Dżem melonowo-jabłkowy
Do przepisu
Dżem melonowo-jabłkowy przygotowany według naszego przepisu stanie się Twoim ulubionym deserem. Pachnące, słodkie i ze świeżą bułką – po prostu cud! Ponadto dżem kuchenny jest jednym ze sposobów zachowania witamin na długą zimę. Jabłka można kupić o każdej porze roku, ale melony mają krótki termin przydatności do spożycia. Nie każdy owoc południowy nadaje się do zbioru. Wybieraj te aromatyczne z lekko niedojrzałym miąższem. Powąchaj skórkę – powinna wydzielać przyjemny zapach melona, a nie trawy. Stuknij w niego – tępy dźwięk poinformuje Cię o dojrzałości owocu. Jeśli chodzi o jabłka, warto zdecydować się na owoce słodko-kwaśne, bo melon jest już bardzo słodki. Miąższ jabłkowy powinien być gęsty, a nie luźny. Analogicznie do tego przepisu można zrobić dżem na przykład z mieszanki jabłek i dyni. Nie bój się eksperymentować!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 884,00 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 3 godziny Używany: 2,70 g/1,95 g/215,47PustySKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 kg miąższu słodkiego melona 1,2 kg kwaśnych zielonych jabłek 700 g cukru 1–2 g kwasku cytrynowego Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka umyj pędzelkiem, pokrój na ćwiartki, usuń nasiona. Nie obieraj jabłek i staraj się w ogóle nie wycinać rdzenia (błony i skórka zawierają dużo pektyny, której potrzebujemy).
Krok 2
Do dużego rondla z grubym dnem i szczelną pokrywką wlać 100 ml wody, dodać jabłka. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez 30 minut.
Krok 3
Melona pokroić na małe kawałki, dodać do jabłek i dalej dusić bez przykrycia, mieszając, aż jabłka i melon połączą się w puree.
Krok 4
Puree jabłkowo-melonowe zmiel w blenderze i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się resztek skórki i błon jabłkowych.
Krok 5
Przełóż puree z powrotem na patelnię, dodaj cukier i kwas cytrynowy, zamieszaj i postaw na średnim ogniu. Ciągle mieszając szpatułką z długą rączką, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do niskiego. Gotuj, często mieszając (łopatką wzdłuż dna, ustawiając ją ściśle pod kątem) przez 2 godziny. Puree powinno ściemnieć i zgęstnieć.
Krok 6
Gotowy dżem przełożyć do wysterylizowanych słoików, przykryć pergaminem, ostudzić i zamknąć wysterylizowanymi pokrywkami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Korzystając z tego przepisu, możesz przygotować dżem morelowy.
PRZYDATNE RADY
Ilość kwasu cytrynowego w tym dżemie zależy od tego, jak kwaśne są jabłka.
PRZY OKAZJI
Na 100 g: białka 0,49 g (0,61% wartości dziennej) • tłuszcze 0,30 g (0,33%) • węglowodany 46,06 g (27,42%) • kcal 180,50 (10,03%) • sód 15,41 mg (1,06%) • cukier ogółem 35,07 g ( 70,14%) • NNKT 0,07 g (0,35%) • Błonnik pokarmowy 0,41 g (1,37 %)