Naleśniki z szynką i serem
gastronomia 16 lutego 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Naleśniki z szynką i serem to propozycja na śniadanie, lunch lub kolację, w której wygrywają obie strony. Prawie każdy lubi to danie, dlatego w mgnieniu oka znika z talerza. Mówi się, że wśród „kupnych” mrożonych naleśników największą popularnością cieszą się te z szynką i serem. Ale trzeba przyznać, że domowe jest o wiele smaczniejsze, ponieważ przygotowując danie własnymi rękami, masz absolutną pewność jakości wszystkich składników. Poza tym zrobienie naleśników z szynką i serem zajmie bardzo mało czasu i po prostu nie będą potrzebne żadne specjalne umiejętności kulinarne.
Złożoność: łatwo Kalorie: 828,51 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 50 minut Używany: 38,62 g/55,74 g/64,59KolacjaNaleśnikiDrugie daniePiekarniaDanie głównePilawWegetarianizmMenu dla dzieciKarnawałNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 3 PORCJEjaja C0 – 3 szt.cukier – 40 gsól – 10 gmleko o zawartości tłuszczu 3,2% – 180 mlmąka – 250 gwoda pitna – 200 mlolej roślinny – 2 łyżki. l.ser twardy – 250 gkiełbasa gotowana – 250 golej roślinny do smażenia i natłuszczania naleśników – według uznania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto naleśnikowe. Jajka ubić trzepaczką z cukrem i solą. Wlać mleko. Ubij ponownie. Mąkę przesiej przez drobne sito. Dodać do mieszanki jajeczno-mlecznej. Mieszamy trzepaczką, tak aby nie było grudek.
Krok 2
Doprowadzić wodę pitną do wrzenia. Następnie cienkim strumieniem, ciągle mieszając, wlewać do masy jajeczno-mącznej. Pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 3
Zetrzyj ser do nadzienia naleśników na grubej tarce. Ugotowaną kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Do ciasta naleśnikowego dodaj olej roślinny i wymieszaj trzepaczką.
Krok 4
Postaw patelnię na średnim ogniu. Dodaj trochę oleju roślinnego i podgrzej. Wlać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśnik z jednej strony, aż się zarumieni.
Krok 5
Obróć naleśnik za pomocą szpatułki. Na połowie rozłóż trochę kiełbasy i sera. Przykryj drugą częścią naleśnika i smaż przez 2 minuty. Odwróć i smaż przez 30 sekund.
Krok 6
Złożyć naleśnik na pół i zdjąć z patelni na talerz. Nasmaruj olejem roślinnym. W ten sam sposób przygotuj naleśniki z pozostałego ciasta, kiełbasy i sera.
UWAGA DO GOSPODARKI
Naleśniki z szynką i serem dobrze przechowują się nawet poza lodówką, dlatego idealnie nadają się na przekąskę w biurze, w podróży czy podczas długiego spaceru.
PRZY OKAZJI
Do nadzienia naleśników z szynką i serem możesz dodać odrobinę posiekanych ziół (koperek, natka pietruszki, cebulka): w tym przypadku staną się jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne.