Do przepisu
Imbir i miód to klasyczne połączenie, które często wykorzystuje się nie tylko w napojach, ale także w sosach. Aby przygotować nalewkę imbirową z chrzanem dokładnie według własnego gustu, trzeba znać jeden prosty lifehack. Jeśli pokroisz imbir i chrzan na cienkie plasterki, nalewka stanie się bardziej miękka i tłusta, ale jeśli ją zetrzesz, będzie zbyt mocna, po prostu wyłupisz sobie oczy.
Złożoność: łatwo Kalorie: 248,19 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 0,35 g/0,04 g/2,92Bez obróbki cieplnejKuchnia rosyjskaKolacjaZsypDrinkNalewkiWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizm23 lutegoUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokPiknikSKŁADNIKI NA 10 PORCJI100 g świeżego korzenia chrzanu3 cm świeży korzeń imbiru1 łyżka. Miód5-6 liści porzeczki, świeżych lub suszonych1 litr wódki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Chrzan obrać, pokroić w cienkie plasterki i pozostawić na talerzu do wyschnięcia na kilka godzin, niczym nie przykrywając, aby nadmiar wilgoci został usunięty.
Krok 2
Imbir obierz i również pokrój w cienkie plasterki.
Krok 3
Chrzan i imbir włóż do słoika i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wlać szklankę wódki i dobrze wymieszać.
Krok 4
Dolać resztę wódki, szczelnie zamknąć słój zdejmowaną pokrywką i odstawić na tydzień w ciemne, chłodne miejsce (w szafie lub piwnicy). Codziennie potrząsaj słoiczkiem lub otwieraj i mieszaj zawartość.
Krok 5
Nalewkę przecedzić najpierw przez drobne sito, następnie przez dwie lub trzy warstwy gazy lub filtra do kawy, aż będzie całkowicie przezroczysta.
Krok 6
Nalewkę przelać do butelki, zakręcić i odstawić na 3-4 dni.