Nie tylko boczniaki i pieczarki: jakie grzyby można znaleźć w sklepach na wiosnę i co z nich ugotować. Poznaj: enoki, eringi, inyer, muer, shiitake

Nie tylko boczniaki i pieczarki: jakie grzyby można znaleźć w sklepach na wiosnę i co z nich ugotować. Poznaj: enoki, eringi, inyer, muer, shiitake

Nie tylko boczniaki i pieczarki: jakie grzyby można znaleźć w sklepach na wiosnę i co z nich ugotować. Poznaj: enoki, eringi, inyer, muer, shiitake

Aromat grzybów błyskawicznie rozbudza apetyt, wypełniając całą kuchnię i gromadząc domowników przy wigilijnym stole. Wiosną, gdy nie nadeszła jeszcze pora na spokojne polowania, warto zwrócić szczególną uwagę na grzyby uprawne, gdyż oprócz znanych boczniaków i pieczarek można w nich znaleźć enoki, eringi, shiitake, muer i trochę inne ciekawe nazwy na półkach sklepowych. Co z nimi zrobić i jak nie popełnić błędu przy doborze składników?

Nie tylko boczniaki i pieczarki: jakie grzyby można znaleźć w sklepach na wiosnę i co z nich ugotować. Poznaj: enoki, eringi, inyer, muer, shiitake

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Enoki
  • Shiitake
  • Eringi
  • Muer
  • Inyer
  • Shawarma z grillowanymi pierożkami
  • Szybko marynowane grzyby eringi
  • Grzyby drzewne i bakłażan w sosie pieprzowo-kokosowym
  • Chrupiące shiitake z nasionami sezamu
  • Zupa Miso z tofu i shiitake
  • Shiitake z zielonym groszkiem i pieczonym czosnkiem
  • Suflet jajeczny z shiitake
  • Koreańskie grzyby enoki: jak je ugotować na patelni

Enoki

Grzyby Enoki, czyli grzyb miodowy ozimy, są szczególnie popularne w Korei i Japonii. Tam te długie białe nitki, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się nieco dziwne, smażone są w cieście i grillowane, marynowane, dodawane do zup, sałatek, nadzienia do ciast i burgerów. Istnieje opinia, że ​​​​enoki jest bez smaku, ale nie jest to do końca prawdą. Tyle, że smak tych grzybów jest znacznie subtelniejszy niż większości innych, więc dodaje się ich mniej dla smaku, a więcej dla uzyskania wspaniałej chrupiącej konsystencji. Gotuj enoki z mięsem, ryżem, jajkami lub owocami morza.

Shiitake

Shiitake
Shiitake

Shiitake to jeden z najpopularniejszych grzybów uprawnych na świecie i niezbędny składnik kuchni japońskiej i chińskiej. Świeże shiitake można jeść na surowo, po prostu pokroić w cienkie plasterki i polać sosem śmietanowym lub dodać do sałatki warzywnej. Po wysuszeniu grzyby nieznacznie zmieniają swój smak: ogólnie przyjmuje się, że staje się bardziej intensywny. Dlatego namoczone shiitake dodaje się do różnych ramenów, duszone w sosach, grillowane lub smażone w woku.

Eringi

Eringi, czyli biały grzyb stepowy, nazywany jest także boczniakiem królewskim. Przede wszystkim ze względu na imponujący rozmiar, a także wartość odżywczą porównywalną z mięsem. Eringi wyróżniają się subtelnym grzybowym aromatem, delikatnym słodkawym smakiem i mięsistą konsystencją, bardziej przypominającą pierś kurczaka. Dlatego idealnie nadają się do smażenia zarówno na grillu, jak i na patelni. Dodaj je do makaronów, shawarmy, burgerów itp.

Muer

Muer
Muer

Muer, czyli grzyb drzewny, jest bardzo popularny w Japonii, Chinach i Tajlandii. Można powiedzieć, że w tych krajach dodają to do wszystkiego – od zupy po deser. Muer piecze się, smaży, gotuje, marynuje, dodaje do sosów i stosuje jako przyprawę. Jest niskokaloryczny i ma przyjemną chrupiącą konsystencję. Ponadto grzyb nie ma dokładnego czasu gotowania – podobnie jak na przykład pieczarki można jeść na surowo.

Inyer

Inyer – „srebrne uszy” czyli grzyb z białego drewna – uważany jest w Azji za prawdziwy przysmak. W smaku przypomina muer, ale jest słodsza, dlatego injerę dodaje się do zup, sałatek i wypieków. U nas te suszone grzyby można kupić w wyspecjalizowanych sklepach lub zamówić na targowiskach. Po namoczeniu zwiększają objętość o 68 razy, chłonąc wodę jak gąbka. Następnie musisz usunąć twarde korzenie i rozerwać grzyby rękami, pozostawiając piękny falisty kształt. PRZY okazji: injera ma również właściwości lecznicze i tonizujące, dlatego można ją parzyć w formie herbaty.

Shawarma z grillowanymi pierożkami

Obecnie shawarma to różnorodne nadzienia zawijane w podpłomyk, a nie tylko mięso ze specjalnego szaszłyka. W naszym przypadku są to grzyby eringi – są jednak bardzo mięsiste!

Shawarma z grillowanymi pierożkami
Shawarma z grillowanymi pierożkami

przygotowanie: 40 minut

gotowanie: 30 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • grzyby eringi – 600 g
  • olej roślinny – 100 g
  • czosnek – 8 ząbków (40 g)
  • Adżyka abchaska – 1 łyżeczka.
  • przyprawy do mięsa – 1 łyżeczka.
  • sól

Na sałatkę coleslaw:

  • Kapusta pekińska – 400 g
  • ogórki średnie – 4 szt. (400 g)
  • cebula dymka – 1 średni pęczek (50 g)
  • sok z cytryny – 3 łyżki. l. (45g)
  • olej roślinny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Na sos serowy:

  • serek śmietankowy lub twarogowy miękki – 200 g
  • jogurt 6–9% tłuszczu – 200 g
  • Adżyka abchaska – 12 łyżeczki

Dla shawarmy:

  • sos pomidorowy z bazylią – 1 słoiczek (400 g)
  • cienki chlebek pita – 4 arkusze

1. Pierścionki przekrój wzdłuż na 3 części. Każdą część pokroić płytko.

2. Oliwę wymieszać z startym czosnkiem i przyprawą do mięsa, obtoczyć pieczarki w marynacie na 30-40 minut.

3. Grilluj grzyby z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z ognia, zalać mieszaninę adjika 80 g wody, ponownie grillować na kolejne 30 sekund z każdej strony. Lekko ostudzić, pokroić jak mięso na shawarmę.

4. Wszystkie składniki sosu wymieszać na gładką masę.

5. Kapustę pokroić bardzo cienko, a powstałe paski pokroić na kawałki o długości 4 cm. Ogórek pokroić w paski. Drobno posiekaj zieloną cebulę. Kapustę, ogórek i cebulę połączyć, wymieszać, doprawić oliwą, cytryną, solą i pieprzem.

6. Posmaruj 2/3 każdego arkusza pity sosem pomidorowym. Ułóż eringi i sałatę wzdłuż bliższego brzegu i polej sosem serowym.

7. Zwiń chleb pita w rulon, zawijając otwarte końce do wewnątrz po pierwszym zwoju.

8. Smażyć shawarmę na złoty kolor. Można to zrobić na patelni, uciskając shawarmę grubą patelnią lub za pomocą opiekacza do kanapek/gofrownicy.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do przygotowania sałatki można użyć nie tylko kapusty pekińskiej, ale także młodej kapusty białej.

PRZY OKAZJI

Aby przygotować tę shawarmę w stylu kaukaskim, użyj satsbeli zamiast sosu pomidorowego i bazylii.

Szybko marynowane grzyby eringi

Marynowane grzyby są mile widzianymi gośćmi na każdym stole, czy to codziennym, czy świątecznym. Spróbujcie zrobić je według naszego przepisu – 15 minut pracy i gotowe!

Szybko marynowane grzyby eringi
Szybko marynowane grzyby eringi

przygotowanie: 4 godziny

gotowanie: 30 minut

Słoik o pojemności 800 ml

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • grzyby eringi (najlepiej mini) – 500 g
  • ocet winny biały – 70 g
  • olej roślinny – 70 g
  • świeży korzeń imbiru – 2 cm (30 g)
  • sól niejodowana – 15 g
  • miód – 15 g
  • czosnek – 3 ząbki (15 g)
  • tymianek – 3 gałązki (10 g)

1. Małe grzyby zostaw w całości, a większe przekrój wzdłuż na pół. Zmiażdż czosnek płaską stroną noża. Imbir pokroić w bardzo cienkie plasterki.

2. Do rondla wlać oliwę, dodać imbir, czosnek i tymianek, postawić na średnim ogniu i smażyć 3 minuty. Wlać ocet, dodać miód i sól, wymieszać.

3. Dodać grzyby, wymieszać, przykryć pokrywką. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zwiększ ogień, gotuj przez 5 minut.

4. Grzyby przełożyć do słoika i odstawić na co najmniej 4 godziny. Możesz służyć.

UWAGA DO GOSPODARKI

Zamiast octu winnego białego można użyć naturalnego octu jabłkowego.

PRZY OKAZJI

Szybko marynowane marynaty można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 10 dni.

Grzyby drzewne i bakłażan w sosie pieprzowo-kokosowym

Grzyby drzewne i bakłażany w sosie pieprzowo-kokosowym to gorąca przystawka, która przypadnie do gustu miłośnikom niecodziennych smaków, wegetarianom i osobom poszczącym. Jeśli wolisz ostrzejsze, dodaj pastę Kochuzhdan lub kilka kropli Tabasco.

Grzyby drzewne i bakłażan w sosie pieprzowo-kokosowym
Grzyby drzewne i bakłażan w sosie pieprzowo-kokosowym

30 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • grzyby leśne – 320 g
  • bakłażany – 320 g
  • mleko kokosowe – 320 ml
  • cebula – 120 g
  • słodka papryka – 120 g
  • sos pieprzowy – 80 ml
  • olej słonecznikowy – 60 ml
  • sól – 8 g
  • papryczka chili – 6 g
  • pieprz czarny – 1/2 g

Aby przesłać:

  • ciabatta – 100 g
  • zielona cebula – 16 g

1. Zalać grzyby wrzącą wodą na 10 minut. Opłucz ciepłą bieżącą wodą, włóż do wrzącej wody na 3 minuty. Następnie spuść wodę i ostudź grzyby.

2. Bakłażany pokroić w dużą kostkę, a słodką paprykę i cebulę w paski.

3. Bakłażany podsmaż na oleju słonecznikowym na bardzo gorącej patelni, następnie dodaj słodką paprykę, po 1 minucie dodaj cebulę. Gotuj warzywa przez kilka minut, aby pozostały chrupiące.

4. Dodaj grzyby leśne, gotuj przez kolejne 3040 sekund.

5. Doprawić przyprawami, dodać mleko kokosowe i sos pieprzowy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.

6. Podawać z suszonymi w piekarniku plasterkami ciabatty i posypać zieloną cebulką.

PRZY OKAZJI

Jeśli wolisz ostrzejsze, dodaj pastę Kochuzhdan lub kilka kropli Tabasco.

PRZY OKAZJI

Grzyby drzewiaste sprzedawane są na targowiskach, z dostawą online produktów egzotycznych oraz w sklepach specjalizujących się w kuchni azjatyckiej.

Chrupiące shiitake z nasionami sezamu

Shiitake, znany również jako shiitake, shiitake, czarny grzyb, grzyb żeń-szenia, dobrze komponuje się z ryżem, mięsem i wszelkimi sosami panazjatyckimi. Nieograniczona przestrzeń dla wyobraźni!

Chrupiące shiitake z sezamem
Chrupiące shiitake z nasionami sezamu

45 minut

2 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • shiitake – 400 g
  • ryż basmati – 200 g
  • sos sojowy – 50 ml
  • skrobia kukurydziana – 3 łyżki. l.
  • olej roślinny – 2–3 łyżki. l.
  • ocet ryżowy – 2 łyżki. l.
  • brązowy cukier – 2 łyżki. l.
  • sezam – 2 łyżeczki.
  • czosnek – 2 ząbki
  • zielona cebula – 2 pióra

1. Do rondla o grubym dnie włóż ryż, dodaj 1 łyżeczkę. olej roślinny, sól i podgrzej, ciągle mieszając, 2 minuty. Zalać 320 ml gorącej wody i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do małego, przykryj rondel pokrywką i gotuj ryż przez 15 minut. Delikatnie wymieszaj widelcem i trzymaj w cieple.

2. Pieczarki pokroić w grube plastry, obtoczyć w skrobi kukurydzianej, nadmiar strząsnąć. Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni. Zmniejsz ogień do średniego i dodaj grzyby. Smażyć shiitake na złoty kolor, 7-8 minut.

3. Na patelnię dodać posiekany czosnek i cukier, zalać sosem sojowym i octem ryżowym, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Ugotowany ryż włóż do małych miseczek, posyp grzybami i sosem, posyp drobno posiekaną zieloną cebulą i ziarnami sezamu.

UWAGA DO GOSPODARKI

Zamiast ryżu można ugotować te grzyby z makaronem, na przykład kaszą gryczaną (soba).

PRZY OKAZJI

Shiitake uważany jest za grzyb leczniczy, dlatego najlepiej spożywać go w małych ilościach (grzyby świeże nie więcej niż 200 g dziennie, grzyby suszone – do 60 g).

Zupa Miso z tofu i shiitake

Zupa Miso to szybkie, smaczne i zdrowe danie, które przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni panazjatyckiej. Jeśli chcesz, dodaj do niego inne grzyby, takie jak eringi, enoki itp.

Zupa Miso z tofu i shiitake
Zupa Miso z tofu i shiitake

25 minut

2 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • bulion warzywny – 600 ml
  • daikon – 200 g
  • shiitake – 150 g
  • marchewki – 1 szt.
  • tofu – 100 g
  • pasta miso – 2 łyżki. l.
  • chipsy nori – 4 szt.
  • zielona cebula – 2 łodygi

1. Shiitake pokroić w cienkie plasterki, daikon i marchewkę w cienkie paski, tofu w kostkę o boku 1Drobno posiekaj zieloną cebulę.

2. Na patelnię wlać bulion warzywny, dodać pastę miso i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Ciągle mieszaj bulion trzepaczką lub szpatułką, aż pasta całkowicie się rozpuści.

3. Do bulionu dodać posiekane shiitake i gotować 4 minuty. Dodaj marchewkę i daikon i gotuj przez kolejne 3 minuty. Dodaj tofu i gotuj 34 minuty.

4. Połóż przygotowaną cebulę na talerzach. Wlać zupę, równomiernie rozprowadzając kostki tofu, warzywa i…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja