem klonowym i podaje z gałką lodów, jak strudel.

Tarta śliwkowa tatin (zdjęcie Copyright © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017)
Tarta śliwkowa tatin (zdjęcie Copyright © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017)

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • dojrzałe śliwki w różnych kolorach – 600 g
  • mielony cynamon – 1 łyżeczka.
  • syrop klonowy – 120 ml
  • ciasto francuskie – 320 g
  • lody waniliowe – 6 gałek
  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Na średnim ogniu umieść żaroodporną patelnię z powłoką nieprzywierającą o średnicy 26 cm.
  2. Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i włóż na patelnię. Zalać 30 ml wody i gotować 1 minutę. Posyp połową cynamonu i skrop syropem klonowym. Przykryj warstwą ciasta, zawiń brzegi drewnianą szpatułką, odetnij nadmiar i w razie potrzeby zamknij dziurki.
  3. Piec na dolnej półce piekarnika przez 16 minut, aż ciasto się zarumieni i lekko zarumieni. Załóż rękawice kuchenne i ostrożnie przełóż ciasto na większy talerz. Podawać z gałką lodów waniliowych, odrobiną pozostałego cynamonu i kroplą oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.


Wszystkie te przepisy Jamiego Olivera wymyślone na potrzeby książki „5 składników. Szybko i łatwo”, który zadedykował pięciorgu swoim dzieciom.

Zdjęcie Jamie Oliver autorstwa Paula Stuarta ©

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Burger #tarta tatin #Jamie Oliver #sałatka z burakówPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja