Nie tylko boczniaki i pieczarki: jakie grzyby można znaleźć w sklepach na wiosnę i co z nich ugotować. Poznaj: enoki, eringi, inyer, muer, shiitake
Aromat grzybów błyskawicznie rozbudza apetyt, wypełniając całą kuchnię i gromadząc domowników przy wigilijnym stole. Wiosną, gdy nie nadeszła jeszcze pora na spokojne polowania, warto zwrócić szczególną uwagę na grzyby uprawne, gdyż oprócz znanych boczniaków i pieczarek można w nich znaleźć enoki, eringi, shiitake, muer i trochę inne ciekawe nazwy na półkach sklepowych. Co z nimi zrobić i jak nie popełnić błędu przy doborze składników?
O czym porozmawiamy w artykule:
- Enoki
- Shiitake
- Eringi
- Muer
- Inyer
- Shawarma z grillowanymi pierożkami
- Szybko marynowane grzyby eringi
- Grzyby drzewne i bakłażan w sosie pieprzowo-kokosowym
- Chrupiące shiitake z nasionami sezamu
- Zupa Miso z tofu i shiitake
- Shiitake z zielonym groszkiem i pieczonym czosnkiem
- Suflet jajeczny z shiitake
- Koreańskie grzyby enoki: jak je ugotować na patelni
Enoki
Grzyby Enoki, czyli grzyb miodowy ozimy, są szczególnie popularne w Korei i Japonii. Tam te długie białe nitki, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się nieco dziwne, smażone są w cieście i grillowane, marynowane, dodawane do zup, sałatek, nadzienia do ciast i burgerów. Istnieje opinia, że enoki jest bez smaku, ale nie jest to do końca prawdą. Tyle, że smak tych grzybów jest znacznie subtelniejszy niż większości innych, więc dodaje się ich mniej dla smaku, a więcej dla uzyskania wspaniałej chrupiącej konsystencji. Gotuj enoki z mięsem, ryżem, jajkami lub owocami morza.
Shiitake
Shiitake
Shiitake to jeden z najpopularniejszych grzybów uprawnych na świecie i niezbędny składnik kuchni japońskiej i chińskiej. Świeże shiitake można jeść na surowo, po prostu pokroić w cienkie plasterki i polać sosem śmietanowym lub dodać do sałatki warzywnej. Po wysuszeniu grzyby nieznacznie zmieniają swój smak: ogólnie przyjmuje się, że staje się bardziej intensywny. Dlatego namoczone shiitake dodaje się do różnych ramenów, duszone w sosach, grillowane lub smażone w woku.
Eringi
Eringi, czyli biały grzyb stepowy, nazywany jest także boczniakiem królewskim. Przede wszystkim ze względu na imponujący rozmiar, a także wartość odżywczą porównywalną z mięsem. Eringi wyróżniają się subtelnym grzybowym aromatem, delikatnym słodkawym smakiem i mięsistą konsystencją, bardziej przypominającą pierś kurczaka. Dlatego idealnie nadają się do smażenia zarówno na grillu, jak i na patelni. Dodaj je do makaronów, shawarmy, burgerów itp.
Muer
Muer
Muer, czyli grzyb drzewny, jest bardzo popularny w Japonii, Chinach i Tajlandii. Można powiedzieć, że w tych krajach dodają to do wszystkiego – od zupy po deser. Muer piecze się, smaży, gotuje, marynuje, dodaje do sosów i stosuje jako przyprawę. Jest niskokaloryczny i ma przyjemną chrupiącą konsystencję. Ponadto grzyb nie ma dokładnego czasu gotowania – podobnie jak na przykład pieczarki można jeść na surowo.
Inyer
Inyer – „srebrne uszy” czyli grzyb z białego drewna – uważany jest w Azji za prawdziwy przysmak. W smaku przypomina muer, ale jest słodsza, dlatego injerę dodaje się do zup, sałatek i wypieków. U nas te suszone grzyby można kupić w wyspecjalizowanych sklepach lub zamówić na targowiskach. Po namoczeniu zwiększają objętość o 6–8 razy, chłonąc wodę jak gąbka. Następnie musisz usunąć twarde korzenie i rozerwać grzyby rękami, pozostawiając piękny falisty kształt. PRZY okazji: injera ma również właściwości lecznicze i tonizujące, dlatego można ją parzyć w formie herbaty.
Shawarma z grillowanymi pierożkami
Obecnie shawarma to różnorodne nadzienia zawijane w podpłomyk, a nie tylko mięso ze specjalnego szaszłyka. W naszym przypadku są to grzyby eringi – są jednak bardzo mięsiste!
Shawarma z grillowanymi pierożkami
przygotowanie: 40 minut
gotowanie: 30 minut
4 porcje
Aby przygotować, potrzebujesz:
- grzyby eringi – 600 g
- olej roślinny – 100 g
- czosnek – 8 ząbków (40 g)
- Adżyka abchaska – 1 łyżeczka.
- przyprawy do mięsa – 1 łyżeczka.
- sól
Na sałatkę coleslaw:
- Kapusta pekińska – 400 g
- ogórki średnie – 4 szt. (400 g)
- cebula dymka – 1 średni pęczek (50 g)
- sok z cytryny – 3 łyżki. l. (45g)
- olej roślinny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Na sos serowy:
- serek śmietankowy lub twarogowy miękki – 200 g
- jogurt 6–9% tłuszczu – 200 g
- Adżyka abchaska – 1–2 łyżeczki
Dla shawarmy:
- sos pomidorowy z bazylią – 1 słoiczek (400 g)
- cienki chlebek pita – 4 arkusze
1. Pierścionki przekrój wzdłuż na 3 części. Każdą część pokroić płytko.
2. Oliwę wymieszać z startym czosnkiem i przyprawą do mięsa, obtoczyć pieczarki w marynacie na 30-40 minut.
3. Grilluj grzyby z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z ognia, zalać mieszaninę adjika 80 g wody, ponownie grillować na kolejne 30 sekund z każdej strony. Lekko ostudzić, pokroić jak mięso na shawarmę.
4. Wszystkie składniki sosu wymieszać na gładką masę.
5. Kapustę pokroić bardzo cienko, a powstałe paski pokroić na kawałki o długości 4 cm. Ogórek pokroić w paski. Drobno posiekaj zieloną cebulę. Kapustę, ogórek i cebulę połączyć, wymieszać, doprawić oliwą, cytryną, solą i pieprzem.
6. Posmaruj 2/3 każdego arkusza pity sosem pomidorowym. Ułóż eringi i sałatę wzdłuż bliższego brzegu i polej sosem serowym.
7. Zwiń chleb pita w rulon, zawijając otwarte końce do wewnątrz po pierwszym zwoju.
8. Smażyć shawarmę na złoty kolor. Można to zrobić na patelni, uciskając shawarmę grubą patelnią lub za pomocą opiekacza do kanapek/gofrownicy.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do przygotowania sałatki można użyć nie tylko kapusty pekińskiej, ale także młodej kapusty białej.
PRZY OKAZJI
Aby przygotować tę shawarmę w stylu kaukaskim, użyj satsbeli zamiast sosu pomidorowego i bazylii.
Szybko marynowane grzyby eringi
Marynowane grzyby są mile widzianymi gośćmi na każdym stole, czy to codziennym, czy świątecznym. Spróbujcie zrobić je według naszego przepisu – 15 minut pracy i gotowe!
Szybko marynowane grzyby eringi
przygotowanie: 4 godziny
gotowanie: 30 minut
Słoik o pojemności 800 ml
Aby przygotować, potrzebujesz:
- grzyby eringi (najlepiej mini) – 500 g
- ocet winny biały – 70 g
- olej roślinny – 70 g
- świeży korzeń imbiru – 2 cm (30 g)
- sól niejodowana – 15 g
- miód – 15 g
- czosnek – 3 ząbki (15 g)
- tymianek – 3 gałązki (10 g)
1. Małe grzyby zostaw w całości, a większe przekrój wzdłuż na pół. Zmiażdż czosnek płaską stroną noża. Imbir pokroić w bardzo cienkie plasterki.
2. Do rondla wlać oliwę, dodać imbir, czosnek i tymianek, postawić na średnim ogniu i smażyć 3 minuty. Wlać ocet, dodać miód i sól, wymieszać.
3. Dodać grzyby, wymieszać, przykryć pokrywką. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zwiększ ogień, gotuj przez 5 minut.
4. Grzyby przełożyć do słoika i odstawić na co najmniej 4 godziny. Możesz służyć.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast octu winnego białego można użyć naturalnego octu jabłkowego.
PRZY OKAZJI
Szybko marynowane marynaty można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 10 dni.
Grzyby drzewne i bakłażan w sosie pieprzowo-kokosowym
Grzyby drzewne i bakłażany w sosie pieprzowo-kokosowym to gorąca przystawka, która przypadnie do gustu miłośnikom niecodziennych smaków, wegetarianom i osobom poszczącym. Jeśli wolisz ostrzejsze, dodaj pastę Kochuzhdan lub kilka kropli Tabasco.
Grzyby drzewne i bakłażan w sosie pieprzowo-kokosowym
30 minut
4 porcje
Aby przygotować, potrzebujesz:
- grzyby leśne – 320 g
- bakłażany – 320 g
- mleko kokosowe – 320 ml
- cebula – 120 g
- słodka papryka – 120 g
- sos pieprzowy – 80 ml
- olej słonecznikowy – 60 ml
- sól – 8 g
- papryczka chili – 6 g
- pieprz czarny – 1/2 g
Aby przesłać:
- ciabatta – 100 g
- zielona cebula – 16 g
1. Zalać grzyby wrzącą wodą na 10 minut. Opłucz ciepłą bieżącą wodą, włóż do wrzącej wody na 3 minuty. Następnie spuść wodę i ostudź grzyby.
2. Bakłażany pokroić w dużą kostkę, a słodką paprykę i cebulę w paski.
3. Bakłażany podsmaż na oleju słonecznikowym na bardzo gorącej patelni, następnie dodaj słodką paprykę, po 1 minucie dodaj cebulę. Gotuj warzywa przez kilka minut, aby pozostały chrupiące.
4. Dodaj grzyby leśne, gotuj przez kolejne 30–40 sekund.
5. Doprawić przyprawami, dodać mleko kokosowe i sos pieprzowy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.
6. Podawać z suszonymi w piekarniku plasterkami ciabatty i posypać zieloną cebulką.
PRZY OKAZJI
Jeśli wolisz ostrzejsze, dodaj pastę Kochuzhdan lub kilka kropli Tabasco.
PRZY OKAZJI
Grzyby drzewiaste sprzedawane są na targowiskach, z dostawą online produktów egzotycznych oraz w sklepach specjalizujących się w kuchni azjatyckiej.
Chrupiące shiitake z nasionami sezamu
Shiitake, znany również jako shiitake, shiitake, czarny grzyb, grzyb żeń-szenia, dobrze komponuje się z ryżem, mięsem i wszelkimi sosami panazjatyckimi. Nieograniczona przestrzeń dla wyobraźni!
Chrupiące shiitake z nasionami sezamu
45 minut
2 porcje
Aby przygotować, potrzebujesz:
- shiitake – 400 g
- ryż basmati – 200 g
- sos sojowy – 50 ml
- skrobia kukurydziana – 3 łyżki. l.
- olej roślinny – 2–3 łyżki. l.
- ocet ryżowy – 2 łyżki. l.
- brązowy cukier – 2 łyżki. l.
- sezam – 2 łyżeczki.
- czosnek – 2 ząbki
- zielona cebula – 2 pióra
1. Do rondla o grubym dnie włóż ryż, dodaj 1 łyżeczkę. olej roślinny, sól i podgrzej, ciągle mieszając, 2 minuty. Zalać 320 ml gorącej wody i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do małego, przykryj rondel pokrywką i gotuj ryż przez 15 minut. Delikatnie wymieszaj widelcem i trzymaj w cieple.
2. Pieczarki pokroić w grube plastry, obtoczyć w skrobi kukurydzianej, nadmiar strząsnąć. Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni. Zmniejsz ogień do średniego i dodaj grzyby. Smażyć shiitake na złoty kolor, 7-8 minut.
3. Na patelnię dodać posiekany czosnek i cukier, zalać sosem sojowym i octem ryżowym, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Ugotowany ryż włóż do małych miseczek, posyp grzybami i sosem, posyp drobno posiekaną zieloną cebulą i ziarnami sezamu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast ryżu można ugotować te grzyby z makaronem, na przykład kaszą gryczaną (soba).
PRZY OKAZJI
Shiitake uważany jest za grzyb leczniczy, dlatego najlepiej spożywać go w małych ilościach (grzyby świeże nie więcej niż 200 g dziennie, grzyby suszone – do 60 g).
Zupa Miso z tofu i shiitake
Zupa Miso to szybkie, smaczne i zdrowe danie, które przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni panazjatyckiej. Jeśli chcesz, dodaj do niego inne grzyby, takie jak eringi, enoki itp.
Zupa Miso z tofu i shiitake
25 minut
2 porcje
Aby przygotować, potrzebujesz:
- bulion warzywny – 600 ml
- daikon – 200 g
- shiitake – 150 g
- marchewki – 1 szt.
- tofu – 100 g
- pasta miso – 2 łyżki. l.
- chipsy nori – 4 szt.
- zielona cebula – 2 łodygi
1. Shiitake pokroić w cienkie plasterki, daikon i marchewkę w cienkie paski, tofu w kostkę o boku 1–Drobno posiekaj zieloną cebulę.
2. Na patelnię wlać bulion warzywny, dodać pastę miso i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Ciągle mieszaj bulion trzepaczką lub szpatułką, aż pasta całkowicie się rozpuści.
3. Do bulionu dodać posiekane shiitake i gotować 4 minuty. Dodaj marchewkę i daikon i gotuj przez kolejne 3 minuty. Dodaj tofu i gotuj 3–4 minuty.
4. Połóż przygotowaną cebulę na talerzach. Wlać zupę, równomiernie rozprowadzając kostki tofu, warzywa i…